Tips voor klusjes in de tuin

Een mooie tuin moet niet alleen een lust zijn voor het oog, maar ook een plek om feest te vieren, te werken en ongestoord uit te rusten. De ingrediënten voor zulk een tuin zijn fraai en functioneel hekwerk, geplaveide gedeeltes en aantrekkelijk geschilderde vlakken. Maar er zijn ook regels en wetten die je in acht dient te nemen, alvorens aan je tuinproject te beginnen. Bent u de trotse bezitter van een tuin? Dan heeft u vast ook een hoop ideeën over hoe het aanwezige erf te benutten om de tuin tot een uitbreiding van leefruimte te maken, waarin men ongestoord kan relaxen, maar ook kan feestvieren. Toch kunt u op uw eigen lapje grond niet zomaar alles doen en laten wat u wilt. En heeft u de tuin slechts als huurder tot uw beschikking, dan zijn uw mogelijkheden nog beperkter.

Wettelijke regelingen

Als eigenaar van een tuin moet u zich enerzijds wat bouwplannen betreft aan de gemeentelijke voorschriften of het bestemmingsplan en anderzijds aan de algemeen geldende wetgeving houden ( het burgerlijk wetboek ); opdat u niet met de buren in conflict raakt. De vraag of u van uw buurman zijn boom een appel mag plukken als de tak over de schutting steekt en boven uw grond hangt, of dat u deze tak zelfs mag afzagen, kan al snel leiden tot een verziekte verhouding me de buren, en in het ergste geval zelfs tot een rechtszaak. Wat bouwprojecten en aanplantingen betreft, hebben de buren tot op zekere hoogte zelfs een recht van meebeslissen. Ook wel het recht van erfdienstbaarheid genoemd. Tenslotte kunnen de buren hinder hebben van bouwwerkzaamheden op uw terrein gedurende een langere bouwtijd. Stel uzelf daarom in ieder geval van tevoren op de hoogte wat uw rechten en plichten zijn, en of u voor bepaalde projecten in uw tuin ( vijver, schutting, muur, hek, boomaanplant, garage, enz ) de schriftelijke toestemming van de buren nodig heeft. Als u een goede verhouding met de buren heeft, vallen zulke dingen ook vaak zonder bureaucratische rompslomp te regelen. Je dient er natuurlijk wel rekening mee te houden dat uw huis of dat van uw buren door de jaren heen al wel eens van eigenaar kan veranderen.

Hekken en schuttingen

Wie wil er nou niet ongestoord en onbespied in privacy van zijn tuin genieten? Schuttingen bakenen uw terrein niet alleen af van dat van uw buren, maar behoeden u ook voor nieuwsgierige blikken. In vakjargon duidt men het optrekken van hekwerk aan als erfafscheiding. In sommige gemeentes heeft men bijvoorbeeld geen vergunning nodig voor een omheining tot een hoogte van 2 m langs het buurterrein, en langs de openbare weg tot een hoogte van 1 m. Voor schuttingen en muren die hoger zijn moet men dan wel een vergunning aanvragen. Bouw- en woningtoezicht in uw gemeente verstrekt u graag inlichtingen over welke bepalingen er bij u gelden. Bij heggen ( en bomen ) die de erfafscheiding vormen met het terrein van de buren, dient u zich ook nog aan bepaalde afstandsvoorschriften te houden. Fel groeiende bomen mogen bijvoorbeeld slechts op een afstand van 4 m van het aanpalende terrein geplant worden, opdat het uitdijende wortelstelsel later niet bij uw buurman en geplaveid pad omhoog drukt of hinder veroorzaakt bij het gebruik van zijn tuin. Bij heggen bepaalt de hoogte ervan hoeveel afstand tot de buren men in acht moet nemen. Wat betreft het hoofdstuk aanplantingen is het de moeite waard om de voor u geldende gemeentevoorschriften eens in te kijken, aangezien de regelingen in dit opzicht per gemeente sterk verschillen. Er zijn gemeentes met maar weinig voorschriften, zodat u daar vel meer speelruimte heeft wat betreft tuinvormgeving.

Projecten waarvoor geen vergunning nodig is

Wat betreft verordeningen heeft elke gemeente wel een lijst met bouwprojecten waarvoor men geen vergunning nodig heeft. De bouwverordeningen die in uw regio gelden kunt u doorgaans op het gemeentehuis inzien. Onder de werkzaamheden waarvoor geen vergunning nodig is, vallen bijvoorbeeld projecten die bijdragen aan tuinontwerp en vrijetijdsbesteding, of aan de functionele inrichting van de tuin, zoals tuinbankjes, zitgroepen en pergola´s. Vaak heeft men geen vergunning nodig voor een onoverdekte autostalling, prieeltjes in volkstuintjes en tuinhuisjes met een inhoud tot 30 kubieke meter. Wat betreft geplaveide oppervlakken op uw erf heeft u eerder te maken met de bodemgesteldheid dan met verordeningen. Zo heeft u op een oppervlakte van 400 vierkante meter bijvoorbeeld geen vergunning te hebben voor bepaalde afgravingen of ophogingen. Voor geplaveide paden en oppervlakken dient men de grond slechts maximaal 60 cm af te graven. Bij het leggen van gaatstenen op het gazon is de afwatering van de ondergrond van bijzonder belang. Als u bij het afgraven op zware kleibodem stoot, dan zal de afwatering moeilijk zijn. Een ondergrond van grint of zand geeft daarentegen geen enkel probleem.

Waar moet de barbecue heen?

Vooral in de zomer is het barbecuen zeer geliefd. alvorens te beslissen over een gemetselde barbecue op een vaste plek, moet u nagaan of uw buren daar geen overlast van ondervinden door de opstijgende rook. Al naar gelang de eigendomsverhoudingen kan uw buurman u namelijk zelfs het barbecuen verbieden. De beste oplossing is altijd om een goede verhouding met de buren op te bouwen en ze ook uit te nodigen bij grotere tuinfeesten. Want wie gezellig meebarbecuet, die ergert zich ook niet aan de rook.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuin: ideeen oude omheining tuin of balkonTuin: ideeen oude omheining tuin of balkonAan de tuin wordt steeds meer aandacht besteed en dat is een goede ontwikkeling, maar de omheining van de tuin laat hela…
Ideale omheining voor uw paardenVoordat u besluit de beslissing te maken om een paard of pony aan te schaffen, besluit u of uw paard op een pensionstal…
Zelf een buitenbak aanleggenZelf een buitenbak aanleggenDe paardensport is enorm populair in Nederland. Steeds meer mensen houden hun paarden aan huis. Om thuis te kunnen train…
Afscheiding voortuinAfscheiding voortuinMet het tuinseizoen in de picture is het goed weer eens te kijken naar de afscheiding voor de voortuin. Wat kan en wat m…

Zelf je dak herstellenNa een onweer of hevige wind wil je dak al wel eens schade oplopen. Vaak kan je dit via de verzekering laten herstellen.…
Tips alvorens elektrische leidingen aan te leggenFundamentele werkzaamheden aan de elektrische installatie kunt u - indien u de geldende veiligheidsbepalingen in acht ne…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.