Hoe monteer ik zonnepanelen?

Hoe monteer ik zonnepanelen? Zonnepanelen zijn over de lange termijn gezien een goede investering. Deze milieuvriendelijke oplossing voor energiewinning wordt in steeds meer huishoudens toegepast. Een doe-het-zelf pakket bestaat uit slechts een aantal hoofdcomponenten. Het is echter aangeraden om hier zorgvuldig mee om te gaan omdat de onderdelen kostbaar kunnen zijn. Het aansluiten van slechts drie zonnepanelen is vele malen eenvoudiger dan een grotere aansluiting met meerdere panelen. Hoe kan ik zelf zonnepanelen op het dak monteren? Hoe behaal ik het optimale rendement en waar moet ik op letten? Moeten de zonnepanelen direct aan de meterkast aangesloten worden en mag ik dit zelf doen?

Zonnepanelen monteren


Wat zijn de voordelen van het hebben van zonnepanelen?

Over de lange termijn bespaar je met behulp van zonnepanelen veel onkosten. De aanschaf hiervan kan prijzig zijn, echter is het steeds goedkoper geworden. Hiernaast betaalt men relatief minder wanneer het aantal zonnepanelen dat besteld wordt hoger ligt. Deze manier van energieopwekking is een milieuvriendelijke oplossing. Er zijn echter óók nadelen verbonden aan deze manier van energiewinning.

Wat kunnen eventueel de nadelen zijn van het gebruik van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn niet efficiënt voor tijdelijk gebruik. De onkosten haalt je er namelijk pas na een lange gebruiksperiode uit. Hiernaast kunnen ze vanwege de omvang moeilijk verplaatst worden. Het liefst wil je het materiaal zo min mogelijk verplaatsen omdat het kostbaar is.

Bron: MinkS, PixabayBron: MinkS, Pixabay

Hoe kan ik de zonnepanelen zelf aansluiten?

Er bestaan doe-het-zelf pakketten die het mogelijk maken om zonnepanelen geheel zelf te monteren en te installeren. Het is belangrijk om tijdens de aanschaf na te vragen of er kabels zijn inbegrepen. Meestal zijn de kabels aanwezig, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Wat voor materiaal heb ik nodig?

Het belangrijkste onderdeel van een zonnepaneel zijn de zonnecellen. Deze dure onderdelen zorgen voor de energiewinning en omzetting van zonne-energie naar elektriciteit. Hiernaast bestaat een zonnepaneelaansluiting uit een aantal andere hoofdcomponenten. Zonder de volgende componenten kan er geen zonnepaneelaansluiting geïnstalleerd worden:
  • Zonnepanelen.
  • Solarkabels.
  • Een omvormer voor de aansluiting naar de meterkast (in sommige gevallen stopcontact).
  • Installatiemateriaal om het aan het dak te bevestigen.

Hiernaast kan je gebruikmaken van een meetstation. Hiermee kan je in beeld brengen hoeveel de zonnepanelen opleveren en of er eventueel een mankement aanwezig is. Een meetstation is echter niet noodzakelijk.

Bron: Pujanak, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Pujanak, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Hoe plaats ik de zonnepanelen op het dak?
Het is uiterst belangrijk om de zonnepanelen stevig aan het dak te bevestigen. Dit is ter bescherming van jezelf en je omgeving. Het meeste rendement krijg je wanneer de zonnepanelen naar het zuiden gericht staan. Wanneer de zonnepanelen op een plat dak worden geplaatst is het aanbevolen dat de panelen een hellingshoek van tussen de 34 en 38 graden krijgen. Hierdoor krijgen de panelen een optimaal hoeveelheid aan zon.

