Keim, extreem duurzame minerale verf voor de gevel

Keim, extreem duurzame minerale verf voor de gevel Wie wil er niet een mooie, aantrekkelijke en schone gevel? Maar het is altijd maar de vraag of die na een grondige stuc- en schilderbeurt of een een fikse renovatie, na enkele jaren nog wel even mooi is? In de praktijk zien we vaak gevels, die al korte tijd na een opknapbeurt opnieuw zwaar vervuild zijn, waarvan de verf afbladdert of die vol algen zitten! Een minerale verf, omstreeks 1870 ontwikkeld door de Duitse chemicus Adolf Wilhelm Keim, kan dan de perfecte oplossing zijn voor al uw buitenschilderwerk: ecologisch en esthetisch verantwoord en extreem duurzaam. Silicaatverf van Keim staat wereldwijd garant voor de hoogste kwaliteit en duurzaamheid en is ze eerste keuze voor verantwoorde bouwers! Wist u bijvoorbeeld dat zowel het Kremlin, het Witte Huis alsook de Amerikaanse begraafplaats Arlington zijn geschilderd met minerale verf van Keim.

De nadelen van dispersieverven

Zowel bij nieuwbouw alsook bij sanering van bestaande gebouwen geldt dat het verfwerk een belangrijke bijdrage levert aan het uiterlijk en de algemene indruk van een huis. En naast het esthetische aspect speelt natuurlijk ook de beschermende functie een belangrijke rol voor de gevel! De meeste huiseigenaren laten hun gevels met dispersieverven schilderen. Die "kleven" een extra beschermlaag op de ondergrond. Helaas staat men er achteraf verbaasd over hoe snel met dispersieverf behandelde gevels weer vuil worden, hoe algen erop gedijen en hoe snel die gevels hun kleur weer verliezen. Ze vinden het daarom gewoon om voor hun aan zon, wind en regen blootgestelde gebouwen om de pakweg vier, vijf jaar opnieuw een beroep te moeten doen op de schilder. Zo ook bij het Witte Huis, dat voorheen om de vier jaar voor inauguratie van de president opnieuw werd overgeschilderd en zo op een gegeven moment al meer dan dertig lagen(!) verf bezat.

Veroudering van dispersieverf

Het probleem van dispersie- of emulsieverf is, dat die een afdeklaag op de gevel vormen, maar daar geen verbinding mee aangaan. Dispersie- of siliconenharsbindmiddelen worden door de jaren heen bros door UV-invloeden. Er ontstaan scheuren waardoor water binnendringt, wat leidt tot schilferen van de verflaag. Minerale kleuren daarentegen zijn UV-bestendig. Ze verouderen door een continu en gelijkmatig verlies aan laagdikte, wat betekent dat ze na verloop van meerdere decennia dunner worden en op natuurlijke wijze afslijten.

Het Witte Huis is helemaal niet wit

Aardige bijkomstigheid in dit verband: het Witte Huis is helemaal niet wit. De kleur is 98 procent basissamenstelling waar twee procent pigment aan toegevoegd is: oker, rood en blauw en groen. Kleurtechnisch bezien is het Witte Huis een "Keim 812.285"-huis. Dat was de code die de makers van Keim aan de verf gaven. Om leken een indruk te geven van de kleur: beddengoed van vroeger. Een soort beige.

Keim, uitvinder van minerale verf en vulmiddelen

De Duitse koning Ludwig I stond in 19e eeuw bekend als groot bewonderaar van de kleurenpracht van Italiaanse fresco’s (muurschilderingen) en hij wilde iets vergelijkbaars in Beieren creëren. Alleen hadden de gebouwen daar met veel ruiger weer af te rekenen. De koning wenste zich dus een verfsoort die ook deze weersomstandigheden goed doorstond. Omstreeks 1870 experimenteerde daarom in München de chemicus Adolf Wilhelm Keim met poeders en vulmiddelen op basis van minerale pigmenten. Als bindmiddel gebruikte hij vloeibaar kaliumsilicaat, waterglas genoemd. In 1878 verkreeg hij op dat procedé patent, en het vormt nog steeds de basis voor het bedrijf dat hij oprichtte: silicaatverven van Keim die een chemische verbinding met de ondergrond aangaan en daardoor niet jaren, maar decennia lang hun kleur behouden. En als men dan tóch een minpunt van minerale verf wil horen: minerale verf is moeilijk overschilderbaar tenzij met zichzelf. Dus ééns verf van Keim gebruikt, altijd verf van Keim. Maar men kan erover twisten of dat wel een echt een nadeel is.

