Opknappen oude schuur of opbouw garage

Velen hebben een oude schuur of opbouw garage die alleen maar vol geduwd wordt met spullen die we nog net niet weggooien, maar eigenlijk ook niet meer nodig hebben. Na verloop van tijd weet je niet eens meer dat je het nog hebt. Is dat niet zonde van de ruimte? De oude schuur of opbouw garage die als opslagplaats fungeert, kunnen we ook anders benutten. Hetzij nog steeds als opslagruimte maar dan functioneel of we maken er een ruimte voor met een ander doel.
Om deze keuze te maken zal goed nagedacht moeten worden. Gaan we al die opgeslagen spullen ook daadwerkelijk weggooien, zodat er ruimte komt voor een andere functie van de ruimte.

Functionele indeling opslag

Als de ruimte toch een opslagruimte moet blijven is de indeling van belang en om het toegankelijk te houden kan de ruimte ook wel wat opknapwerk gebruiken.

Opknappen

  • De ruimte moet schoon en droog zijn c.q. gemaakt worden.
  • Vaak zijn de ruimtes niet al te licht, dus begin met een goede lamp aan het lichtpunt te bevestigen.
  • Afhankelijk van het type dak is wit verven aan te raden (let op het materiaal versus de te gebruiken verf).
  • Verf met speciale muurverf de wanden in wit of andere heldere kleur (als je al een opbergsysteem hebt aangeschaft kan het wellicht in dezelfde kleur geverfd worden).
  • Daarna de houten of betonnen vloer met een n speciale verf behandelen (voor beton heb je bijvoorbeeld slijtvaste betonverf voor op de vloer).

Opbergsysteem

Opbergboxen zijn uiteraard zelf te maken, maar er zijn ook kant-en-klaar systemen. Zelf te maken van hout kan prima werken, maar zorg dat je enkele centimeters van de grond blijft (dit i.v.m. optrekkend vocht) en schilder het direct.
Zowel zelfgemaakt als kant-en-klaar zijn ze te bevestigen aan de wand of op de grond te plaatsen. Op de grond te plaatsen opbergsystemen kunnen op wieltjes zijn geplaatst en dit is zinvol in verband met schoonmaken, maar bekijk hoe dan ook of ze stabiel staan. Bevestig het anders met enkele punten aan de muur.

Maak een wand met een aantal grote, middelgrote en kleine uitschuifbare bakjes. Zorg dat er ruimte is om een kaartje in te schuiven of op te plakken is, hier kan de inhoud op gezet worden en zoekt gemakkelijker.
Een stapelsysteem kan natuurlijk ook, maar is alleen geschikt voor spullen die echt nauwelijks gebruikt worden, maar ook hier geldt dat het plaatsen van een kaartje wat waar in zit zeer handig is.

Tenslotte is een verloren hoek of ander stukje wand wellicht geschikt om een soort werkblad te maken. Hoe breed en hoe diep een dergelijk werkblad moet en kan worden is afhankelijk wat hierop gedaan moet worden en hoe groot de plaats is. Een werkblad van gelakt hout of geplastificeerd spaanplaat kan prima fungeren. Moet het een grote draagkracht bevatten, dan zijn de hoekijzers niet zinvol. Denk er dus aan waar je het voor wilt gebruiken.

Andere functie schuur of opbouw garage

Zijn de spulletjes niet echt interessant genoeg om te bewaren ruim het dan op. Het staat anders alleen maar te verstoffen. Een dergelijke ruimte kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Enkele ideeën.

Voor de kinderen

Bijvoorbeeld een speelruimte voor kinderen. Een veilige plek waar speelgoed in leuke kleurige zitbanken wordt opgeslagen en waar enkele stoelen staan waar opgroeiende kinderen ook nog kunnen spelen (zonder meteen buiten de muren van het perceel te belanden). De oude schuur kan zonder extra beveiliging gereed gemaakt worden voor deze doeleinden, maar bij een opbouw van een garage moet het trapgat afgesloten worden met een dichte plaat of een hekje dat er niemand op een onbewaakt moment van de trap kan vallen.
Let ook op ramen, met een vaste kiepstand kunnen de ramen open, maar niet zover dat er ongelukken kunnen gebeuren.
Met heldere kleuren kan de boel opgefleurd worden en creëer je voor de kinderen een aparte speelruimte.

Relaxruimte

Is de ruimte iets groter, dan kan er ook een relaxruimte van gemaakt worden. De ruimte in pastel kleuren schilderen (het plafond is afhankelijk van het materiaal), bij de vloer in een oude schuur kan optrekkend vocht een rol spelen. Coaten, vervolgens een houten ondervloer maken en daarna zacht tapijt lost het probleem op. Een opbouw bij de garage is vaak van hout en kan direct voorzien worden van een tapijt.
Zachte lichtpunten, bijvoorbeeld spotjes inbouwen, en plaats er een dimmer op. Een koof langs het plafond kan spotjes bevatten, maar ook kleine geluidsboxen en eventueel een kleine TV. Enkele zitzakken en dikke zachte kussens op de grond en tegen de muur maken het geheel af.

Barbecuehuis

Een oude schuur kan ook als barbecuehuis gebruikt worden. Is de oude schuur vlak bij het terras dan is een barbecue inbouwen een idee. Middels een vast stookgat in het dak, voorkom je rook in de ruimte. In deze ruimte kan een complete buitenkeuken gemaakt worden. Dit kan een oude keuken zijn die is afgedankt en wordt opgeknapt voor deze ruimte, maar kan ook een groot kunststof of roestvrije stalen blad zijn, waar spullen op klaargemaakt worden. In een aparte hoek kan houtskool opgeslagen worden.

Veel plezier met het bedenken en uitvoeren!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie tuinhuisjesMooie tuinhuisjesTuinhuisjes zijn erg in trek, als extra prieeltje of opbergruimte. Dit laatste omdat enerzijds het niet meer van zelfspr…
Houtskeletbouw tuinhuis - tips en adviezenEen houtskeletbouw tuinhuis en/of blokhut kan worden gebruikt voor een breed scala aan activiteiten; als een tuin decora…
Bouwen van een tuinhuisBouwen van een tuinhuisVeel meer mensen dan vroeger laten tegenwoordig een tuinhuisje bouwen. Dit kan zelf worden gebouwd of worden uitbesteed…
Een tuinhuis, vele doelen, vele mogelijkhedenEen tuinhuis, vele doelen, vele mogelijkhedenVeel schuurtjes die bij nieuwbouwwoningen verschijnen hebben één overeenkomst: erg groot zijn ze niet. Het kan al een he…

Keuken veranderen met beperkt budget?Keuken veranderen met beperkt budget?De keuken is nog niet aan vernieuwing toe of het budget voor vervanging is nog niet toereikend en toch de stijl verander…
Zwembad voor in de kleine(re) tuinZwembad voor in de kleine(re) tuinEen zwembad in de tuin is echt niet meer voor de beter gesitueerde met een enorme tuin. Zwembaden in alle soorten en mat…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.