Een zelfgemaakte kruidentuin in de keuken

Een zelfgemaakte kruidentuin in de keuken Verse kruiden in de keuken is populair en is dit al vanaf de eeuwwisseling. Op dat moment werden de hoeken in de tuincentra met ‘eetbare’ planten, alsmaar groter. Televisiekoks hebben het mogelijk aangewakkerd en is sindsdien niet meer weg te denken uit de meeste keukens. Nu heeft niet iedereen een tuin of balkon binnen handbereik en dus worden er mogelijkheden gecreëerd om een kruidentuin in de keuken te maken. De meest spectaculaire rekken en bakken worden ontworpen. Hout, aluminium, metaal of kunststof, alles is mogelijk. Niet zelden zijn het weliswaar flexibele, maar ook dure systemen en dus niet voor iedere beurs toegankelijk. Toch zijn er ook mogelijkheden om zelf een kruidentuin op maat in de keuken te maken. Een die niet eens zoveel ruimte in neemt, maar waar alle denkbare kruidenplanten vers in gehouden kunnen worden. Volgens een eenvoudig stappenplan maak je zelf je verticale persoonlijke kruidentuin voor in de keuken.

Bron: Domeckopol, PixabayBron: Domeckopol, Pixabay

Benodigde materialen

Voor het maken van een verticale kruidentuin, heb je het volgende nodig:
  • Vurenhouten latten (pakweg vier tot vijf centimeter). Het aantal meter is afhankelijk van het gedeelte van de muur die je er mee wilt behangen.
  • Spijkertjes. Koop een doosje, ze komen altijd van pas.
  • Hangbakjes voor de plantjes. Kies het aantal dat je gevuld wilt hebben, qua materialen is alle mogelijk. Kunststof, aluminium, hout, bamboe.*
  • Grote aluminium haken (voor in de muur) en ogen (om het rek mee op te hangen)
  • Eventueel wat pluggen (afhankelijk van de grootte van het rek) voor de stevigheid van de haken in de muur.
  • Kleine aluminium haakjes om de bakjes aan te hangen.
  • Schuurpapier.
  • Verf (in gewenste kleur).

* Neem wel bakjes waar al een gaatje om op te hangen in zit, of er moet een opstaande rand omheen zitten. Dan kan je de bakjes met wat gevlochten touw ophalen aan een koortje. In dat geval moet je ook voor stevig koord zorgen. Bedenk voor je de bakjes gaat kopen welke kleur een goede match vormt met het kruidenrek en de rest van de keuken.

Natuurlijk heb je het standaard gereedschap nodig, zoals een hamer, priem, meetlat, zaag, timmermanspotlood en een boor. Mocht je het niet zelf hebben, leen het of huur bepaalde zaken bij de doe-het-zelfwinkel.

Stappenplan voor het kruidenrek

Hoewel het om een eenvoudig rek gaat, is het altijd goed om met een stappenplan te werken. Zo werk je efficiënter en bespaar je vaak kosten en tijd.

Meten

Meet het stuk muur op waar je je kruidentuin aan wilt en kunt bevestigen. Afhankelijk van de grootte, weegt het rek natuurlijk wel wat. Ga voor de verticale latten uit van om de halve meter één lat. Horizontaal kan je zelf bepalen, maar wil het plantje een beetje ruimte krijgen dan is een totale ruimte tussen de horizontale latten van zo’n dertig tot vijfendertig centimeter geen overbodige luxe.

Het houten frame kan je nu in elkaar zetten en plaats bovenaan de verticale latten de ogen en teken op de muur de plaats waar de haken moeten komen. Heb je een groot rek, dan is met pluggen in de muur werken beter voor de stevigheid.

Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay
Verven
Schuur het hout een beetje glad en verf het in de gewenste kleur, mogelijk is wat grondverf als onderlaag nog beter maar niet noodzakelijk. De gewenste kleur is vaak een match met de kleur van de keuken, accessoires in de keuken of een eventuele eethoek. Het is beter om niet één dikke maar twee dunnere lagen te verven en laat het goed drogen. Wil je er nog iets persoonlijks aan toevoegen, dan kan dat natuurlijk altijd.

Bakjes ophangen

De bakjes hang je aan de horizontale latten, in het midden tussen de verticale latten. Gebruik je kleine bakjes, dan kunnen er wel twee naast elkaar. Teken nu af waar de haakjes moeten komen, waar je de oogjes van de bakjes zometeen aan moeten hangen. Als het is afgetekend, draai je de kleine haakjes in het hout. Doe dit voorzichtig.

Extra haken

Zoek een plekje om enkele extra haken (iets groter) in het rek aan te brengen. Hier kan bijvoorbeeld de speciale kruidenschaar en een klein gietertje aan hangen.

Bron: The3cats, PixabayBron: The3cats, Pixabay

Plantjes en grond

Om de bakjes goed te draineren kan je niet, zoals buiten wel zou kunnen, onderin een gaatje maken. Wat een goede vervanging is, is wat hydrokorrels onderin de bakjes leggen en daar bovenop de potgrond. Hydrokorrels zijn in kleine zakjes te koop en voor kruidenplantjes kan je in principe gewoon potgrond nemen, maar er is ook speciale potgrond voor kruidenplanten. Niet aangetoond is dat dit ook daadwerkelijk mooiere en betere plantjes oplevert. Plaats nu de kruidenplantjes in de bakjes en druk het geheel goed aan.

Hang nu het kruidenrek aan de muur en hang nu de bakjes met kruidenplantjes aan de haakjes. Geef de kruidenplantjes allemaal een scheut water en maak hier voor de toekomst een goede gewoonte van, anders is je mooie kruidenrek met plantjes snel ter ziele.

Alternatief

Wil of kan je niets aan de muur hebben of is de ruimte erg beperkt, dan is er ook nog de mogelijkheid om een rekje te maken dat ietwat overhellend tegen de muur (circa 20 graden) kan staan. De opbouw van het rek is gelijk aan het kruidenrek aan de muur, alleen is het handiger om de verticale latten van een iets dikkere vurenlatten op te bouwen. Het geeft net iets meer stevigheid.

Tot slot

Altijd verse kruiden bij de hand is een luxe die je, als je er eenmaal van geproefd hebt, niet meer kwijt wilt. Alleen is het in praktische zin niet altijd haalbaar om buiten iets op te bouwen. Dan is dit eenvoudige kruidenrek voor in de keuken een ideale oplossing. Een die je ook nog kunt personaliseren.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ieder zijn kruidentuinIeder zijn kruidentuinDe kruidentuin is al zo oud als de weg naar Rome en kan je zelf aanleggen, met die planten die je graag aan je eten toev…
Kruiden in de VensterbankKruiden in de VensterbankWie van lekker eten houdt laat zijn eigen kruiden groeien in de vensterbank. Er is een groot scala aan kruiden dat hierv…
Kruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruiden werden ooit gebruikt om licht bedorven voedsel nog eetbaar te maken. In tijden dat men het niet zo nauw nam met…
Nieuwe tuintrend: zo leggen we onze eigen kruidentuin aanNieuwe tuintrend: zo leggen we onze eigen kruidentuin aanWe tonen meer en meer aandacht voor gezonde en evenwichtige voeding. Velen kiezen hierbij voor het kweken van groenten i…

Veilig en verantwoord stoken op hout in de haardVeilig en verantwoord stoken op hout in de haardNiets zo stoer en warm in de winter als een hout gestookte haard. De sfeer en de geur zijn onlosmakelijk verbonden met g…
Schildertips voor de doe-het-zelverBij het schilderen, witten, en plamuren zijn er diverse handigheidjes die het werk een stuk eenvoudiger kunnen maken. He…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.