Muur bepleisteren
Een muur bepleisteren in plaats van te stuken is een goede optie als de muur al behoorlijk vlak en recht is. Het is dan niet nodig om een flinke laag gips erop te smeren. Je kunt dan volstaan met een dunne pleisterlaag. Gebruik altijd een voorstrijkmiddel om de hechting tussen de pleisterlaag en de muur te bevorderen. Door bij de afwerking meerdere malen de muur glad te strijken met een spackmes kun je een superstrak resultaat krijgen.
Ondergrond voorbereiden
Om ervoor te zorgen dat het gips goed op de muur blijft zitten is het belangrijk om de ondergrond goed voor te behandelen. Zo moet de ondergrond droog zijn, geen stof en vetresten bevatten. De muur kun je testen op droogte door er water op te smeren met een kwast. Wanneer het water snel verdwijnt, binnen enkele minuten, heb je te maken met een sterk zuigende ondergrond. In een dergelijk geval is het zeer verstandig om een voorstrijkmiddel te gebruiken, zodat het gips goed blijft plakken. Als het water op de muur blijft staan, na een minuut of vijf, dan zuigt de ondergrond te weinig waardoor het gips niet goed blijft plakken. Het is verstandig om dan een hechtmiddel te gebruiken.
Gaten en scheuren kun je repareren met wapeningsgaas. Vul eerst de ruimte op met een beetje gips, plak er vervolgens een stuk wapeningsgaas op. Dit gaas zorgt ervoor dat de kans op krimpscheuren in het gips minimaal wordt.
Pleister aanmaken
Er bestaan verschillende soorten gipspleister waarmee je een pleisterlaag kunt aanbrengen. De duurdere soorten bevatten vaak toegevoegde stoffen die de pleister enigszins elastischer maken. Het voordeel daarvan is dat de pleisterlaag sterker is. Voor het aanmaken van de pleister kun je het beste de mengverhoudingen volgen die op de verpakking staan aangegeven. Aan materialen heb je een specieton, een boormachine en een garde nodig. Als je nog niet vaak hebt gepleisterd, dan kun je het beste een kleine hoeveelheid aanmaken. Als je namelijk te veel pleister aanmaakt en je doet er te lang over om het op de muur te smeren, dan droogt de pleister in de specieton uit en kun je het weggooien.
Een strakke muur als resultaat
Net als bij stuken kun je bij pleisteren ook gebruik maken van stucgeleiders. Zorg er bij het pleisteren echter wel voor dat je stucgeleiders gebruikt van één of twee millimeter dik. Bij het stuken worden meestal geleiders gebruikt die vijf of zes millimeter dik zijn. De stucgeleiders kun je op de muur plakken met een beetje gips. Ze zijn zo licht dat ze gelijk blijven plakken en niet naar beneden vallen. Het is verstandig om vooraf de geleiders al op maat te maken, zodat de tijd tussen het aanmaken van de pleister en het verwerken ervan zo kort mogelijk is.
Heeft de muur hoeken, gebruik dan hoekbeschermers. Deze breng je op dezelfde manier aan als stucgeleiders. Ook hoekbeschermers kun je in verschillende diktes kopen.
De pleister op de muur smeren
Het grote verschil tussen pleisteren en stuken is de laagdikte. Bij het bepleisteren van de muur breng je slechts enkele millimeters pleister aan. Nadat je de pleister hebt aangemaakt kun je het op de muur smeren. Als je gebruik maakt van stucgeleiders, dan kun je het beste de muur tussen twee geleiders in eerst volsmeren met pleister. Zo ga je door tot al het aangemaakte pleister op is.
Na het op de muur smeren van de pleister kun je afreien. Met een reilat ga je licht zigzaggend over twee stucgeleiders van beneden naar boven. De muur moet mooi egaal achterblijven. Als dit niet zo is dan moet je opnieuw pleister op de lelijke plekken smeren en opnieuw het stuk muur afreien. Zo ga je de hele muur bij langs.
De pleisterlaag afwerken
Als de pleisterlaag redelijk hard is geworden kun je beginnen met de afwerking. Door met je vinger op de pleisterlaag de drukken kun je zien hoe hard het is geworden. Als je er bijna niet meer in kan duwen dan is de laag hard genoeg om te worden afgewerkt. Het afwerken voor een gladde muur doe je met een natte spons en een spackmes. Maak de muur nat en strijk met het spackmes in halve cirkels de muur mooi glad. Door dit meerdere keren te doen krijg je een steeds gladder resultaat.
© 2014 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Badkamer stucenDe badkamer stucen is een origineel en hygiënisch alternatief voor de traditionele betegelde badkamer. Er is ontzettend…
Het logen van houten meubelsDe beste manier om verf te verwijderen van houten meubels is door te logen. Dit werkt ook uitstekend voor een vloer of e…