Een tuinhuis, vele doelen, vele mogelijkheden
Veel schuurtjes die bij nieuwbouwwoningen verschijnen hebben één overeenkomst: erg groot zijn ze niet. Het kan al een hele opgave zijn om een paar fietsen in het schuurtje te krijgen, laat staan je tuingereedschap, tuinset of andere handige tuinspullen. Kun je iets bedenken om je tuinspullen en dergelijke wél goed op te bergen? Uiteraard: een tuinhuis!
Nooit genoeg ruimte zonder tuinhuis
We zetten graag allerlei spullen in onze schuurtjes. Niet alleen de fietsen moeten er een plaatsje krijgen, ook tuingereedschap, tuinstoelen de tuintafel en een parasol moeten er veilig en droog in worden weggezet. Maar dat is nog lang niet alles. In veel schuurtjes worden zaken weggestopt als kampeerspullen, kinderspeelgoed, planken, verfbussen, meestal gaat het om een bonte verzameling van spullen en materialen die we nodig denken te hebben. En vaak is dat ook zo, dus we willen het wel allemaal onder handbereik houden. Het komt er bijna altijd op neer dat we heel wat meer spullen hebben dan ruimte. Als opruimen en weggooien geen optie is, dan zul je iets aan de hoeveelheid beschikbare ruimte moeten doen. En daar is een oplossing voor: plaats een tuinhuisje!
Een tuinhuisje met voldoende ruimte en een afdak
Modellen
De hoeveelheid verschillende typen tuinhuisjes is groot. Voor allerlei doelstellingen heb je tuinhuisjes in verschillende maten en uitvoeringen. Plaats niet zomaar het eerste het beste tuinhuisje, maar oriënteer je goed, bijvoorbeeld bij een tuincentrum maar liever nog bij een tuinhuisjes-specialist. Vaak is er een grote showroom, soms binnen, vaak buiten, waar je een groot assortiment tuinhuisjes ziet opgesteld. Zo kun je je een voorstelling maken hoe het er allemaal uit gaat zien, je kunt de voorbeelden van binnen en van buiten bekijken. Je zult zien dat een tuinhuisje op heel veel verschillende manieren is te gebruiken en zeker niet alleen als extra schuurtje. We zullen hieronder eens wat verschillende ideeën de revue laten passeren.
Het schuurtje
Je kunt het tuinhuisje prima als een schuurtje gebruiken. Zet er je fietsen in, bewaar allerlei tuingereedschap, de barbecue, je tuinset en alle spullen die je zoal in een schuurtje zou willen bewaren.
Speelhuisje
Kinderen vinden een tuinhuisje geweldig. Zo’n huisje in de tuin biedt een veilige speelplek waar je ongestoord kunt spelen. Het is dan ook een prima plek om allerlei groter kinderspeelgoed te bewaren.
Gastenverblijf
Een wat groter tuinhuisje, met voldoende ramen, is erg leuk als gastenverblijf. Als je ook elektriciteit, waterleiding en een afvoer regelt, is het gastenhuisje een prima verblijfplek voor allerlei gasten. Het is een plekje waar je gasten, en indirect jijzelf ook, de nodige privacy door krijgt.
Hobbyschuur, atelier of werkplaats
Sommige hobby’s of andere creatieve bezigheden vragen nogal wat ruimte. Ruimte die binnenshuis eigenlijk niet voldoende aanwezig is en steeds moet worden opgeruimd als de aardappels op tafel komen. In een hobbyhuisje kun je alle gereedschappen die je nodig hebt bij elkaar bewaren en aan een werktafel kun je je creatieve talenten botvieren.
Studeer- of werkkamer
Heb je behoefte aan een rustige werkkamer in een druk huis? Waarom zou je niet een tuinhuisje inrichten als studeer of werkplek? Lekker rustig! Je zult wel voorzieningen moeten aanleggen om een werkkamer goed uit te rusten, zoals elektriciteit en een wifi-verbinding. Misschien wil je er ook een toilet, dus dan heb je ook water en afvoer nodig.
Een lounge-plekje
Lekker in de tuin onder het afdak van de veranda van je tuinhuisje. Beschut tegen te felle zonnestralen en beschermd tegen lichte motregen op een warme dag. Met een tuinhuisje kun je meer van je eigen tuin genieten.
Ideeën genoeg
Je ziet, er zijn mogelijkheden te over om een goed gebruik te maken van een tuinhuisje. Waarschijnlijk heb je zelf nog meer goede ideeën. Je moet uiteraard wel voldoende ruimte voor een tuinhuisje hebben in je tuin. Kleinere modellen mag je over het algemeen gewoon plaatsen, voor grotere tuinhuisjes kunnen er voorschriften van je gemeente zijn. Het is altijd slim om dat even na te gaan vóór je met de plaatsing begint. Vaak is ook de leverancier van de tuinhuisjes van de plaatselijke regels op de hoogte.
Bouwen
Je kunt een tuinhuisje zelf bouwen. Vaak wordt een tuinhuisje als een soort bouwpakket geleverd. Je kunt het werk ook overlaten aan de tuinhuisjesspecialist, dan weet je in ieder geval zeker dat het allemaal goed komt te staan. Het enige dat dan voor jezelf nog overblijft om te doen is het voorbereiden van de plek waar je het huisje geplaatst wilt hebben. Dat komt neer op het verwijderen van begroeiing, het vervangen van de bovenste twintig centimeter zwarte grond voor wit zand en het vlak maken. Na het bouwen blijft er nog een taak voor je over: je mag je tuinhuisje gaan inrichten. Je zult het vast prettig vinden dat je al je spullen eindelijk weer eens goed kwijt kunt.