Zelf een deur afhangen

Een stompe deur op opdekdeur afhangen is niet ingewikkeld. Het is een tijdrovende klus, maar als je het geduld ervoor kunt opbrengen is het goed te doen. Een opdekdeur afhangen is gemakkelijker dan het afhangen van een stompe deur. Het resultaat is ook anders, de deur valt over het kozijn in dichte toestand. Een stompe deur valt in het kozijn.

Soorten deuren

Er zijn twee soorten deuren, een stompe deur en een opdekdeur. In nieuwbouw woningen vind je eigenlijk alleen nog maar opdekdeuren. Deze deuren zijn gemakkelijker af te hangen dan de wat ouderwetsere stompe deur. Een opdekdeur valt op het kozijn als deze dicht is. Een stompe deur valt in het kozijn in gesloten toestand. Bij de laatste moet je meer en preciezer meten voor een goed resultaat. Ook is het afhangen van een opdekdeur anders dan het afhangen van een stompe deur.

Stompe deur afhangen

Een stompe deur afhangen kost veel tijd omdat er veel meetwerk bij zit. Bovendien zul je regelmatig de deur moeten passen in het kozijn. Een intensieve klus dus, maar als je geduld hebt lukt het prima. Zorg er voor dat je de juiste deurmaat hebt. De meeste deurkozijnen zijn zo gebouwd dat er een halve centimeter speling zit tussen de deur en het kozijn. Dit vergemakkelijkt het afhangen van de deur. In sommige gevallen zul je eerst de deur op de juiste breedte moeten schaven. Een stompe deur mag niet klemmen in het deurkozijn.

Opdekdeur afhangen

Een opdekdeur afhangen is gemakkelijker dan een stompe deur afhangen. Omdat de deur over het deurkozijn valt is bijschaven minder noodzakelijk. De deur sluit van zichzelf al goed op het kozijn. De scharnieren waaraan een opdekdeur hangt heten paumellescharnieren. Dergelijke scharnieren bestaan uit een pin, die aan het kozijn wordt bevestigd, en een gat, die aan de deur vastzit. De deur kun je op de pinnen tillen die aan het kozijn vastzitten. Als je dit hebt gedaan ben je in feite klaar met het afhangen van de opdekdeur. Mocht je meer ruimte aan de onderkant van de deur willen hebben dan kun je de stelringetjes gebruiken die je op iedere pin doet. Hierdoor komt de deur iets hoger te hangen.

De stompe deur passend maken

Allereerst moet je de deur op de juiste maat maken alvorens deze kan worden afgehangen. De deur heeft ruimte rondom nodig. De maten hiervoor zijn:
 • boven: 2mm
 • onder: 5mm
 • links en rechts: 2-3mm

Het passend maken doe je met een schaaf. Doe dit voorzichtig en schaaf één zijde in zijn geheel in één keer. Hiermee voorkom je dat de deur scheef wordt.

De eerste scharnieren komen op het kozijn. Gebruik de beitel met de hamer om uitsparingen te maken voor de scharnieren. De scharnieren moet gelijk opgaan met het kozijn, dus maak de uitsparingen niet te diep! De volgende stap zijn de scharnieren aan de deur. Door de deur in het kozijn te zetten kun je de exacte plek op de deur aftekenen voor de scharnieren. Zet de scharnieren op dezelfde manier op de deur als de scharnieren op het kozijn.

Eerst verven, dan afhangen

Behandel altijd de deur eerst met de gewenste verf of lak voordat deze wordt afgehangen. Haal daarvoor alle scharnieren, krukken en schilden er af. De meeste deuren hoeven slechts licht te worden geschuurd. Verf of lak de deur minimaal twee keer. Een extra laag zorgt voor een betere bescherming tegen beschadigingen. Als alles goed droog is kun je de scharnieren, schilden en krukken er weer aan zetten. De deur is nu klaar om afgehangen te worden.

Wat heb je nodig voor materialen en gereedschappen

Om een deur goed te kunnen afhangen heb je het minimaal het volgende nodig:
 • een waterpas
 • een beitel
 • een hamer
 • schroeven
 • scharnieren
 • een schroevendraaier of accuschroefmachine
 • een schaaf
 • een tang
© 2012 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doe het zelf: deuren in huis plaatsenDeuren zijn onmisbaar in onze samenleving. Overal waar je kijkt zie je deuren, in allerlei verschillende maten en soorte…
Klussen in huis & doe het zelf: klemmende deurKlussen in huis & doe het zelf: klemmende deurIedereen kent dat wel: een klemmende deur. Een deur die klemt is vervelend, maar betrekkelijk eenvoudig te verhelpen en…
Binnendeuren als nieuwAls je de woning zelf onder handen neemt en een beperkt budget hebt of wilt besteden, dan is het van belang te kijken wa…
Zelf een schuttingdeur plaatsenEen schuttingdeur plaatsen kun je prima zelf doen. Eerst kies je de beste schuttingdeur uit die past bij de tuin en de s…

Zelf waterleiding aanleggenEen waterleiding aanleggen is goed zelf te doen. Met de juiste gereedschappen en materialen kom je een heel eind. Bedenk…
Spijkers en draadnagels: als het maar vast zit!Spijkers en draadnagels: als het maar vast zit!Als we lekker aan het klussen zijn en even twee stukken hout aan elkaar vast willen maken, dan pakken we snel een hamer…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.