Schildertips voor de doe-het-zelver
Bij het schilderen, witten, en plamuren zijn er diverse handigheidjes die het werk een stuk eenvoudiger kunnen maken. Het eindresultaat wordt dan ook gelijk een stuk fraaier. Ook doe-het-zelvers met geen of weinig ervaring kunnen eenvoudige schilderklusjes gemakkelijk uitvoeren. Zelf schilderen geeft veel voldoening, en hoeft niet kostbaar te zijn.
Zelf schilderen, is dat nou zo moeilijk, of zijn er handige tips? Er zijn handigheidjes die een schilderklus een stuk makkelijker kunnen maken. De tips zijn eenvoudig toe te passen, en dragen bij aan een fraaier eindresultaat. Ook het kostenplaatje wordt aanzienlijk goedkoper, doordat de gebruikte materialen langer meegaan.
Voordat je gaat schilderen
Het begint eigenlijk al bij het kopen van een blik verf. Dan krijg je bij de kassa een roerhoutje mee, dat bedoeld is om de verf goed door te roeren wanneer het blik eenmaal geopend is. Dat is de eerste fout die wordt gemaakt. Door alleen maar in de verf te roeren, zal nooit het optimale mengresultaat behaald worden. Dat komt omdat verf uit verschillende stoffen bestaat; die stoffen (onder andere oplosmiddelen) verschillen qua soortelijk gewicht. De zwaardere stoffen, zoals pigmenten (eigenlijk de kleurstof) zakken naar de bodem van het blik, omdat ze zwaarder zijn dan de andere stoffen die in de receptuur van de verf zitten.
De oplossing is: niet roeren, maar schudden! Het is veel beter het blik verf een paar minuten flink op en neer, en heen en weer te schudden, dan dat na opening van het blik alleen maar in de verf geroerd wordt. Het allerbeste is dat het blik verf tijdens het vervoer naar huis gelijk al op zijn kop gezet wordt, zodat de zwaardere stoffen in het blik naar de 'bovenkant' kunnen zakken.
Eenmaal thuisgekomen: zet het blik nog een tijdje op zijn kop, en leg het minimaal een kwartiertje op de zijkant, en voordat het blik daadwerkelijk geopend wordt, schud het blik nog eens zo stevig mogelijk. Als het verfblik dan wordt geopend lijkt de verf op een soort van 'milkshake'. Op de verf zitten allemaal luchtbellen, en de viscositeit (vloeibaarheid) heeft ook wel iets weg van een milkshake. Dit betekent dat de verf optimaal is gemengd en klaar is voor gebruik.
Het verfblik openmaken en weer sluiten
Het blik verf op de juiste manier openmaken is van belang, want wanneer je klaar bent en je wilt het blik weer sluiten, is het belangrijk dat het deksel het blik weer perfect luchtdicht afsluit. Als het blik niet luchtdicht afgesloten wordt, treedt er een uithardingsproces op in het verfblik en ontstaat er een velletje op de verf. Ook kan de verf volledig uitdrogen en onbruikbaar worden. Dat is zonde, want door het juist openen van het blik kun je dat voorkomen.
Maak het blik altijd 'rondom' open. Maar al te vaak zie je dat mensen een platte schroevendraaier nemen, en het blik in één keer open wippen. Het gevolg is dat je een deksel hebt waar een 'bult' inzit. Bij het sluiten van het blik is de kans aanzienlijk dat er lucht in het blik blijft stromen, waardoor je vellen en uitdroging van de verf gaat krijgen.
Bij rondom openmaken zet je de schroevendraaier (de achterkant van een lepel of vork is ook prima) steeds met een beetje meer druk tussen de rand van het deksel en het blik. Je draait het blik verf steeds een paar centimeter en tilt tegelijkertijd het deksel steeds ietsje op. Op een gegeven moment gaat het deksel open en je zult zien dat het deksel geen beschadigingen heeft.
Wanneer het blik verf voor langere tijd wordt weggezet, zet het dan op een donkere, koele plaats, en zet het blik het liefst ook weer op zijn kop weg. Zo is het onmogelijk dat er extra lucht bij de verf terechtkomt. Zorg dat de verf niet kan bevriezen.
