Een tuinhuis, vele doelen, vele mogelijkheden

Een tuinhuis, vele doelen, vele mogelijkheden Veel schuurtjes die bij nieuwbouwwoningen verschijnen hebben één overeenkomst: erg groot zijn ze niet. Het kan al een hele opgave zijn om een paar fietsen in het schuurtje te krijgen, laat staan je tuingereedschap, tuinset of andere handige tuinspullen. Kun je iets bedenken om je tuinspullen en dergelijke wél goed op te bergen? Uiteraard: een tuinhuis!

Nooit genoeg ruimte zonder tuinhuis

We zetten graag allerlei spullen in onze schuurtjes. Niet alleen de fietsen moeten er een plaatsje krijgen, ook tuingereedschap, tuinstoelen de tuintafel en een parasol moeten er veilig en droog in worden weggezet. Maar dat is nog lang niet alles. In veel schuurtjes worden zaken weggestopt als kampeerspullen, kinderspeelgoed, planken, verfbussen, meestal gaat het om een bonte verzameling van spullen en materialen die we nodig denken te hebben. En vaak is dat ook zo, dus we willen het wel allemaal onder handbereik houden. Het komt er bijna altijd op neer dat we heel wat meer spullen hebben dan ruimte. Als opruimen en weggooien geen optie is, dan zul je iets aan de hoeveelheid beschikbare ruimte moeten doen. En daar is een oplossing voor: plaats een tuinhuisje!

Een tuinhuisje met voldoende ruimte en een afdakEen tuinhuisje met voldoende ruimte en een afdak

Modellen

De hoeveelheid verschillende typen tuinhuisjes is groot. Voor allerlei doelstellingen heb je tuinhuisjes in verschillende maten en uitvoeringen. Plaats niet zomaar het eerste het beste tuinhuisje, maar oriënteer je goed, bijvoorbeeld bij een tuincentrum maar liever nog bij een tuinhuisjes-specialist. Vaak is er een grote showroom, soms binnen, vaak buiten, waar je een groot assortiment tuinhuisjes ziet opgesteld. Zo kun je je een voorstelling maken hoe het er allemaal uit gaat zien, je kunt de voorbeelden van binnen en van buiten bekijken. Je zult zien dat een tuinhuisje op heel veel verschillende manieren is te gebruiken en zeker niet alleen als extra schuurtje. We zullen hieronder eens wat verschillende ideeën de revue laten passeren.

Het schuurtje

Je kunt het tuinhuisje prima als een schuurtje gebruiken. Zet er je fietsen in, bewaar allerlei tuingereedschap, de barbecue, je tuinset en alle spullen die je zoal in een schuurtje zou willen bewaren.

Speelhuisje

Kinderen vinden een tuinhuisje geweldig. Zo’n huisje in de tuin biedt een veilige speelplek waar je ongestoord kunt spelen. Het is dan ook een prima plek om allerlei groter kinderspeelgoed te bewaren.

Gastenverblijf

Een wat groter tuinhuisje, met voldoende ramen, is erg leuk als gastenverblijf. Als je ook elektriciteit, waterleiding en een afvoer regelt, is het gastenhuisje een prima verblijfplek voor allerlei gasten. Het is een plekje waar je gasten, en indirect jijzelf ook, de nodige privacy door krijgt.

Hobbyschuur, atelier of werkplaats

Sommige hobby’s of andere creatieve bezigheden vragen nogal wat ruimte. Ruimte die binnenshuis eigenlijk niet voldoende aanwezig is en steeds moet worden opgeruimd als de aardappels op tafel komen. In een hobbyhuisje kun je alle gereedschappen die je nodig hebt bij elkaar bewaren en aan een werktafel kun je je creatieve talenten botvieren.

Studeer- of werkkamer

Heb je behoefte aan een rustige werkkamer in een druk huis? Waarom zou je niet een tuinhuisje inrichten als studeer of werkplek? Lekker rustig! Je zult wel voorzieningen moeten aanleggen om een werkkamer goed uit te rusten, zoals elektriciteit en een wifi-verbinding. Misschien wil je er ook een toilet, dus dan heb je ook water en afvoer nodig.

Een lounge-plekje

Lekker in de tuin onder het afdak van de veranda van je tuinhuisje. Beschut tegen te felle zonnestralen en beschermd tegen lichte motregen op een warme dag. Met een tuinhuisje kun je meer van je eigen tuin genieten.

Ideeën genoeg

Je ziet, er zijn mogelijkheden te over om een goed gebruik te maken van een tuinhuisje. Waarschijnlijk heb je zelf nog meer goede ideeën. Je moet uiteraard wel voldoende ruimte voor een tuinhuisje hebben in je tuin. Kleinere modellen mag je over het algemeen gewoon plaatsen, voor grotere tuinhuisjes kunnen er voorschriften van je gemeente zijn. Het is altijd slim om dat even na te gaan vóór je met de plaatsing begint. Vaak is ook de leverancier van de tuinhuisjes van de plaatselijke regels op de hoogte.

Bouwen

Je kunt een tuinhuisje zelf bouwen. Vaak wordt een tuinhuisje als een soort bouwpakket geleverd. Je kunt het werk ook overlaten aan de tuinhuisjesspecialist, dan weet je in ieder geval zeker dat het allemaal goed komt te staan. Het enige dat dan voor jezelf nog overblijft om te doen is het voorbereiden van de plek waar je het huisje geplaatst wilt hebben. Dat komt neer op het verwijderen van begroeiing, het vervangen van de bovenste twintig centimeter zwarte grond voor wit zand en het vlak maken. Na het bouwen blijft er nog een taak voor je over: je mag je tuinhuisje gaan inrichten. Je zult het vast prettig vinden dat je al je spullen eindelijk weer eens goed kwijt kunt.
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinhuisje zelf bouwenAls je een tuinhuisje wilt, kun je een bouwpakket kopen, maar je kunt het tuinhuisje ook zelf bouwen. Als je zelf een tu…
Bouwen van een tuinhuisBouwen van een tuinhuisVeel meer mensen dan vroeger laten tegenwoordig een tuinhuisje bouwen. Dit kan zelf worden gebouwd of worden uitbesteed…
Mooie tuinhuisjesMooie tuinhuisjesTuinhuisjes zijn erg in trek, als extra prieeltje of opbergruimte. Dit laatste omdat enerzijds het niet meer van zelfspr…
Eigenschappen, functie en specificaties van een tuinhuisjeEigenschappen, functie en specificaties van een tuinhuisjeHeb je altijd al gedroomd van een tuinhuisje in je tuin? Naast het feit dat een tuinhuisje heel functioneel is, zorgt de…

Waar moet een asbestinventarisatierapport aan voldoen?Om asbest uit een gebouw of object te mogen verwijderen voorafgaande aan renovatie of sloop, is het op een hand vol uitz…
Plaatsen van driedubbel glas bespaart energiePlaatsen van driedubbel glas bespaart energieDoor het plaatsen van driedubbel (triple) glas bespaar je niet alleen op energiekosten, het geeft ook extra comfort en m…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 12-03-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.