Het repareren van een parketvloer
Een houten vloer kan zeer mooi zijn, maar kan ook snel beschadigen of kromtrekken. Een beschadiging kan bijvoorbeeld ontstaan door het gebruik van naaldhakken of zware producten die vallen. Ook oude laklagen of kromtrekken door waterschade of ouderdom kan schade veroorzaken. Gelukkig zijn veel schades goed zelf te herstellen, zonder tussenkomst van een gespecialiseerd bedrijf
Soorten schade aan parket
Er zijn verschillende soorten schades en beschadigingen mogelijk die zelf te repareren zijn:
- Deuken of schade aan enkele planken;
- Krassen;
- Beschadigde of oude laklaag;
- Kromgetrokken parket.
Al deze schades zijn nog relatief goed zelf te repareren, tenzij de schades te groot worden.
Deuken of schade aan enkele planken herstellen
Voor het repareren van deuken of schade aan een aantal planken van de parketvloer zijn verschillende mogelijkheden. Het makkelijkste is om gebruik te maken van een reparatieset. Reparatiesets voor parket zijn goed verkrijgbaar en zijn relatief makkelijk in gebruik. Bij deze setjes wordt meestal gebruikgemaakt van een vuller in de vorm van een vloeibaar of kneedbaar te maken substantie die de kleur aanneemt van het omliggende parket. Het is echter raadzaam om een dergelijke reparatieset alleen te gebruiken bij zeer kleine reparaties of bij reparaties op minder opvallende plekken. De reparatieset kan het hout namelijk nooit zo terugbrengen als dat het geweest is.
Een andere manier van het repareren van scheuren, krassen of deuken aan parket is arbeidsintensiever, maar levert wel beter resultaat. Deze methode start met het volledig opschuren van de betreffende vloer. Het is mogelijk om slechts een gedeelte van het parket te schuren en om dan het geschuurde gedeelte zoveel mogelijk in de juiste kleur te krijgen, maar als dan toch voor schuren wordt gekozen is het verstandiger om het in een keer goed aan te pakken. Het schuren van slechts een gedeelte van het parket blijft namelijk ook altijd zichtbaar.
Voordat met het schuren begonnen wordt is het belangrijk om te kijken naar uitstekende voorwerpen, zoals spijkers in het parket. Deze dienen iets dieper in het hout geslagen te worden als ze uitsteken. Ook kan het zijn dat er een waslaag is aangebracht op het parket. Als dit het geval is dient deze ook eerst verwijderd te worden voordat er begonnen wordt met schuren. De waslaag kan namelijk het schuurpapier snel vullen of verstoppen, waardoor het papier steeds vervangen moet worden.
Let bij het schuren op dat er in de juiste volgorde gewerkt wordt. Gebruik eerst een grove korrel en werk dan naar een kleinere korrel toe. Als richtlijn kan gebruikt worden dat de laatste schuurronde met een korrel 160 gedaan moet worden.
Als het schuren gedaan is, kan het zaagsel van de schuurrondes gebruikt worden om de deuken of scheuren in het hout te vullen. Dit kan door het zaagsel te vermengen met houtlijm. Gebruik hierbij wel het fijnste zaagsel. Een andere mogelijkheid is hiervoor houtvuller te gebruiken, dit is in iedere bouwmarkt verkrijgbaar. Uiteraard dient na het vullen en een periode van uitharden, deze plek nageschuurd te worden zodat het parket geen oneffenheden vertoont.
Na het schuren kan het parket gelakt worden. Een goede laklaag geeft niet alleen een beter uiterlijk aan het parket, maar zorgt ook voor een extra bescherming van de vloer.
Krassen op parket herstellen
Voor het repareren van krassen op parket is het vaak voldoende om het parket licht op te schuren, zonder gebruik te hoeven maken van de grootste korrels. Een korrel van 40 kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de eerste schuurronde, waarna wederom naar een kleinere korrel gegrepen moet worden voor de afwerking. Zorg er wel voor dat de gehele oude laklaag verwijderd wordt, voor een mooi resultaat.
Nadat de vloer goed geschuurd is, kan met de vlakke hand langs de plekken geveegd worden waar de krassen zaten. Vaak zijn deze dan al niet meer zichtbaar. Mochten er toch nog krassen zijn kunnen deze eventueel gevuld worden. Nadat alle krassen weggewerkt zijn, kan de vloer opnieuw gelakt worden. Gebruik hiervoor een goede en sterke laklaag, dit kan krassen in de toekomst voorkomen.
Het herstellen van een oude of beschadigde laklaag
Bij een oude of beschadigde laklaag is het niet nodig om zo diep te schuren als bij het herstellen van beschadigingen aan het parket zelf. In dit geval is het wellicht handiger om de oude laklaag er eerst af te halen met een van de speciale middelen die daarvoor verkrijgbaar zijn. Als de laklaag er helemaal vanaf is, is het voldoende om met een lichte korrel de laatste oneffenheden weg te werken en een goede bodem te creëren voor de nieuwe laklaag.
Het is ook mogelijk om de vloer in de was te zetten, echter let hierbij op dat dit procedé regelmatig herhaald dient te worden. Een vloer die voor de eerste maal in de was wordt gezet zal deze sterk opzuigen, waardoor er regelmatig opnieuw een waslaag aangebracht dient te worden. Op de verpakking van het product is de juiste frequentie hiervoor te zien.
Kromgetrokken planken bij parket herstellen
Een parketvloer met kromgetrokken planken is van alle genoemde beschadigingen het meest tijdsintensief om te herstellen. Een vloer waarbij de planken zeer sterk zijn kromgetrokken is ook zelf niet meer te repareren, in het geval van kleine oneffenheden kan dit wel. In feite dient er hetzelfde te gebeuren als bij het repareren van scheuren of deuken in het parket; de gehele vloer dient geschuurd te worden. Belangrijk bij een kromgetrokken vloer is echter wel om te zorgen dat alle planken goed verankerd zijn en om net zolang op de oneffenheden te schuren totdat deze weg zijn. Let wel: het zal geen nieuwe vloer worden, maar wel beter dan dat het was!
Na het schuren kan ook deze vloer gelakt worden of in de was gezet worden. Ook het in de olie zetten van de vloer is mogelijk, het voordeel hiervan is dat het makkelijker is om beschadigingen bij te werken dan bij een laklaag. Nadeel is dat het meer werk kost dan lakken.