Zelf je dak herstellen

Na een onweer of hevige wind wil je dak al wel eens schade oplopen. Vaak kan je dit via de verzekering laten herstellen. Kleine herstellingen kan je ook zelf uitvoeren. Je dient echt geen dakwerker te zijn om gebroken of losse dakpannen en leien te vervangen of te repareren.

Veiligheid

Begin niet aan werk op het dak als u last hebt van hoogtevrees en begin er alleen aan als u over het juiste gereedschap beschikt. U hebt een uitschuifbare ladder nodig die hoger komt dan de dakgoot en bijvoorbeeld een dakladder die u aan de nok van het dak kunt haken. Stel de uitschuifbare ladder zo op, dat er ten minste drie sporten boven de dakgoot uitsteken, waardoor u houvast krijgt, en leg een zware zak met zand voor de ladder, zodat deze niet kan wegschuiven. Monteer een ladder-afstandhouder op de ladder, met de rubber uiteinden tegen de muur. Zet geen ladder tegen een pvc-dakgoot, omdat de ladder dan gemakkelijk kan wegglijden. De goot is bovendien niet berekend op dergelijke krachten. Als extra veiligheidsmaatregel kunt u een grote oogschroef in het hout rond de dakgoot schroeven, waaraan u een van de bovenste sporten met een stevig touw vastbindt. Schuif de dakladder het dak op, draai hem dan om, zodat de haak achter de nok blijft steken. Klim dan van de uitschuifbare ladder op de dakladder. Blijf steeds op de dakladder en probeer niet iets buiten uw bereik te pakken terwijl u op het dak aan het werk bent. Kleine benodigdheden kunt u meedragen in een holster of heuptas.

Een losse of beschadigde lei vervangen

Een vochtplek op het zolderdak kan veroorzaakt zijn door een lei die gebroken is of loszit, waardoor er regen door de dakbedekking kan dringen. Nieuwe leien kunt u kopen bij gespecialiseerde handelaren in dakbedekking. Probeer de kleur van het oude dak te benaderen. Neem de tijd om een veilige opgang naar het dak te maken. Haak een uiteinde van een leienhaak achter de spijker en geef een harde ruk om de spijker door te snijden. Herhaal dit zo nodig voor de tweede spijker en ruim het afval op. Kijk waar de onderkant van de nieuwe lei zal uitkomen en knip dan met een blikschaar een strook zink, koper of aluminium van 2,5 cm breed. De strook moet lang genoeg zijn om in het hout onder de leien gespijkerd te kunnen worden én nog een uiteinde omhoog te kunnen buigen rond de onderkant van de nieuwe lei. Zet met spijkers de metalen strip aan beide kanten tussen de leien vast een het onderliggende houtwerk. Gebruik hierbij bij voorkeur een klauwhamer. Lijn de nieuwe of eerder losliggende lei uit met de naastliggende en buig de metalen strip om de onderrand, zodat de lei vast op zijn plaats zit. Als alternatief kunt u de lei op zijn plaats leggen, deze iets optillen en er een rups montagekit onder spuiten. Duw de lei op de kit, die als watervaste lijm zal werken. Een ander alternatief is een bitumineuze kit voor dakbedekking om de leien op hun plaats te houden.

Een gebroken dakpan of lei dichtmaken

Maak de omgeving van de barst schoon met een staaldraadborstel. Draag hierbij een veiligheidsbril. Snij een strook van het reparatieband, lang genoeg om de barst aan beide uiteinden 2,5 cm te overlappen. Breng dan het reparatieband een en wrijf dit goed aan. Een oude behangroller is hiervoor zeer geschikt.

Een gebroken dakpan vervangen

Om een dakpan te vervangen, brengt u de twee overlappende dakpannen met kleine wiggen een stukje omhoog. Schuif een grote troffel onder de beschadigde dakpan en til hem op, tot de uitstulpingen aan de onderzijde van de dakpan loskomen van de panlat. Houd de dakpan met uw duim vast op de troffel. Als de dakpan is vastgespijkerd, kunt u proberen hem los te wrikken. Als u daar niet in slaagt, kunt u proberen met een leienhaak de spijkers door te snijden. Leg de nieuwe dakpan op de troffel en plaats hem op de plek van de oude. Haal dan de wiggen weg. Als u dakpannen hebt die met de zijkanten aan elkaar haken, gaat u anders te werk. Duw de dakpannen die de kapotte dakpan overlappen omhoog. Houd de beschadigde dakpan schuin en haal hem zijdelings weg. Het kan zijn dat u verschillende standen moet proberen voor u hierin slaagt. Als de dakpan vastzit, kan het zijn dat deze met een panhaak is bevestigd. In dat geval wrikt u de dakpan omhoog met een oude beitel. Als de panhaak blijft zitten, kunt u er een nieuwe dakpan in monteren. Als de panhaak aan de dakpan blijft zitten, geen nood: een paar dakpannen blijven ook zonder haak echt wel liggen. Als de dakpan met spijkers vastzit, kunt u proberen ze met een leienhaak door te snijden. Haak één kant van de haak om de spijker en geef een harde ruk om hem door te snijden. Herhaal dit met de andere spijkers. Leg de nieuwe dakpan op zijn plaats en herschik de omliggende dakpannen.

Losse dakvorsten ( nokpannen ) vastmaken

Haal de losse dakvorsten weg en sla met hamer en beitel mortelresten weg. Draag bij dit deel van het werk een veiligheidsbril. Meng zoveel hechtmiddel ( kunstharsdispersie ) als in de gebruikaanwijzing is aangegeven en doe water bij de specie. Meng goed door. Stof de te repareren plek af met een oude kwast en smeer de plek in met het verdunde hechtmiddel. Leg dan een ring van cement op de plek waar de nokpan moet komen. Maak de nokpan vochtig met water en duw hem stevig op zijn plaats, waarbij u hem zachtjes met het handvat van de troffel kunt aantikken. Bij gewelfde dakpannen kunt u de ruimte opvullen door er stukjes dakpan in te metselen voor u de nokpan plaatst. Als laatste smeert u met de troffel de nokpannen dicht met de specie.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dakbedekking: dakpannenDakpannen worden al eeuwen lang gebruikt als dakbedekking met als doel het waterdicht houden van uw woning of gebouw. Er…
Afgewaaide dakpannen na een storm, wat te doen?Afgewaaide dakpannen na een storm, wat te doen?Bij een heftige storm kan er op diverse manieren schade aan je huis ontstaan. Een van problemen waar huizenbezitters mee…
Energie opwekken met zonnedakpannenEnergie opwekken met zonnedakpannenHet opwekken van energie met zonnepanelen wordt anno 2018 steeds populairder. De panelen worden goedkoper, efficiënter e…
Glazen dakpannen: een nieuwe vorm van duurzame energieGlazen dakpannen: een nieuwe vorm van duurzame energieLijkt een groen huis je wel wat, maar heb je geen zin in zonnecollectoren op je dak? Dan is het SolTech System misschien…

Houtafwerking met beits, olie of wasMeubelen, trappen en deuren die nog geen behandeling hebben gekregen, kan je nog van kleur en uitzicht veranderen met be…
Tips voor klusjes in de tuinEen mooie tuin moet niet alleen een lust zijn voor het oog, maar ook een plek om feest te vieren, te werken en ongestoor…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.