Zelf sanitair repareren of herstellen

Zelf sanitair repareren of herstellen Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in de badkamer kan er iets gebeuren waardoor er schade ontstaat aan het sanitair. Zo gebeurt het bijvoorbeeld vaker dat er een voorwerp als een parfumflesje of iets dergelijks op de wasbak valt en daarmee schade veroorzaakt. Een zwarte streep, een kras, een splinter uit de wasbak of zelfs een scheur in het sanitair zijn al snel het gevolg. Gelukkig is het bij de meeste schade zelf mogelijk om het sanitair te repareren of herstellen.

Welke materialen zijn er in sanitair?

Bij het herstellen van schade aan sanitair in de badkamer is het belangrijk om te weten van welk materiaal het te herstellen gedeelte gemaakt is. Hoewel er een veelheid aan materialen gebruikt wordt bij het maken van sanitair, zijn er toch drie soorten materiaal die het meeste voorkomen:
  • Keramiek
  • Acryl
  • Emaille

Keramiek herstellen

Het materiaal keramiek

Keramiek is in feite het materiaal waarvan we denken dat bijna alle sanitair gemaakt is in onze badkamer. Een wasbak bijvoorbeeld is ook bijna altijd gemaakt van keramiek, net als een wc. Keramiek is een mooi materiaal, dat over het algemeen goed schoon te houden is en een robuuste, hygiënische en glanzende uitstraling heeft. Toch is keramiek vrij kwetsbaar. Iedereen kent bijvoorbeeld wel de zwarte of grijze strepen die na een tijdje kunnen ontstaan in een wasbak van keramiek. Deze strepen ontstaan door metalen voorwerpen die over het keramiek krassen en zijn lastig te verwijderen. Ook gebeurt het bij keramiek al snel dat er een scheurtje, splinter of andere schade ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een hard voorwerp in of op de wasbak valt.

Grijze of zwarte strepen herstellen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om schade aan keramiek op te lossen. De eerder vermelde zwarte strepen bijvoorbeeld, zijn met normale schoonmaakmiddelen bijna niet te verwijderen. Door voor deze strepen sanitairgum te gebruiken, zijn ze echter zeer makkelijk weg te halen. Dergelijke sanitairgum is bij vrijwel iedere sanitairwinkel te koop en is ook op internet goed te vinden.

Het herstellen van krassen in keramiek

Voor krassen in het keramiek is er ook een oplossing. Het voordeel van keramiek is namelijk dat kleine beschadigingen (die niet te diep zijn) zeer goed te repareren zijn met een fijn schuurpapier, een spons en een polijstpasta voor keramiek. Door met een zeer fijn schuurpapier de kras weg te schuren en het daarna na te bewerken met de spons, kan de kras geëgaliseerd worden. De nabewerking met de spons is om te zien of er nog oneffenheden zijn. De doffe gloed die daarna ontstaat is goed weg te werken middels polijstpasta. Middels een dergelijke behandeling kan het sanitair dusdanig goed gerepareerd worden, dat een dergelijke reparatie daarna onzichtbaar is. Let wel op dat over keramiek een dunne glazuurlaag zit; hier mag niet doorheen geschuurd worden, dan blijft de plek altijd zichtbaar als een doffe plek! Het is dan ook verstandig om eerst een stukje te proberen op een onzichtbare plek van hetzelfde materiaal.

Het repareren van splinters of scheuren in keramiek

Ook voor grotere problemen zijn er reparatiemogelijkheden bij keramiek. Als er bijvoorbeeld een splinter uit het keramiek weg is, kan dit hersteld worden middels een van de vele reparatiesets die er worden aangeboden. Een reparatieset voor keramiek is vaak makkelijk in gebruik en droogt binnen drie uur. Het middel zorgt ervoor dat de beschadiging gevuld wordt, waarna het geharde middel vaak nog geschuurd kan worden. Dergelijke reparatiesets hebben in feite maar één probleem; ze zijn niet geheel onzichtbaar na de reparatie. Bij het herstellen van een splinter of scheur zal er dus altijd iets van te zien zijn, echter is het wel beter weggewerkt dan zonder reparatieset.

