Kunststof kozijnen herstellen en repareren

Kunststof kozijnen herstellen en repareren In veel gevallen is een schade aan een kunststof kozijn van dusdanige orde dat er een professioneel bedrijf ingeschakeld moet worden om de schade te herstellen, of zal zelfs het kunststof kozijn in zijn geheel vervangen moeten worden. Toch zijn er enkele lichtere beschadigingen en schades die wel zelf op te lossen zijn, zonder tussenkomst van een bedrijf.

Zelf herstellen?

Grote schades aan kunststof kozijnen zijn zelf zeer lastig te repareren aangezien hier vaak speciale middelen voor gebruikt worden die vrijwel niet te krijgen zijn voor particulieren. Bij grote schades moet gedacht worden aan deuken, scheuren of gaten in het kunststof kozijn. Kleinere schades zijn echter wel te herstellen, bijvoorbeeld krassen in het kunststof kozijn of aanslag op het kunststof kozijn. Naast het repareren is het onderhoud van kunststof kozijnen zeer belangrijk, aangezien de levensduur van de kunststof kozijnen korter is dan die van goede hardhouten kozijnen.

Grote schades aan kunststof kozijnen

Het herstellen van grotere schades aan kunststof kozijnen kunnen het beste overgelaten worden aan gespecialiseerde bedrijven. Enerzijds bieden zij een nauwkeurige afwerking aan, waarbij de schade niet meer te zien is, anderzijds zijn zij in het bezit van middelen die ook langdurig het kozijn kunnen beschermen. Voor particulieren zijn deze middelen lastiger verkrijgbaar, terwijl de verkrijgbare middelen zoals plamuur en dergelijke geen langdurige oplossing voor een schade bieden. Plamuuroplossingen of andere vulmiddelen worden op kunststof kozijnen aan teveel invloeden blootgesteld om daadwerkelijk effectief te kunnen zijn, vaak is de schade dan ook al snel weer terug met dergelijke oplossingen.


Krassen op kunststof kozijnen

Het herstellen van kleine krassen op kunststof kozijnen is in tegenstelling tot grotere schades makkelijker zelf te herstellen. Indien het een ondiepe kras is kan deze met eenvoudige middelen hersteld worden. Kras met een veiligheidsscheermes voorzichtig de uitstekende randen van de kras weg. Voel hierna zorgvuldig of inderdaad de uitstekende randen verwijderd zijn. Indien dit zo is, kan de kras gepolijst worden. Gebruik hiervoor bij voorkeur een polijstdoek. Mocht dit niet verkrijgbaar zijn, gebruik dan een zeer fijn schuurpapier, maar test dit dan eerst op een niet zichtbaar plekje van het kunststof. De kans is groot dat zelfs een zeer fijn schuurpapier nog wat kleine krasjes achterlaat, terwijl de polijstdoek dit gevaar niet heeft. Voel na het polijsten of de kras ook echt weg is en bekijk de plek op het kunststof kozijn vanuit verschillende hoeken en belichtingen, soms kan een kras namelijk onzichtbaar zijn vanuit de ene hoek, terwijl deze zeer duidelijk is vanuit een andere hoek. Als de kras nog niet weg is, polijst dan nog verder totdat de kras verwijderd is. Als het een kunststof kozijn met een houtnerf betreft is deze manier helaas niet mogelijk. De enige optie dan is om het met een kleurstiftje zelf bij te werken.

Aanslag bij kunststof kozijnen verwijderen

Het verwijderen van aanslag bij kunststof kozijnen kan het uiterlijk van de kozijnen drastisch verbeteren. Wel is het zaak om aanslag tijdig te verwijderen, anders kan het daadwerkelijk invreten in de kozijnen en laat het sporen achter. Kozijnen zijn goed schoon te maken met normale schoonmaakmiddelen, maar let wel op dat er geen agressieve middelen of schuurmiddelen gebruikt worden. Ook schuursponsjes kunnen de kozijnen beschadigen.

Verven van kunststof kozijnen

Het verven van kunststof kozijnen is goed mogelijk en kan eventuele beschadigingen verhullen. Let wel op bij het verven van kunststof kozijnen dat dit onder de garantie van de kozijnen vaak niet toegestaan is. Mocht het kunststof kozijn buiten de garantie vallen is het verven echter wel goed mogelijk. Verven van kunststof kozijnen geschiedt grotendeels hetzelfde als bij andere ondergronden, met slechts een kleine uitzondering. Zorg ervoor dat het kozijn zowel schoon als ontvet is. Schuur het lichtjes op en gebruik daarna een hechtende primer als ondergrond op het kunststof kozijn. Als de primer is aangebracht, dient deze weer lichtjes opgeschuurd te worden. Daarna kan het kozijn verder behandeld worden met de kleur naar keuze. Dit laatste kan gedaan worden met een handroller of kwast, maar het is mooier om dit te spuiten met een kleine compressor. Dit laatste zorgt voor een gelijkmatigere verdeling van de verf waardoor de lak beter tot zijn recht komt. Gebruik hierbij wel buitenverf, aangezien binnenverf het hardere klimaat buiten niet aankan en sneller loslaat of zal verkleuren.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kosten nieuwe kunststof kozijnen?Het plaatsen van nieuwe kozijnen is een dure aangelegenheid. De meeste mensen kiezen er voor om er kunststof kozijnen in…
Wat kosten kozijnen?De prijzen van kozijnen kunnen erg verschillen. Er zijn veel verschillende aanbieders die andere prijzen hanteren. U kun…
Houten kozijnen herstellen en reparerenHouten kozijnen herstellen en reparerenHet vervangen van aangetaste houten kozijnen kan een dure en intensieve klus zijn. Gelukkig hoeven houten kozijnen met h…
Zijn kunststof kozijnen beter: Voordelen, nadelen en tipsWanneer je mensen hoort vertellen over veranderingen in hun nieuwe huis, zit daar bijna altijd vervanging van de kozijne…

Dakrenovatie: waar op letten bij het renoveren van je dak?Is het dak van je woning aan vernieuwing toe, dan betekent dit niet dat je een nieuw dak moet plaatsen. Zelfs wanneer je…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.