Stukadoren - Buitenpleister met blokkenpatroon

Stukadoren - Buitenpleister met blokkenpatroon Wanneer een buitengevel gepleisterd moet worden, denkt men vaak aan standaard vlak pleisterwerk op cementgebonden basis. Het is echter ook mogelijk om blokverband te creëren (zogeheten schiftingen). Hierdoor lijkt het alsof de gevel is opgebouwd met grote blokken, hetgeen een mooi effect geeft aan de gevel. Soms wordt het toepassen van schiftingen/blokkenpatroon uit monumentaal oogpunt zelfs geeist. Met de juiste gereedschappen en materiaal kan ook uw gevel zo worden uitgevoerd. Schiftingen geven de gevel een unieke uitstraling, waardoor het lijkt als de gevel is opgebouwd uit grote blokvormige stenen. Vooral in oude steden of stadsdelen is dit een veel voorkomende manier van pleisterwerk. Om de gevel te voorzien van een schiftingmotief, wordt een twee-laags pleisterlaag gebruiken.

Basislaag
Allereerst dient de ondergrond te worden beoordeeld op geschiktheid ten behoeve van een cementgebonden pleister. Denk bijvoorbeeld aan een normaal zuigende ondergrond, een stofvrije ondergrond, een droge ondergrond en een draagkrachtige ondergrond. De basislaag dient minimaal 15 mm te zijn (en in kuststreken zelfs 20 mm). Knauf heeft hiervoor een cementgebonden mortel in het programma genaamd LFP 235. Bij het aanbrengen van deze basislaag dient men ter plaatse van te verwachten scheurvorming (zoals hoeken bij gevelopeningen, hoeken van deur- en/of raamkozijnen en dergelijke) een wapeningsweefsel aan te brengen, zodat scheurvorming zoveel mogelijk wordt beperkt.

Hiervoor kunt u bijvoorbeeld Knauf Autex (of een ander willekeurig alkalibestendig wapeningsweefsel) voor toepassen. Deze wordt ongeveer aangebracht op twee derde van de laagdikte, waarna de pleisterlaag verder kan worden aangebracht op de benodigde laagdikte. In het oppervlak van de nog natte mortel kan (met behulp van een schiftingschopje) een schifting worden getrokken. Op het diepste punt van de schifting dient minimaal een dekking van 10 mm pleisterwerk op de ondergrond worden behouden. Aansluitend dient u het pleisterwerk volledig te laten drogen. Wanneer u namelijk te snel de basislaag wil afwerken, bestaat het risico dat de afwerkpleister van de basislaag wordt geduwd. Dit komt omdat er dan niet genoeg vocht uit de basislaag is verdwenen en het vocht de afwerklaag als het ware van de basislaag duwt.

Afwerklaag

Nadat de basislaag volledig is gedroogd, kan er een keuze worden gemaakt voor een afwerkpleister. Om een volledig systeem te hanteren (waarbij garantie blijft gewaarborgd), is het verstandig om een fabrikant te hanteren. U kunt voor het afpleisteren Knauf HP 250 gebruiken. Dat is een standaard grijze afwerkmortel, waarbij de basislaag zo’n 3 tot 5 mm wordt overgetrokken. Uiteraard volgt u met de afwerklaag de ondergrond, waardoor het blokverband/de schiftingen in de afwerklaag zichtbaar blijven. Aansluitend de pleister volledig laten drogen.

Eindafwerking

Een eindafwerking is in vele gevallen niet nodig, echter is grijs niet de meest gewenste kleur. U kunt er dan voor kiezen om het oppervlakte te voorzien van een verfafwerking. Hiervoor dient u een dampopen verfsysteem te gebruiken.

Plint/Maaiveld

De boven omschreven werkwijze gaat helaas niet op voor de pleisteren van de plint of in het maaiveld. Voor de het pleisteren van een plint of in het maaiveldbereik, wordt doorgaans een kalkvrije cementgebonden mortel gebruikt. Kalk wordt veelal gebruikt in de cementgebonden pleisters om een mortel verwerkbaar te houden. Zonder kalk wordt een cementgebonden mortel erg stug. Het pleisteren van een plint heeft een geheel eigen werkwijze. Zie hiervoor het artikel Stukadoren - Het pleisteren van de plint , waarin wordt uitgelegd hoe deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.

Lees verder

© 2015 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stukadoren: Buitenpleisterwerk en optrekkend vochtStukadoren: Buitenpleisterwerk en optrekkend vochtHet pleisteren/stukadoren van een buitengevel, wordt vaak gedaan uit het oogpunt van esthetica. Maar een buitenpleisters…
Buitenpleisterwerk op metselwerkBuitenpleisterwerk op metselwerkBij het pleisteren van een buitengevel komt veel kijken. Niet alleen de verschillende type mortels spelen een rol, maar…
Stukadoren - Stucplatenplafond op houten regelwerkStukadoren - Stucplatenplafond op houten regelwerkEen stucplatenplafond op houten regelwerk is een makkelijke manier om een strak en afgewerkt plafond te realiseren. Dit…
Stukadoren: repareren van buitenpleisterwerkStukadoren: repareren van buitenpleisterwerkScheuren in het pleisterwerk op een gevel van metselbaksteen, kan vaak een storende factor zijn voor de eindgebruiker. R…

Het verwijderen van verfHet verwijderen van verfHet verwijderen van verf vinden de meeste mensen maar een irritante klus, het kost veel tijd en de middelen om het te do…
Repareren van scheuren in murenRepareren van scheuren in murenHet repareren van scheuren in de muur hoeft niet moeilijk te zijn. Het belangrijkste is wel om de achterliggende oorzake…
Bronnen en referenties
  • Verwerkingsvoorschriften Knauf
  • Praktijkrichtlijn NPR 3924
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.