Hoe weet je dat je een veilig slot koopt?

Hoe weet je dat je een veilig slot koopt? Je eigendommen zijn van jou. Op ongewenst bezoek die in jouw spullen snuffelt en dingen ongevraagd meeneemt zit je bepaald niet te wachten, dus dat soort indringers houdt je graag buiten de deur. Je voorziet je ramen en deuren van sloten. Een goed en veilig slot kan het inbrekers gelukkig heel wat lastiger maken. Hoe zit dat met een veilig SKG slot?

Inbrekers ongewenst

Het is buitengewoon frustrerend om te ontdekken dat boeventuig zich jouw spullen eigen maakt. Nog erger is het gevoel van geschonden privacy. Iemand heeft tussen je privé-spullen zitten kijken, is dingen van je te weten gekomen die alleen voor ogen zijn. Misschien zijn er dierbare herinneringen verdwenen of beschadigd, misschien nauwelijks waardevol, behalve voor jezelf. Het is om razend te worden als je bedenkt hoeveel schade er aan je gevoel, je spullen of je opbergplaatsen is aangericht, voor hoeveel er is ontvreemd en te bedenken hoe weinig al dat materiaal in de verkoop op de hoek van de straat nog zal opbrengen. En dan de bijna zekerheid, dat inbrekers enkele maanden na hun slag het wellicht nog eens zullen proberen. De verzekering heeft uitbetaald en je huis staat ineens weer vol met nieuwe spulletjes. Nee, op inbrekers zit je niet te wachten. Weg met die lui!

Voorkomen

Jij zit niet op inbrekers te wachten, maar inbrekers wachten op hun beurt ook niet op ontdekking. Hoe langer ze bezig zijn om een huis binnen te dringen, hoe groter de kans om betrapt te worden. Het is dus zaak om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken.

Open ramen en deuren

Het is een figuurlijke open deur als je de deur letterlijk open laat. Open tuindeuren zijn een open uitnodiging voor het boevengilde, zeker als je zelf even snel naar de winkel, de buren of de bovenverdieping bent. De inbreker is snel binnen en snel mét buit weer weg. Houdt dus de deuren én ramen gesloten als je er niet bent.

Verlichting

Boeven houden er niet van in het licht gezet te worden. Een buitenlamp met bewegingssensor heeft dan ook een afschrikkend effect.

Goede sloten

Zorg dat je deuren en ramen voorzien zijn van veilige sloten. Nou is de vraag natuurlijk: wanneer is een slot goed en veilig? Ofwel: wanneer is een slot ook een veiligheidsslot? Als leek kun je dat aan de buitenkant niet zo goed beoordelen. Om hier een eenduidig antwoord op te geven is de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) uit Wageningen gekomen met een keurmerk. Het was de bedoeling vast te leggen aan welke veiligheidseisen sloten en scharnieren zouden moeten voldoen. De mate van veiligheid werd uitgedrukt met sterren, daarom wordt dit SKG-systeem ook wel het sterrensysteem genoemd.

Het SKG-sterrensysteem

Om in het SKG-sterrensysteem ingedeeld te worden moeten alle sloten en scharnieren worden getest op hun kwaliteit, de mate van inbraakwerendheid. De laagste kwaliteit materialen krijgt één ster, de tussencategorie krijgt twee sterren en de hoogste kwaliteit, dus het langst inbraakwerend, wordt voorzien van drie sterren. Op de verpakking van sloten en scharnieren worden de sterren aangegeven en dus weet je als consument welke kwaliteit je in huis haalt.

Nog meer SKG-sterrensysteem

Het SKG-sterrensysteem werd opgezet om sloten en scharnieren te classificeren naar de mate van inbraakwerendheid. Al snel bleek echter, dat er meer materialen in aanmerking kwamen om op deze wijze geclassificeerd te worden. Tegenwoordig wordt het sterrensysteem ook gehanteerd om andere materialen op inbraakwerendheid te beoordelen, zoals hangsloten, beveiligingskabels waarmee computers en laptops worden vastgezet en veiligheidsglas.

Veiligheidsbeslag

Nu je dankzij de SKG-sterrenaanduiding precies kunt zien of je sloten en scharnieren voldoende inbraakwerend zijn moet je het goed afmaken door te kiezen voor veiligheidsbeslag voorzien van kerntrekbeveiliging. Hiermee ben je beter beveiligd tegen moderne inbraakmethodes.
© 2014 - 2023 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vereeuwig je liefde op een liefdesbrugGeloof jij in de ware liefde of in eeuwige liefde? Ben je zo gelukkig met iemand en wil je diegene nooit meer kwijt? Han…
Sloten: lyts mar leafSloten: lyts mar leafHet is de kleinste van de Friese elf steden en buit deze positie uit met de slogan 'Lyts mar leaf', wat in het Nederland…
Geef inbrekers geen kansGeef inbrekers geen kansInbraken zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Hoe beter u op de hoogte bent van de werkwijze van de inbrekers, hoe…
Winterperikelen met je autoWinterperikelen met je autoBij winterse omstandigheden als vriezend weer kun je last krijgen van ongemakken met je auto. ís Ochtends voor vertrek d…

Zoete geur, waar komt het vandaan?Zoete geur, waar komt het vandaan?Je bent thuis en ruikt een zoete geur maar kan maar niet achterhalen waar deze vandaan komt. Soms is de zoete geur onsch…
Inductie koken of toch op gas: alle verschillen op een rij!Inductie koken of toch op gas: alle verschillen op een rij!De inductie kookplaat is al sinds de jaren tachtig verkrijgbaar, maar heeft de gaskookplaat nog niet kunnen voorbijstrev…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 28-03-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.