Dakrenovatie: waar op letten bij het renoveren van je dak?

Is het dak van je woning aan vernieuwing toe, dan betekent dit niet dat je een nieuw dak moet plaatsen. Zelfs wanneer je dak op sommige plaatsen doorzakt, is het niet altijd nodig om het te vervangen. Dakrenovatie kan op vele manieren, en is in veruit de meeste gevallen veel goedkoper dan een nieuw dak. Een goed uitgevoerde dakreparatie is belangrijker dan je denkt. Het dak isoleert immers je woning, en vormt de eerste bescherming tegen vocht en alle andere weersomstandigheden. Een goed gerenoveerd dak voorkomt achteraf dure herstellingen aan je woning. Op wat moet je dan precies letten bij het renoveren van je dak?

Gordingen mogen niet doorhangen

Voor je een definitieve beslissing neemt, controleer je het best de kwaliteit van de gordingen. Die mogen uiteraard niet doorhangen. Vocht en/of een te zware belasting zijn de belangrijkste oorzaken van doorgezakte gordingen. Gordingen zijn de horizontaal geplaatste balken, die de dakconstructie ondersteunen. Ze lopen meestal van spant tot spant of van de ene muur naar de andere. Op deze gordingen komen de kepers, kleinere en verticaal geplaatste balkjes. Daarop wordt dan het onderdak en de panlatten bevestigd.

Je dak renoveren of een overzetdak plaatsen?

Je dak renoveren kan dus op vele manieren. Zélf je dak renoveren is geen oplossing. Dat is het werk van een ervaren vakman. De prijs voor het renoveren van je dak is afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats van het soort dak en van de gebruikte materialen. Bij dakrenovatie heb je de keuze tussen het plaatsen van een overzetdak of het gedeeltelijk vernieuwen van je dak.

Nieuwe dakbedekking

Bij dakrenovatie is in de meeste gevallen de dakconstructie nog in goede staat, maar is de dakbedekking dringend aan vernieuwing toe. In dit geval is het plaatsen van een volledig nieuw dak weggegooid geld. Met het vervangen van je dakbedekking is je dak meteen zo goed als nieuw. Om later extra kosten te vermijden, kun je tegelijk met het vernieuwen van je dak extra dakisolatie laten aanbrengen. En droomde je al langer van een dakkapel? Ook dat kan samen met het repareren van je dak.

Een overzetdak

Een overzetdak is samengesteld uit verschillende licht metalen platen, en wordt rechtstreeks op de bestaande dakbedekking geplaatst. Dat is mogelijk op daken met shingles, leien, roofing of golfplaten als dakbedekking. Een overzetdak wordt geplaatst zonder de dakbedekking te verwijderen, alleen een pannendak vormt hierop een uitzondering. Een goed overzetdak is een echt lichtgewicht, om zo je bestaand dak zo weinig mogelijk te belasten. Als je snel en relatief goedkoop je dak wil repareren zonder al teveel afbraakwerk, dan is een overzetdak een geschikt alternatief. Het is meestal niet van een nieuwe dakbedekking te onderscheiden. Bij het plaatsen van zo'n overzetdak worden op de bestaande dakbedekking latten aangebracht. Daar worden dan de licht metalen panelen op gemonteerd. Om de levensduur van je dak te verlengen, wordt op deze panelen een beschermende coatinglaag aangebracht. De prijs van een overzetdak is van verschillende factoren afhankelijk. In de eerste plaats van de gekozen materialen en van de kwaliteit van zijn isolatie.

Warmteverlies beperken

Het renoveren van je dak is een geschikt moment om het warmteverlies van je woning zoveel mogelijk te beperken. Met een goede dakisolatie is het mogelijk je energiefactuur gemiddeld met zo'n dertig procent te verlagen. Daarbij speelt niet alleen de dikte van het isolatiemateriaal een belangrijke rol. De luchtcirculatie is daarbij minstens even belangrijk. Door het fors besparen op je energierekening, zal je gerenoveerde dak op relatief korte tijd zichzelf terugbetalen.

Dakgoten en zinkwerk

Is je dak aan een grondige renovatiebeurt toe, dan is de kans groot dat ook je dakgoten en het zinkwerk aan vernieuwing toe zijn. Door deze herstellingswerken samen met de dakwerken te laten uitvoeren, zal je meer op je budget besparen, dan wanneer je het vervangen van je dakgoten en het zinkwerk later zou laten uitvoeren.

Besparen door dakpannen te hergebruiken

Besparen kun je ook door sommige werken zelf uit te voeren. Bijvoorbeeld door de oude dakpannen zelf te verwijderen. En door die oude dakpannen te hergebruiken, bespaar je niet alleen extra geld, maar ben je in staat het karakter van je woning te behouden. Door die dakpannen die stuk zijn te vervangen, en het plaatsen van een onderdak is je woning weer perfect tegen alle weersomstandigheden bestand.
© 2015 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een investering van 200 kan u duizenden euro's besparenEen woning renoveren kan een uitstekende investering zijn en een aardige cent opleveren. De kunst is om een te renoveren…
Huis verbouwen kosten: Wat kost verbouwen of renoveren?Wanneer je een huis wilt kopen, waaraan nogal wat moet gebeuren kun je je afvragen of de kosten voor een verbouwing of r…

Ontmossen van daken: hoe doe je dat?Voor de lange levensduur van je dak, en om dure herstellingen aan je woning te vermijden, is het regelmatig ontmossen va…
Kunststof kozijnen herstellen en reparerenKunststof kozijnen herstellen en reparerenIn veel gevallen is een schade aan een kunststof kozijn van dusdanige orde dat er een professioneel bedrijf ingeschakeld…
Bronnen en referenties
  • http://www.farmers.com/inner-circle/home-tool-kit/h
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.