Ontvetten, heel belangrijk
Voordat er ergens verf of latex op gesmeerd wordt, is een zo vetvrij mogelijke ondergrond een hele belangrijke voorwaarde voor een goede hechting. Ook blijft de verf veel langer zitten en gaat minder snel afbladderen. Wanneer je een keuken gaat witten, zullen de muren ondanks een goede afzuigkap, toch altijd ietwat vettig zijn, omdat er in die ruimte gekookt en gebakken wordt. Het is verstandig om de muren van tevoren even af te nemen met een spons met een lauw sopje. Goed laten opdrogen alvorens te gaan witten.
Bij schilderwerk kun je een doekje met verdunde ammonia over het te schilderen oppervlak heen halen, zorg voor een goede ventilatie wanneer je dit doet. Er zijn ook ontvetters op basis van dennenhars in de handel, deze werken voor zowel schilder- als witwerk uitstekend. Je doet wat van het denneharspoeder in een emmer, beetje lauw water erbij, en je hebt een supersopje gemaakt waarmee je zelfs ernstig vette oppervlaktes eenvoudig vetvrij krijgt. Ook in ruimtes waar veel is gerookt, is een dennenharsontvetter ideaal om de nicotineaanslag makkelijk te verwijderen.
Verfkwasten en rollers
Ook voor verfkwasten en rollers zijn er een paar eenvoudige tips om er veel langer plezier van te hebben. Bij de aanschaf van een verfkwast is het verstandig om niet de allergoedkoopste kwasten uit te kiezen. Vaak zijn dat kwasten waar steeds haren loslaten en de haren gaan na niet al te lange tijd alle kanten uitstaan. Plastic kwasten per drie of vier verpakt in een blisterverpakking zijn ongeschikt om netjes te kunnen schilderen. Bij veel discountzaken zijn prima verfkwasten en verfrollertjes aan te schaffen voor een gunstige prijs.
Voordat je een verfkwast wilt gaan gebruiken is het raadzaam om deze even stevig over een stukje schuurpapier te halen, de eventuele loszittende haren laten dan gemakkelijk los. Doop de kwast niet al te diep in de verfpot, beter iets te weinig verf op je kwast, dan veel te veel. Aldoende zul je al snel in de gaten krijgen hoe ver je de kwast het beste in de verf kunt dopen. Hetzelfde geldt voor verfrollertjes. Bij een verfrollertje giet je de verf in een speciaal rollerbakje. Ook hier is het verstandig om niet de hele roller ineens in de verf te dompelen, maar een klein beetje, en dan verdelen op het geribbelde gedeelte van het rollerbakje. Ook hier zul je zien dat je de slag vrij snel te pakken hebt.
Verfkwasten en rollers bewaren
Maar al te vaak zie je dat na gebruik de verfkwasten en rollers in een bak water worden bewaard. Er is een veel betere manier:
wikkel de kwast of roller in een boterhamzakje en bewaar ze in een apart bakje in de vriezer. Wanneer je weer gaat schilderen laat je ze ontdooien en je kwasten en rollers zijn weer net zo perfect als wanneer je ze in de vriezer deed.
Het bewaren van latex- en muurverf
Wanneer je bezig bent om je muren te witten en je wilt de pot latex voor wat langere tijd niet gebruiken, is het aan te raden om voorzichtig een dun laagje koud water over de latex te gieten. Dit voorkomt dat zuurstof een verbinding aangaat met de latex. De emmer latex op een donkere, koele plaats bewaren. Zo blijft de latex veel langer goed en de kans op velvorming is ook gelijk verdwenen.
Zelf vloeibaar hout maken
Met een beetje houtlijm, en het schuursel van een stukje hout kun je gemakkelijk zelf een beschadiging op een houtkleurige oppervlakte wegwerken. Het belangrijkste is dat je de kleur van schuursel zo dicht mogelijk in de buurt van de te repareren kleur ziet te krijgen. Doe wat houtlijm in een bakje en roer daar het schuursel doorheen. Wanneer je denkt dat de kleur juist is: zorg dat de viscositeit (vloeibaarheid) ongeveer gelijk is aan de dikte van bijvoorbeeld volle yoghurt.
Met een plamuurmes een klein beetje aanbrengen en kijken of het bevalt. Als de kleur te donker of te licht is, kun je dit gemakkelijk aanpassen door donkerder of lichter schuursel toe te voegen. Steeds kleine laagjes aanbrengen is beter dan ineens een dikke laag. Maak het plamuurmes na ieder gebruik goed schoon met een doekje of een stukje keukenpapier, opgedroogde plamuur is lastig te verwijderen van het plamuurmes.