Emaille herstellen

Waarom emaille

Ook emaille wordt als materiaal nog steeds gebruikt voor badkamers. Zo zijn er bijvoorbeeld nog steeds ligbaden te koop die gemaakt zijn van staal en daarna zijn bedekt met een laag emaille. Emaille is in feite een laag gesmolten glas die over het staal aangebracht wordt. Het grote voordeel hiervan is dat het een zeer lange houdbaarheid en krasbestendigheid heeft. Staal met een emaille laag is een product dat zeer lang mee kan, krasbestendig is en daarnaast nog eens makkelijker schoon te houden is dan acryl, waarvan baden vaak gemaakt worden. In de prijs van een emaille bad is dit wel te merken, ze zijn duurder dan de gemiddelde baden van acryl.

Schade aan emaille herstellen

Bij het vallen van een zwaar voorwerp op een emaille badkuip, kan het zijn dat er toch een stukje emaille afspringt. Een dergelijke beschadiging moet hersteld worden, aangezien het metaal bloot komt te liggen als er een stukje emaille af is. Dit metaal kan vervolgens gaan roesten, waardoor de schade groter wordt. Ook emaille is gelukkig goed te herstellen. Voor het herstellen van emaille zijn diverse reparatiesets te koop, zoals bijvoorbeeld remaille. Dergelijke reparatiesets kunnen de plek bijwerken en voorkomen dat het metaal eronder gaat roesten. Helemaal onzichtbaar wordt een dergelijke reparatie niet, maar er wordt in ieder geval voorkomen dat er meer schade ontstaat.

Acryl herstellen

Veel sanitair is van acryl gemaakt. De meeste ligbaden die bijvoorbeeld verkrijgbaar zijn, zijn van dit acryl gemaakt. Natuurlijk heeft acryl een aantal voordelen ten opzichte van het eerder genoemde emaille. Zo is acryl bijvoorbeeld stukken goedkoper en is eventuele schade makkelijker zelf te herstellen.

De meest voorkomende schade bij acryl bestaat uit krassen. Dergelijke krassen zijn vaak eenvoudig te herstellen, echter is het wel belangrijk om te weten welke kwaliteit acryl er gebruikt is. Er is bijvoorbeeld door-en-door gekleurd acryl en acryl dat voorzien is van een gekleurde bovenlaag. De eerste soort is goed zelf te herstellen, terwijl de tweede soort lastiger op kleur te houden is. Bij het herstellen van een kras kan gebruik gemaakt worden van een polijstpasta, of als de kras wat dieper is van een zeer licht schuurpapier. Na het lichte schuurpapier is het wel verstandig om de polijstpasta weer te gebruiken om de glans terug te krijgen. Als het acryl alleen voorzien is van een gekleurde bovenlaag wordt het herstellen lastiger, aangezien het dan mogelijk is om door de kleurlaag heen te polijsten of schuren, waardoor de plek voor altijd zichtbaar blijft.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een polyester boot of reparerenZelf een polyester boot of reparerenLees hier hoe je zelf een polyester boot kunt repareren. Het is helemaal niet moeilijk om zelf een polyster boot te repa…
Klussen in huis: doe het zelf, repareer gaten en scheurenKlussen in huis: doe het zelf, repareer gaten en scheurenWanden, muren en plafonds zijn kwetsbare oppervlakten in een huis. Door het stoten of met puntige voorwerpen raken wande…
Het repareren van stucwerkHet repareren van stucwerkEen scheurtje of beschadiging in een gestucte muur valt direct op; een dergelijke beschadiging kan duur zijn om te laten…
Kunststof kozijnen herstellen en reparerenKunststof kozijnen herstellen en reparerenIn veel gevallen is een schade aan een kunststof kozijn van dusdanige orde dat er een professioneel bedrijf ingeschakeld…

Hoe kan ik een gat in een tegel reparerenHoe kan ik een gat in een tegel reparerenEen gat in een tegel, bijvoorbeeld een boorgat of een plek waar een plug in zit, kan zeer storend overkomen. Er zijn all…
Hoe monteer ik zonnepanelen?Hoe monteer ik zonnepanelen?Zonnepanelen zijn over de lange termijn gezien een goede investering. Deze milieuvriendelijke oplossing voor energiewinn…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.