Zelf klussen in huis: een toilet of WC verbouwen

Zelf klussen in huis: een toilet of WC verbouwen Ben je handig en ben je bereid de handen uit de mouwen te steken? Met een beetje technische kennis en handigheid kan je zelf je eigen WC verbouwen en heel wat geld uitsparen. Zelf klussen is ook een verrijking voor je ontwikkeling. Je leert heel wat bij, en je leert samen met je partner overleggen om een gesteld doel te bereiken. Wat is nodig bij de verbouwing van een toilet? Een WC-pot en toebehoren, een fonteintje met meubel, vloertegels en afhankelijk van je voorkeur behangpapier of wandtegels. In de doe-het-zelf-zaak zijn er honderden attributen (WC-rolhouder, kapstokjes, WC-borstel) om je toilet stijlvol en praktisch af te werken.
Tijd voor een nieuw toilet: een renovatie dringt zich op. / Bron: Free Photos, PixabayTijd voor een nieuw toilet: een renovatie dringt zich op. / Bron: Free Photos, Pixabay

Verbouwingen: tijd voor een nieuw toilet

Bij de aankoop van een ouder huis word je vaak geconfronteerd met een oud toilet en een verouderde inrichting. Indien er vrienden of familie op bezoek komen is het altijd fijn om je gasten te ontvangen in een frisse, moderne en hygiënische toiletruimte. Daarom kan je besluiten om je WC te gaan verbouwen. Dit hoeft niet heel veel te kosten. Je kan de benodigdheden in de juiste periodes (opruiming of solden) met korting aanschaffen. Verbouwen hindert de praktische organisatie van het huishouden. Echter de voldoening zal groot zijn wanneer je WC afgewerkt is in de stijl die je altijd al hebt gewild.

Beslissing: zelf klussen of verbouwen of een klusser aanstellen

Ben je handig en technisch aangelegd? Dan kan je zelf met je verbouwing starten. Als alternatief kan je ook een klusjesman aanstellen die de WC gaat verbouwen. Je kan deze klusser alles zelf laten doen, of halftijds helpen. Je kan bijvoorbeeld zelf al het materiaal aanbrengen, zodat jouw klusser enkel het echte verbouwingswerk moet doen. Zelf klussen in huis geeft heel veel voldoening. Het is zoveel prettiger als je achteraf kan vertellen dat je de volledige werken zelf in handen hebt genomen. Het mooie resultaat is er dan gekomen door jouw persoonlijke inspanningen.

Starten met het uitbreken van de oude WC

Indien je besluit om zelf te verbouwen, dan moet je eerst de oude toiletruimte vrijmaken. Eventueel kan je attributen recupereren. Heel vaak wordt er geopteerd voor nieuw materiaal. De wc dient immers lang mee te gaan en het is niet de bedoeling dat je na vijf jaar weer opnieuw kan beginnen. Breek dus alles uit, sorteer en breng je afval naar het recyclage- of milieupark. Eventuele leidingen in metaal of koper kan je nog recupereren om zelf te verkopen aan een metaalhandelaar.

Benodigdheden tijdens de verbouwing in je huis

Bij een verbouwing heb je heel wat zaken nodig. Tegels, cement, de WC-pot, de handenwasser, voegsel en alle materiaal om zelf aan het klussen te gaan. In een doe-het-zelf-zaak zoals Brico, Gamma of Hubo kan je al dit materiaal aanschaffen. In bepaalde periodes worden er zelfs kortingen toegekend. Op het juiste moment alles aankopen kan dus heel wat geld besparen.

Check de waterleidingen en afvoer van het toilet

Alvorens je met de opbouw begint, doe je er goed aan om te checken of de leidingen voor de aanvoer van water nog in orde zijn. Check ook even of de afloopbuizen van de WC-pot nog voldoende functioneel zijn. Indien dit niet zo is, dan doe je er goed aan om deze buizen en leidingen onmiddellijk te vervangen. Een loodgieter kan eventueel helpen bij het aansluiten van de nieuwe voorzieningen.

Kiezen van wandtegels en vloertegels

De vloer- en wandtegels kiezen voor een toilet zijn een leuke maar niet gemakkelijke klus. Denk eerst na welke stijl en kleur in je toiletruimte zouden passen. Ga je voor een moderne of een rustieke look? Er zijn honderden soorten tegels in alle vormen en kleuren. Indien je het ruimtegevoel wil vergroten, dan neem je het best langwerpige wandtegels die je in de lengte tegen de muur plaatst. Tracht de hoeveelheid juist in te schatten en probeer afgesneden stukken tegel zoveel mogelijk te recupereren. Tegels plakken doe je met speciale tegellijm. Indien je geen fan bent van tegels, kan je ook gewoon de toiletruimte behangen of verven. Je kan ook een combinatie uitwerken met bijvoorbeeld wandtegels tot een meter hoog, en vervolgens behangen tot tegen het plafond.

