Klussen in huis & doe het zelf: plinten herstellen

Klussen in huis & doe het zelf: plinten herstellen Helaas wordt in veel huizen vaak te weinig aandacht aan de plinten geschonken. In nieuwbouwhuizen lijken plinten helemaal een ondergeschoven kindje te zijn. Goede plinten houden tocht in huis tegen en verfraaien gangen en kamers. Beschadigde plinten kun je zelf eenvoudig herstellen of vervangen. Zo eenvoudig is klussen in huis. Je hebt bovendien meteen profijt van je werk.

Plinten herstellen

De overgang van wand naar vloer is meestal voorzien van een plint. Deze plinten raken nogal eens beschadigd. Soms ontkom je er niet aan om de gehele plint te vervangen, omdat de beschadiging te groot is. Vaak geeft dit veel rommel en nogal wat sloopwerk. Let er bij zon sloop wel op of er achter de plint misschien een elektriciteitsgootje zit, want daar moet je natuurlijk voorzichtig mee omgaan. In dit artikel behandel ik de situatie dat reparatie van de plint nog mogelijk is. Dat gaan we bovendien zelf herstellen, maar hoe doe je dat zelf?

Doe het zelf en het materiaal dat je nodig hebt

Welk materiaal heb je voor een reparatie van een wand nodig. Als gereedschap allereerst een hamer, handzaag, veiligheidsbril, multitool, lijmtang, meetgereedschap, nijptang, beitel, veiligheidsbril, verstekbak en verstekzaag. Als materiaal koploze spijkers, contactlijm, latten, overzet plinten en schroeven.

Overzet plinten plaatsen

Je hebt de mogelijkheid om overzet plinten of overzet profielen te gebruiken. Vaak kunnen daarachter nog wat snoeren worden geplaatst. De plinten kun je bevestigen met montage kit of koploze spijkers, die je er later indrevelt. Voor de binnen en buitenhoeken zijn vaak afzonderlijke stukken te koop. Gebruik onder andere de verstekbak om de plinten netjes aansluitend te maken.

Plinten bekleden

Goedkoper is het om de plinten te bekleden, maar het is wel wat lastiger netjes te doen. Koop of maak van multiplex nieuw stroken die op juiste breedte en lengte zijn afgezaagd. Kies bijvoorbeeld voor stroken met een toplaag van fineer van een mooie houtsoort en in de gewenste kleur. Zaag de stroken netjes in verstek, zodat ze naadloos aansluiten en plaats ze tegen de oude plint. Bevestiging van de plint doe je weer met een contactlijm of met koploze spijkers.

Repareren van plinten

Goed denkbaar is ook dat je de slechte stukken netjes met een beitel of multitool uithakt tot kleine rechthoekjes ontstaan die eenvoudig kunnen worden opgevuld. Vul deze rechthoekjes op met de nieuwe stroken hout en schilder de totale plint over in de zelfde kleur als de rest van het huis. Eventuele kleine kiertjes kunnen met vooraf bijvoorbeeld plamuur of vloeibaar hout worden opgevuld, zodat wederom alles netjes aansluit.

Plinten vervangen

In de bouwmarkt zijn kant en klaar plinten te koop. Deze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren, lengtes, met of zonder zelfklevende plakstrip en met allerlei profielen. Er zijn ook plinten met gootjes voor bedrading beschikbaar waarachter je snoeren kunt wegwerken. Maak je keuze en ga aan de slag. Meet de lengte van de plint nog eens op om te kijken of je genoeg nieuwe p[lint in huis hebt. Verwijder de oude plint. Vooral in oudere huizen zijn de plinten met spijkers bevestigd. Als dat het geval is, egaliseer de muur waar hinderlijke gaten zijn ontstaan. Zaag het stuk plint af dat nodig is en bevestig die aan de muur (met nagels, lijm of via de zelfklevende strip. De verdere afwerking (plamuren, kitten, gronden en verven) is afhankelijk van het gekozen product. Lukt het toch niet netjes, dan is er altijd wel een vakman via het internet te vinden. Via het internet kun je om meerdere offertes vragen, zodat je niet te veel voor de klus betaalt..
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ikea laminaat: kleuren en prijzenIkea laminaat: kleuren en prijzenDe laminaatvloeren van Ikea staan bekend vanwege de degelijkheid en de eenvoudige wijze waarop het laminaat zelf kan wor…
Geef uw interieur een nieuw leven - Enkele tipsGeef uw interieur een nieuw leven - Enkele tipsJe interieur een nieuw leven geven is heus niet zo moeilijk. We denken dan aan schilderen, opnieuw behangen, de vloeren…
Laminaat leggen in 5 stappen!Laminaat leggen is aantrekkelijk om meerdere redenen. Het is een mooie strakke vloer die weinig onderhoud vraagt. Lamina…
Blauw in de woonkamerBlauw in de woonkamerBlauw wordt vaak als te koel voor de woonkamer betiteld en meer geschikt voor de slaapkamer of de badkamer. Dit is niet…

Klussen in huis: doe het zelf, repareer gaten en scheurenKlussen in huis: doe het zelf, repareer gaten en scheurenWanden, muren en plafonds zijn kwetsbare oppervlakten in een huis. Door het stoten of met puntige voorwerpen raken wande…
Klussen in huis & doe het zelf: klemmende deurKlussen in huis & doe het zelf: klemmende deurIedereen kent dat wel: een klemmende deur. Een deur die klemt is vervelend, maar betrekkelijk eenvoudig te verhelpen en…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 22-07-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.