Tips voor oplossen van verstopte wastafel of keukenafvoer

Tips voor oplossen van verstopte wastafel of keukenafvoer We hebben allemaal wel eens last van een verstopte afvoer. Dit kan bij een wastafel of de gootsteen nog wel eens voorkomen doordat haren, vet of zeepresten samen zijn gaan klonteren. Hieronder volgen wat tips om dit snel te kunnen verhelpen. Voor de duidelijkheid wordt in het artikel alleen nog maar gesproken over de wastafel, maar het principe geldt ook voor alle andere afvoeren.

Welke hulpmiddelen heeft u er voor nodig

In eerste instantie volstaat het als u een oud wasbakje of emmer, plopper, ontstoppingsveer, grote schroevendraaier en een grote waterpomptang klaar legt. Hier kunt u de meeste verstoppingen wel mee te lijf gaan.

Het water loopt niet meer weg

Als de verstopping zo ernstig is dat het water helemaal niet meer wegloopt, kunt u het beste het meeste water uit de wastafel wegscheppen met een emmertje of een groot glas. Daarna met diverse laagjes plakband het ontluchtingsgat in de wastafel dichtplakken. De meeste wastafels hebben een langwerpige ontluchtingssleuf in het zicht zitten. Zorg voor u dit afplakt, dat de wastafel op dit punt goed droog is. Het plakband zal anders niet goed hechten.

Eerst met de plopper

Zorg voor een laagje water van ongeveer 5 cm. hoog in de wastafel. Zet de plopper op de afvoer en houdt met de ene hand het plakband goed op zijn plaats zodat er geen valse lucht langs kan gaan. Nu met de andere hand de plopper met krachtige bewegingen op en neer bewegen. Het is soms nodig om dit een groot aantal malen te herhalen om een goed resultaat te behalen. Heeft u dit volgens bovenstaande beschrijving gedaan en heeft het niet tot het gewenste resultaat geleid, dan gaat u over op de volgende stap.

De sifon losmaken

De sifon bevindt zich onder de wastafel en is voorzien van een reservoir waar altijd wat water in blijft staan om te voorkomen dat rioollucht naar binnen kan komen. Regelmatig komt het voor dat een sifon verstopt raakt, omdat uw afvalwater hier wat omwegjes moet maken. Hier is de kans op een verstopping dus het grootst.
Als eerste kunt u kijken of bij uw type sifon het onderste stuk met de hand los te draaien is. Wel even een bakje eronder zetten. Dit gedeelte van de sifon kan verstopt zitten. Schoonmaken en terugschroeven.
De sifon zit verder vast met twee grote geribbelde moeren. Zorg ervoor dat het wasbakje of emmer onder de sifon staat en draai de twee moeren los met de waterpomptang. Het water uit de sifon zal nu in het bakje stromen.
De sifon verwijderen en schoonmaken. U kunt nu in de afvoerbuis kijken en kunt met de schroevendraaier het zichtbare vuil uit de afvoerbuis peuteren.

Gebruik van de ontstoppingsveer

Ontstoppingsveren zijn er in een aantal diktes te koop. Voor een wastafel is de dunste het meest geschikt, omdat de diameter van de gebruikte afvoerbuizen vrij klein zijn. Meestal zitten er ook een aantal haakse bochten in de afvoer, wat het moeilijk maakt met een dikkere veer om er doorheen te komen. De veer zover mogelijk in de afvoerbuis duwen, totdat u niet verder kunt. Nu kunt u door heen en weer bewegen van de veer proberen de verstopping te doorbreken. Gaat de veer toch niet verder, dan zit er nog een draaihandvat aan de ontstoppingsveer. Zorg ervoor dat er geen kronkels in de veer zitten en nu maar draaien aan het handvat. Er komt spanning op de veer te staan en hij zal wat gaan kronkelen. Door de spanning op te voeren zal de veer zich in de vervuiling draaien en hopelijk zal dit voldoende zijn om de prop te verwijderen. U kunt nog proberen, of u door de veer heen en weer te bewegen, wat van de prop uit elkaar kunt trekken. Heeft u dit volgens bovenstaande beschrijving gedaan en heeft het niet tot het gewenste resultaat geleid, dan gaat u over op de volgende stap. U heeft in elk geval een hardnekkige verstopping. Nu de aansluitingen van de sifon goed schoonmaken en weer vastzetten in tegenovergestelde manier van het loshalen.

Gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen

Het voorgaande heeft niet geholpen, dus kan er nog naar het laatste redmiddel gegrepen worden. Het oplossen van de verstopping door middel van het chemisch afbreken van de vervuiling. Hier zijn erg veel middelen voor in de handel, variërend van korrels tot vloeibare ontstoppers. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze de tijd moeten krijgen om hun werk te doen! Laat het wasbakje of emmer onder de sifon staan voor het geval u de sifon niet helemaal waterdicht vastgezet heeft. Bij lekkage van de sifon kunnen de chemische middelen uw vloerbedekking aantasten. Bij een hardnekkige verstopping zullen de meeste standaardmiddelen u niet kunnen helpen. Die zijn geschikt voor een beginnende verstopping. U zult dus moeten uitwijken naar een agressief middel dat het karwei kan klaren. Lees voor het kopen de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Dit geldt natuurlijk ook hier. De meeste middelen kunnen uw afvoer wat aantasten en u krijgt hier uiteraard geen garantie op. Er zijn krachtige vloeibare ontstoppingsmiddelen te koop die bestaan uit 2 flessen, die in een bepaalde vaste verhouding in de wastafel gedaan moeten worden. Na een nacht staan en goed naspoelen (lees de beschrijving goed!) is ook de meest hardnekkige verstopping verleden tijd.