Vochtige ruimtes
In badkamers en ruimtes met onvoldoende ventilatie kunnen er vochtproblemen ontstaan, met afbladderende muren en schimmelvorming tot gevolg. Een gewone latex op waterbasis zal daar weinig nut hebben, omdat de schimmels daar vrij gemakkelijk weer doorheen komen. Wanneer er sprake is van steeds terugkerende schimmelvorming op muren die moeilijk droog blijven, is het verstandig om deze muren voor te behandelen met een synthetische grondverf (verf op basis van terpentine of wasbenzine). Verf de muur eerst met de grondverf die ook gebruikt wordt voor houtwerk en laat de verf op de muur tenminste drie dagen uitharden. Daarna kan er met gewone latex gemakkelijk overheen gewit worden. De kans dat de schimmel terugkomt is een stuk kleiner geworden.
Het schuren langs ramen
Wanneer je bezig bent om de kozijnen te schuren is het natuurlijk zonde om ook gelijk de ramen mee te schuren. Plak met schildersplakband eerst het randje langs de ramen af en wanneer je onverhoopt 'uitschiet' dan raak je het plakband, in plaats van het glas.
Mooi dekkend resultaat
Wanneer je van plan bent om te gaan schilderen is het een mooi gezicht dat de verf goed dekt, dat wil zeggen dat het niet doorschemert en mooi 'vol' op de deuren en kozijnen zit. Het is aan te bevelen om de kleur van de grondverf zo veel mogelijk in de richting van de aflakverf te kiezen. Een grondverf die wit van kleur is zal veel langer blijven doorschemeren, wanneer je de deuren bijvoorbeeld donkerblauw wilt schilderen. Er zijn speciale mengtubetjes te koop bij de bouwmarkt, waarmee je de grondverf een heel stuk in de richting van de uiteindelijke kleur krijgt. De aflakverf dekt dan veel sneller.
Toch een vel of klonten in de verf
Giet de verf door een panty, alle klontjes en andere velletjes zullen in de panty blijven hangen en je hebt weer een mooie gladde verf tot je beschikking.
Wanneer gaan ramen en deuren langer mee?
Heel vaak zie je bij openslaande deuren en ramen dat de onderste kopse kant van de deur of raam onvoldoende, of zelfs helemaal niet(!) in de verf zit. Dit zorgt ervoor dat vocht zich gemakkelijk kan optrekken in het hout van je deuren en ramen en dat houtrot zich snel kan gaan ontwikkelen. Het is verstandig om na te checken of alle onderkanten van deuren en ramen van je huis goed in de verf zitten, het hout gaat dan in veel gevallen jaren langer mee.
Meerdere lagen aanbrengen
Wanneer je gaat schilderen wil je natuurlijk zo netjes mogelijk te werk gaan en een strak resultaat zien. Het beste is altijd om meerdere dunne lagen verf aan te brengen, dit is veel beter dan een dikke laag. Voor een optimaal resultaat kun je een dunne laag aanbrengen en na 36 tot 48 uur een tweede laag. De droogtijd ertussen in is nuttig om te voorkomen dat de verf gaat 'werken'. Met andere woorden: wanneer de eerste laag nog niet volledig is uitgehard, en je begint de tweede laag er over heen te schilderen, kunnen er spanningsverschillen ontstaan, waardoor je een niet mooi gladde oppervlakte krijgt.
Schilderen op een ladder
Wanneer er een ladder gebruikt gaat worden, gebeurt het maar al te vaak dat er een volle pot verf mee naar boven genomen wordt. Dit is alleen maar onhandig; er wordt onnodig verf meegesleept die helemaal niet gebruikt wordt. Beter is om een kleinere hoeveelheid verf in een klein emmertje te gieten en het emmertje aan een ladderhaak te hangen. Een ladderhaak is een handig hulpmiddel, waardoor je beide handen vrij hebt.
© 2017 - 2024 Benjamin1028, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Radiator verven: tips en trucsEen radiator verven kan een lastige klus zijn. Voor je er erg in hebt, heb je verf op de muur of de vloer zitten. Zo lan…
Zelf wenkbrauwen vervenHet verven van de wenkbrauwen is erg populair onder vrouwen. Het verven en kleuren van wenkbrauwen is dan ook heel goed…