Een nieuw plafond nodig?

Afhankelijk van de staat van je plafond, kan je overwegen om dit ook te gaan renoveren. Je kan het plafond herschilderen, of eventueel een vals plafond leggen. Een verouderd plafond in een volledig nieuwe toiletruimte oogt niet mooi. Uiteindelijk is de toiletruimte klein, en zal de kostprijs van dit plafond niet al te hoog oplopen.

Een hangtoilet is stijlvol en er wordt heel vaak voor gekozen bij een verbouwing. / Bron: Sferrario1968, PixabayEen hangtoilet is stijlvol en er wordt heel vaak voor gekozen bij een verbouwing. / Bron: Sferrario1968, Pixabay

Staand toilet of een moderne hangtoilet

Bij een renovatie moet je de keuze gaan maken of je een staand toilet of een hangtoilet wil. Niet elke toiletruimte laat een hangtoilet toe. Je hebt immers plaats nodig om het metalen element van het toilet in te werken achter een opgebouwde muur. Het voordeel van een hangtoilet is de hygiëne. Deze potten zijn zo gemaakt dat er weinig onderhoud nodig is. Bovendien kan je heel gemakkelijk onder een hangtoilet dweilen. Het meest bekende merk voor een hangtoilet met ingebouwd waterreservoir is Geberit.

Voegen van vloeren en wandtegels

Na het plaatsen van de vloer- en wandtegels moet de vloer nog gevoegd worden. Hiervoor kan je kiezen uit verschillende kleuren. De meest gebruikte kleuren zijn wit of grijs. Voegsel voor vloeren en tegels kan je heel eenvoudig vinden in de doe-het-zelf zaak. Na het voegen van vloeren en tegels kan je cementsluierverwijderaar gebruiken om de cement van je vloer te krijgen. Dit proces moet meerdere keren herhaald worden.

Ophangen van een handwasmeubel en spiegel

Een mooie handenwasser of fonteintje met spiegel, eventueel met een kastje erbij, staat mooi in de toiletruimte. Bovendien moeten je gasten de mogelijkheid hebben om even de handen te wassen na het toiletbezoek. Er is een grote variatie aan handwasmeubels. Je zal zelf moeten kijken welk type fonteintje en spiegel het beste past in je toiletruimte.

Afwerking van de WC tot een gezellige en praktische ruimte

Na de volledige verbouwing van je toilet, is het nu tijd voor de afwerking. Zorg voor attributen die passen bij de kleur van je ruimte. Belangrijke zaken om te voorzien in je toiletruimte zijn handdoekjes, zeep, WC-papier, een WC-borstel en een luchtverfrisser. Grijze attributen passen perfect bij grijze vloer- of wandtegels.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kluswoning of een verbouwde woning?Kluswoning of een verbouwde woning?Steeds meer Nederlanders zijn op zoek naar een kluswoning. De hoofdreden hiervoor is de aantrekkelijke prijs in vergelij…
Zolder verbouwen tot slaapkamerEen zolder wordt vaak gebruikt als extra opslagruimte voor spullen, terwijl er behoefte bestaat aan een extra slaapkamer…
Huis verkopen of huis verbouwen?Huis verkopen of huis verbouwen?'Verkopen of verbouwen'? Dit is een vraag die veel huiseigenaars zich op een gegeven moment stellen. Zowel je huis verko…
Verbouwen in plaats van verhuizenVerbouwen in plaats van verhuizenEr zijn verschillende redenen te bedenken om de voorkeur te geven aan een verbouwing in plaats van een verhuizing. U moe…

Nieuwbouwwoning opgeleverd: stappenplan werkzaamhedenNieuwbouwwoning opgeleverd: stappenplan werkzaamhedenNadat een woning is opgeleverd, moeten er nog veel werkzaamheden plaatsvinden. Dit betreft zowel doe-het-zelftaken als w…
Veilig en verantwoord stoken op hout in de haardVeilig en verantwoord stoken op hout in de haardNiets zo stoer en warm in de winter als een hout gestookte haard. De sfeer en de geur zijn onlosmakelijk verbonden met g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chriskeller, Pixabay
  • Bouwinfo.be, https://www.bouwinfo.be/news/technieken/sanitair/partner/sanitairwinkelbe/wat-kost-een-nieuwe-toiletruimte
  • Gamma.be, https://www.gamma.be/nl/doe-het-zelf/sanitair-plaatsen/wc/wc-vervangen
  • Afbeelding bron 1: Free Photos, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Sferrario1968, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.