Niets lijkt te werken

U heeft nu een probleem wat niet zomaar op te lossen is. Als de verstopping zo hardnekkig is dat voorgaande tips u niet hebben geholpen, dan zit er weinig anders op dan de loodgieter in te schakelen. Die zal vermoedelijk ergens een afvoerbuis door moeten zagen en eventueel vernieuwen, om de verstopping te verhelpen.
© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg?Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg?Niets is zo vervelend als een verstopte wc. Het kan iedereen gebeuren dat een wc verstopt zit en als dat gebeurt, dan wo…
Verstopte afvoer? Los het zelf op zonder loodgieter!Verstopte afvoer? Los het zelf op zonder loodgieter!Alle afvoersystemen zullen op een bepaald moment verstoppingen hebben. Vaak zijn deze eenvoudig te verhelpen, zonder een…

Dakbedekking waterdicht makenDakbedekking waterdicht makenDakbedekking die niet waterdicht is, kan voor grote problemen zorgen. Met name als voor die dakbedekking in het verleden…
Klussen! Bereid je eerst goed voorAls je op tv een klus geklaard ziet worden, denken de meeste mensen: dat kan ik ook. En de meeste klussen zijn ook wel g…
Bronnen en referenties
Reacties

Heidi van den Born, 25-04-2015
Het water in de gootsteen van de keuken loopt de ene keer goed weg en later weer niet.
Mijn man is al verschillende keren onder het huis geweest en heeft alle afvoerbuizen met een veer
nagekeken, er zat een klein propje en die is nu weg.
Na 2 dagen goed weglopend water begint het gewoon weer we weten niet waardoor dit komt, om gek van te worden.
Ik heb ook een opvangroostertje in de gootsteen voor etensresten en maak die iedere keer schoon.
Kan iemand mij vertellen wat het probleem is? Reactie infoteur, 26-04-2015
Het probleem is vanaf hier natuurlijk niet te zien. Klinkt als een verschuiving van de prop vuil.
Ik heb persoonlijk een moeilijke verstopping opgelost met HG- (2 flessen in een doos.)
Ben de naam even kwijt. Volgens mij zit er zelfs een niet goed geld terug actie op. Aanwijzingen goed opvolgen. Succes!

Rob, 07-09-2014
Heb je ontstoppings middelen, ploppers en ontstoppings veren gebruikt en heb je nog steeds last van een verstopping? Dan houden de antwoorden op en word er geadviseerd een loodgieter te bellen. Ik heb nog een gouden tip voor iemand die een klein beetje handig is en wat geld besparen wil. Leen, huur of koop een waterstofzuiger, haal de sifon los, zet de slang tegen de afvoer met wat tape en zet de zuiger aan. Monteer de slang van bijv. je cv op de vaatwasser aansluiting om de afvoer door te spoelen wanneer je denkt dat het probleem is opgelost, loopt hij nog steeds niet lekker door dan herhaal je de stappen.
Binnen 10 minuten kan datgeen waar je je geen raad meer mee wist zijn opgelost. Reactie infoteur, 07-09-2014
Klinkt als een mogelijke oplossing. Bedankt voor je inbreng.

D. J. Kesseling, 20-07-2014
Veel reacties gelezen over keukenafvoer verstoppingen. Had hetzelfde probleem. Jaren geleden was de oorzaak bouwafval in de buis.Dat schijnt nu van lieverlee te zijn verdwenen. Maar de afvoer bleef problemen geven. Het water blijft staan, komt meteen omhoog als de kraan wordt open gedraaid. Beluchting pijpje geplaatst. Maar dat kan een vacuüm trekken. Niets hielp. Plannen voor een nieuwe afvoer werden gemaakt, maar een opmerking van de installateur bracht me op een idee. Er was namelijk eerder een Y pijpje geplaatst met een draaidop. Gemakkelijk als je een veer wil inbrengen. Hoeft de sifon niet los.
Vacuüm? Dan moet die worden opgeheven. Dat heb ik gedaan door de draaidop van het Y pijpje een slag open te draaien. Afvoer loopt als een tierelier. Sindsdien geen problemen meer en ook geen riool luchtjes. Wilt u een foto van de situatie. Die kan ik u mailen. Reactie infoteur, 21-07-2014
Dank voor uw bijdrage. Mooi dat het probleem opgelost is. Meeste verstoppingen hebben geen vacuumprobleem maar haren en restafval in de syfon. Hiervoor helpt de ontluchting niet die bij uw probleem wel helpt.

Jan Jansen, 22-04-2014
Last van verstopping van waarschijnlijk haar- en zeepresten en/of etensresten en loopt het water amper weg? Dan eerst werken met rubber plopper om prop in beweging te brengen. Heeft dat effect dan flink spoelen. Merk je weinig verbetering dan fijne soda oplossen in heet water en dit een nacht laten werken. Eventueel nog meer soda gebruiken of vloeibare ontstoppingsmiddelen (geen korrels). Helpt dat niet dan sifon weghalen en schoonmaken. Zit de prop dieper dan ontstoppingsveer draaiend inbrengen bij de opening in vloer/muur (er zijn verschillende lengten en dikten). Eventueel tuinslang inbrengen en bij opening ruimte dichtmaken zodat druk in leiding ontstaat: kraan helemaal open. Eventueel Drain King gebruiken werkt ongeveer als tuinslang maar is effectiever. Is de prop nog niet weg, dan de loodgieter bellen. Reactie infoteur, 22-04-2014
Bedankt voor de tips.

Pattyn Patrick, 09-01-2013
Waar kan ik een boek vinden voor reparatie van vervangen van afvoer lavabo's en alle reparatiewerken over sanitair. Reactie infoteur, 09-01-2013
Ik zou het eens in de bibliotheek proberen. Daar vind je vast wat interessante boeken met handige tips.

Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 05-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.