Schilderen – De prijsopgave of offerte van de schilder

Schilderen – De prijsopgave of offerte van de schilder Bij het onderhoud en het schilderen van uw woning zult u mogelijk voor de keus staan; of zelf schilderen, of het schilderwerk door een professioneel schilder uit laten voeren. Als u bij een schilder of schildersbedrijf een offerte of prijsopgave vraagt voor uit te voeren schilder werkzaamheden, is het belangrijk dat de uit te voeren werkzaamheden en het materiaalgebruik nauwkeurig omschreven staan. Dit om duidelijkheid te hebben over de kwaliteit van het ‘product’ dat u krijgt geleverd én om teleurstelling of prijsverhoging achteraf te voorkomen.

Laten schilderen van de woning

Het laten schilderen van uw woning -binnen of buiten- kost u al gauw enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. U mag verwachten dat de schilder- of behangwerkzaamheden vakkundig wordt uitgevoerd en dat er de nodige zorg en aandacht aan de opdracht wordt besteed. Bij zorg en aandacht moet u ook denken aan een nette werkomgeving tijdens de uitvoering van de schilder werkzaamheden én het schoon achterlaten van de woning of ruimtes bij / na oplevering van het werk.

De prijs van de offerte

Kijk niet alleen naar de vermelde prijs in een offerte, maar let ook op het werk dat u geleverd krijgt. Bij het kwalitatief goed schilderen van bijvoorbeeld het houtwerk of bij behangen of ‘texen/sausen’ van de muren of plafonds zit het meeste werk vaak in een goede en gedegen voorbereiding.

De offerte of prijsopgave bij het schilderen


Aanvraag van de prijsopgave of offerte bij de schilder

Het kan raadzaam zijn offertes bij meerdere schildersbedrijven aan te vragen om een goede vergelijking te kunnen maken. ‘Mond op mond’ reclame komt in de schilderswereld veel voor en is misschien wel de beste reclame! Bij benadering van een schilder of schildersbedrijf met het verzoek een offerte uit te brengen, is het van belang dat de schilder persoonlijk langs komt om uw situatie ter plekke te kunnen beoordelen. Online is géén gedegen advies en/of prijsopgave te geven (tenzij de schilder volledig bekend is met uw situatie). Online zijn bijvoorbeeld een slecht hechtende verflaag, niet aansluitende kitzomen, of een onthechtende stuclaag op uw muren niet of moeilijk waar te nemen, zodat ook geen goede offerte op te stellen is en dit een persoonlijke beoordeling van een schilder ter plekke noodzakelijk maakt.

Persoonlijk contact met de schilder

Bij een eerste persoonlijk contact krijgt u een idee of gevoel van de schilder en zijn of haar vakkennis. Gedurende een persoonlijk contact -waarin de schilder het te behandelen schilderwerk goed kan beoordelen- is het tevens mogelijk uw persoonlijke wensen kenbaar te maken en gedachten uit te wisselen over de uitvoering van de werkzaamheden. Een goede schilder is een vakman die goed zicht heeft op de diverse ondergronden, weet wat wel en wat niet aan materialen en producten toegepast kan worden en kan u -al pratend- van advies dienen of op ideeën brengen.

Inhoud prijsopgave of offerte van de schilder

Voorbeeld van te noemen werkzaamheden in de offerte bij schilderwerk met een dekkend verfsysteem

Offerte – gegevens

Los van de adresgegevens van u als particulier of bedrijf, een beschrijving / gegevens van het te schilderen pand, ruimte(s) of object.

Omschrijving van de voorbereiding bij het schilderen

De voorbereidende schilder werkzaamheden betreffen de handelingen die verricht moeten worden om een goede basis te verkrijgen om uiteindelijk tot een professionele afwerking te komen.

Denk bij schilderen van een steenachtige ondergrond aan

 • Het reinigen van de ondergrond.
 • Verwijderen van een ondeugdelijk of slecht hechtende stuc- of verflagen.
 • Het fixeren (vastzetten) van een poederende ondergrond.
 • Repareren of egaliseren van de ondergrond.
 • Het voorbewerken met een gronderingsmiddel om de zuiging in de ondergrond op te heffen.
 • Het isoleren van vochtplekken of nicotinevlekken die anders later vlekvorming in de afwerkingslaag kunnen geven.