Keim bezit ongeëvenaarde duurzaamheid en is UV-bestendig

Cruciaal voor langdurig intact blijven van het verfwerk, is dus de juiste productkeuze! De extreem hoge diffusiegraad (diffusie is de vermenging van twee ongelijksoortige stoffen) van minerale verfsoorten, zorgt voor een optimale fysieke bescherming. Ze bestaan uitsluitend uit zorgvuldig geselecteerde natuurlijke grondstoffen. De combinatie van waterglas als bindmiddel, minerale vulstoffen en anorganische, absoluut UV-bestendige kleurpigmenten, zorgt voor optimale bouwfysische eigenschappen, lichtechtheid en ongeëvenaarde duurzaamheid. Bovendien vallen de kosten van minerale verven uit het assortiment van Keim erg mee.

Minerale verf gaat een permanente verbinding aan met de ondergrond

In tegenstelling tot latex en traditionele dispersieverven vormt minerale verf van Keim geen film op het oppervlak. Het bindmiddel gaat een permanente verbinding aan met de ondergrond en blijft daarom zeer damp-doorlatend. Afbladderen van de verf is daarom uitgesloten, evenals vochtophoping tussen de beschermlaag en de ondergrond. Gevelverf van Keim is absoluut lichtecht en bestand tegen weersinvloeden en verontreinigende stoffen uit de lucht. De hoge graad van diffusie, gecombineerd met een lage waterabsorptie, biedt bescherming tegen algen en schimmels, en dat zonder toevoeging van vaak zeer giftige, in water oplosbare biociden. Mineraal gecoate gevels blijven bovendien langer schoon omdat ze, in tegenstelling tot traditionele verfsoorten, een anti-statische werking hebben en zelfs bij hitte niet kleverig worden.

Gevel behandeld met Keim nooit schoonspuiten met de hogedrukreiniger

Vervuiling is weliswaar geen schade in traditionele zin, maar u wilt die als huiseigenaar toch niet hebben. Vervuilde gevels ogen immers onverzorgd en onaantrekkelijk. Vaak volstaat het om de gevel schoon te maken met waterstralen. Pas wanneer na het reinigen schade aan het oppervlak zichtbaar wordt, moet worden overwogen een nieuwe verflaag aan te brengen. Silicaatverven zoals Keim Soldalit blijven bijzonder lang schoon, omdat ze niet statisch geladen zijn. Overigens mag men een gevel die behandeld is met Keim, nooit schoonspuiten met een hogedrukreiniger omdat die waterstraal te krachtig is.

Silicaatverf van Keim: het minerale principe

De verschillen tussen verfsoorten kunnen erg groot zijn. Doorslaggevend voor de eigenschappen ervan, zijn de inhoudsstoffen van de verf: bedoeld wordt de samenstelling uit bindmiddelen, pigmenten, vulstoffen en additieven.

Bindmiddelen zorgen voor de hechting

Er kunnen twee groepen bindmiddelen worden onderscheiden: anorganisch (bijv. kaliumsilicaat, verwant met kwarts) en organische bindmiddelen (bijv. kunststof dispersie of siliconenhars-emulsies). Het verschil zit hem vooral in het principe van de hechting: minerale bindmiddelen reageren chemisch met een oppervlak en gaan een duurzame, organische verbinding aan. Andere bindmiddelen hechten uitsluitend op basis van “verkleving”.

Pigmenten geven kleur aan de verf

Pigment is zeer fijn, extreem kleurgevend poeder. Door toevoeging van pigmenten, verkrijgt de verf zijn kleur. Ook bij pigmenten onderscheiden we anorganische (= minerale) en organische types. Anorganische pigmenten worden gewonnen uit mineralen, terwijl organische pigmenten merendeels uit organisch uitgangsmateriaal worden vervaardigd. Minerale pigmenten zijn zeer kleurvast.

Vulstoffen en additieven

Vulstoffen zijn in het algemeen mineralen. Door vulstoffen verkrijgt de verflaag zijn sterkte, nodig om de gevel te beschermen tegen weersinvloeden. Bovendien bevatten de meeste verfsoorten zogenaamde additieven. Additieven zijn hulpstoffen waarmee verschillende eigenschappen van verf kunnen worden geregeld, bijvoorbeeld het afstoten van water of de consistentie.

Lees verder

© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwijderen van verfVerwijderen van verfLees hier hoe je verf kunt verwijderen van kleding, glas, vloerbedekking en hout. Dit zijn zeer handige en practische ti…
Muren en plafonds schilderen: verf aanschaffenAls je een kamer gaat verven, is het noodzakelijk dat je goede verf koopt. Hoe kies je de juiste verf voor de muren en d…
Bewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenBewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenTips bij het bewaren of over laten staan van de verf, de kwasten en rollers tijdens en na het schilderen. Als je thuis a…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…

Vaatwasserreparatie: hoe doe je dat zelf?Vaatwasserreparatie: hoe doe je dat zelf?Eenvoudig onderhoud zal 90 procent van problemen met vaatwassers verhelpen of voorkomen. Er zijn drie veelvoorkomende pr…
Plamuren en repareren van hout bij het schilderenPlamuren en repareren van hout bij het schilderenPlamuur wordt in het algemeen gezien als een zwakke schakel binnen de opbouw van een verfsysteem. Toch kan het binnen he…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.