Aansluiting van de zonnepanelen naar de meterkast

Het is wettelijk verplicht om de aansluiting naar de meterkast te laten doen door een installateur. De stroom wordt geleverd via een zogenaamde omvormer. Zonder een omvormer kan het niet aan de meterkast gekoppeld worden. Wanneer er minder dan drie zonnepanelen aanwezig zijn kan deze omvormer direct aan het stopcontact aangesloten worden. Bij meer dan drie zonnepanelen wordt het echter gekoppeld aan een groep in de meterkast en hier aangesloten. Het wordt vervolgens aan een aardlekautomaat aangesloten zodat het beveiligd is. Wanneer er maximaal twaalf zonnepanelen gemonteerd worden kan er gebruikgemaakt worden van een zogenaamde "PV-verdeler". Dit is een product dat bestaat uit een groepenkast en stopcontacten. Er kan bijvoorbeeld een wasmachine of wasdroger aangesloten worden aan het stopcontact. De PV-verdeler kan direct aan de zonnepanelen aangesloten worden.

Waar moet ik op letten?

Het opvangen van zoveel mogelijk zonnestralen

Zonnepanelen werken het beste wanneer ze zoveel mogelijk licht opvangen. Hou hier rekening mee door te kijken hoeveel licht de panelen per dag kunnen opvangen. Het is aanbevolen om hierbij de "route" van de zon te bestuderen. Let hiernaast op de verschillende windstreken. Zonnepanelen die gericht staan op het zuiden vangen namelijk het meeste licht op. De weg die de zon aan de hemel aflegt is tijdens de zomer anders dan in de winter. Hier kan men eventueel gebruik van maken om het rendement te verhogen tijdens een specifiek seizoen.

Verzekering

Na het installeren is het belangrijk om het systeem te laten controleren door een installateur zodat het verzekerd kan worden. Deze installateur moet aangesloten zijn bij het "UNETO-VNI", een ondernemersorganisatie die gericht is op de installatiebranche. Zij hebben namelijk de bevoegdheid om een specifiek formulier in te vullen voor de verzekeraar.

Hoe voorkom ik het verlies van rendement?

Zorg ervoor dat de afstand tussen de zonnepanelen en omvormer zo klein mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat het rendement optimaal is. Hiernaast kan het geen kwaad om ééns in de zoveel tijd met een meetstation te meten of de zonnepanelen nog in orde zijn. Wees ten slotte zuinig op de panelen omdat de onderdelen ervan veel geld kunnen kosten.
© 2015 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen kunnen net zo gemakkelijk op een plat dak als op een schuin dak worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende…
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Zonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengstZonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengstEen zonnepaneel zet zonnekracht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een huishoud…
Wat kosten zonnepanelen en zonnecollectoren?Wat kosten zonnepanelen en zonnecollectoren?Met zonnepanelen en zonnecollectoren kunt u energie opwekken. Er bestaat in Nederland een mogelijkheid om subsidie te kr…

Zelf sanitair repareren of herstellenZelf sanitair repareren of herstellenEen ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in de badkamer kan er iets gebeuren waardoor er schade ontstaat aan het sanitai…
Het vervangen of repareren van een beschadigde tegelHet vervangen of repareren van een beschadigde tegelEen hard en zwaar voorwerp dat op een tegel valt is vaak alles wat er nodig is om een tegel te beschadigen. Een barst of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://www.geograph.org.uk/photo/2792544
  • http://www.goeievraag.nl/wetenschap/ruimtevaart-sterrenkunde/vraag/344439/waardoor-kantelt-aarde-kracht-zorgt
  • http://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/kosten-en-baten-van-zonnepanelen/
  • https://www.bespaarbazaar.nl/kenniscentrum/de-praktijk/zonnepanelen-aansluiten-meterkast/
  • https://www.bespaarbazaar.nl/abb-zv16-verdeler-p-3439.html
  • http://www.wijwillenzon.nl/faq/3/technische-vragen/13/kan-ik-de-zonnepanelen-zelf-installeren.html
  • http://www.duurzame-zonnepanelen.nl/instaleer-zonnepanelen-doe-het-zelf-installatie
  • Afbeelding bron 1: MinkS, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pujanak, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 21-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.