Denk bij schilderen van houtwerk aan

 • Schoonwassen van de ondergrond met een ammoniak oplossing of rinser.
 • Naspoelen van de ondergrond.
 • Schuren van de ondergrond.
 • Verwijderen van ondeugdelijke verflagen en kitzomen.
 • Voorgronden van de kaal gekomen delen.
 • Waar nodig repareren, egaliseren en/of plamuren van de kaal gekomen delen.
 • Waar nodig aanbrengen van nieuwe kitvoegen.
 • Overgronden van de kaal gekomen delen en kitvoegen.

Omschrijving van de uitvoering van het werk bij het schilderen

Wat de uitvoering betreft heeft u veelal al eerder een afspraak gemaakt over het gebruik van het type verf en de toe te passen kleuren (combinaties). Het opnemen van de te gebruiken materialen/verf en de te gebruiken kleurnummers in de offerte is van belang met oog op het onderhoud in de toekomst.

Denk bij schilderen van een steenachtige ondergrond aan

Het dekkend afwerken van de ondergrond (minimaal twee lagen) met:
 • Vermelding van de soort en kwaliteit verf die wordt toegepast
 • Vermelding van het aantal te schilderen m2, of beschrijving van het object.
 • Het kleurnummer van de verf die wordt gebruikt.
 • De wijze van aanbrengen (kwast, rol of verfspuit).

Denk bij schilderen van houtwerk aan

Het dekkend afwerken van de ondergrond (minimaal twee lagen) met:
 • Vermelding van de soort en de * kwaliteit verf die wordt toegepast.
 • Vermelding van het aantal te schilderen m2 of nadere specificatie van deuren, kozijnen e.d.
 • Het kleurnummer van de verf die wordt gebruikt.

* de kwaliteit of soort verf die wordt gebruikt zal mede afhankelijk zijn van de kwaliteit van de ondergrond. Bij een goede droge ondergrond kan een hoogglansverf worden gebruikt; een afsluitend verfsysteem. Bij twijfel aan de droogte van de ondergrond (het kernhout) is het raadzaam een éénpotssysteem, oftewel beits te gebruiken; een vochtregulerend verfsysteem

De vermelde prijs in de prijsopgave of offerte van de schilder

Let er op dat de uit te voeren werkzaamheden en de te gebruiken materialen in de offerte omschreven staan, zodat u weet wat u mag verwachten. Voor een particulier is de aanneemsom of de uurprijs inclusief BTW van belang, omdat u als particulier de BTW niet kunt verrekenen.

Vaak zal de aanneemsom die is overeengekomen voor de werkzaamheden in delen betaald moeten worden; bijvoorbeeld een deel vóór, tijdens en na afloop van de schilderwerkzaamheden. Vraag tot slot naar de garantie die op de werkzaamheden wordt gegeven.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilder inschakelen is voor een betere kwaliteitSchilder inschakelen is voor een betere kwaliteitTen onrechte wordt vaak gedacht dat iedereen zelf zijn huis goed kan schilderen, het is echter wel een vak apart. Iedere…
Lage btw-tarief bij renovatie ook in 2020 en 2021 mogelijkLage btw-tarief bij renovatie ook in 2020 en 2021 mogelijkHet lage btw-tarief van 9% betalen is ook in 2021 en 2022 nog steeds mogelijk. Niet meer voor alle renovatie aan uw woni…
Zelf een huis bouwen op eigen grondZelf een huis bouwen op eigen grondWanneer je je eigen droomhuis zelf wilt bouwen op eigen grond, zijn er veel zaken om aan te denken. Zelf je droomhuis bo…
Uw schriftelijke offerte maakt vooral uw concurrent sterkerUw schriftelijke offerte maakt vooral uw concurrent sterkerHet uitbrengen van een schriftelijke offerte is te vergelijken met het spelen in een casino. We kunnen winnen, gelijkspe…

Zelf beton stortenZelf beton storten is een klus die je prima kun uitvoeren. Eerst bepaal je welk soort beton je wilt leggen. Afhankelijk…
Zelf een rolgordijn maken en ophangenZelf een rolgordijn maken en ophangen is een eenvoudige klus. Als je het juiste rolgordijn hebt uitgezocht in de winkel…
Bronnen en referenties
 • Behangen-schilderen.nl
 • Mobiele Verf Service
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 25-06-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.