DIY: Pimp je eigen kledingkast heel gemakkelijk!

Heb jij een mooie kledingkast, maar ben je toch niet helemaal tevreden met de uitstraling van de kast met betrekking tot de rest van de slaapkamer? Pimp dan op een hele eenvoudige manier je kledingkast!

Probleem

Mijn probleem: Ik heb een mooie kledingkast, maar hij heeft toch wel een suffe uitstraling. De kast moet een stoerdere look krijgen, zodat hij meer in mijn slaapkamer past. Ik zou de kast helemaal kunnen gaan schilderen, maar dat is toch wel een flinke klus. Wat blijft er dan verder over om te veranderen? Precies, de handgrepen! Deze wil ik eraf gaan halen en vervangen door een stuk leer.

Benodigdheden

 • Kledingkast
 • Losschroefbare handgrepen
 • Schroevendraaier
 • Moerbouten
 • Leder
 • Liniaal
 • Pen
 • Stanleymes
 • Snijmat
 • Gaatjestang
 • Verf
 • Kwast

Wat gaan we maken?

Mijn idee is om de oude handgrepen van de kledingkast te schroeven en deze te vervangen door een stuk leer. De oude handgrepen zaten bevestigd met een schroefje vanuit de binnenkant van de deur, die dan uitkwamen in de handgreep. Er zitten dus al gaatjes in de deuren die dwars door het hout gaan. Dit is voor mijn idee perfect, omdat de nieuwe lederen handgrepen vanuit de buitenkant bevestigd gaan worden.

De nieuwe lederen handgrepen ga ik snijden uit een stuk leer. Maar hoe kom je nou aan een stuk leer? Kijk eerst even of je nog ergens een oude lederen tas hebt liggen, of riemen die je niet meer gebruikt. Deze zou je dan kunnen gebruiken voor het maken van de handgrepen. Zelf heb ik mijn stuk leer gekocht bij een lederwinkel. Uit het stuk leer ga ik reepjes snijden, die uiteindelijk dus de handgrepen zullen worden voor de kledingkast.

Do It Yourself stap voor stap

Stap 1

Schroef de oude handgrepen van de kledingkast af. Meet de lengte van de handgreep op en schrijf deze voor het gemak even ergens op.

Stap 2

Tel bij de opgemeten maat ongeveer 1,5 cm op. De reepjes leder die we gaan snijden moeten uiteindelijk langer zijn dan de oude handgreep, dit vanwege de bolling die ze straks moeten krijgen. De grote van de bolling is een kwestie van smaak, maar als je 1,5 cm aanhoudt krijg je in elk geval dezelfde bolling als mijn handgrepen.

Stap 3

Teken op het stuk leder reepjes uit van de lengte die je hebt gerekend (de oude handgreep + 1,5 cm) en 2 cm breed. Snijd deze vervolgens uit met een stanleymes en een liniaal die geschikt is voor het snijden (metaal). Het aantal reepjes hangt af van het aantal handgrepen op de kast. In het geval van mijn kast zijn dit er zes.

Stap 4

Als je tevreden bent over de kleur van het leder, ga je de reepjes leder vastschroeven op de kast. Als je niet tevreden bent over de kleur van het leder, ga je verder naar stap 5. Voor het opschroeven van de lederen reepjes kan je gebruik maken van 'gewone' kruiskopschroefjes, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere soorten schroeven. Zelf wil ik dat de kast een stoere look krijgt, daarom ga ik gebruik maken van moerbouten. Voordat je de reepjes kunt opschroeven moeten er eerst gaatjes komen in het leder. Deze kan je maken door middel van een gaatjestang te gebruiken. Let op dat je de gaatjes aan de uiteindes maakt, en test even bij de gaatjes in de kast of je de gewenste bolling krijgt.
Stap 5
De originele kleur van het leder vind ik niet erg mooi passen in de rest van mijn slaapkamer, daarom ga ik het leder verven. Normaal gesproken zou je voor het verven van bijvoorbeeld een lederen stoel of lederen tas een speciale lederverf moeten gebruiken, maar in dit geval kan je gerust gebruik maken van normale verf op waterbasis. Ik heb gekozen voor de verf Charocal Black, dit is een mooie grijze matte kleur. Ik heb alleen de bovenkant van het leer geverfd, hierdoor zie je aan de zijkanten nog de bruine kleur en de onderkant blijft zacht suède.
Stap 6
Deze stap is eigenlijk hetzelfde als stap 4. De geverfde reepjes zijn klaar en kunnen op de kast worden geschroefd. Zoals al eerder gezegd ga ik voor dit opschroeven moerbouten gebruiken, die 20 mm lang zijn zodat ze aan de binnenkant van de kast weer uitkomen. Hier kan ik dan de boutjes opschroeven, zodat het er aan de binnenkant ook netjes afgewerkt uitziet.

Et voilá, je kledingkast is gepimpt!
© 2013 - 2024 Shannach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je keuken renoveren: maak je keuken weer als nieuwJe keuken is aan een opknapbeurt toe. Maar je vind het niet nodig om een nieuwe keuken te kopen of je hebt er het budget…
Leren jas: Tips voor het kopen van lederen jassen en jacksEen leren jas of jack blijft voor vrouwen en mannen erg populair, wanneer je modieus en toch warm over straat wilt lopen…
Huis goedkoop opknappenHuis goedkoop opknappenMet weinig geld en veel inzet, kunt u zelf uw huis verfraaien. Zelfs op zeer grote uitgaven kunt u eenvoudig besparen do…
Wat kost het renoveren van een keuken?U kunt de levensduur van uw keuken verlengen door hem te laten renoveren. Een keukenrenovatie bespaart u duizenden euro’…

Slim besparen door simpele zon-verwarming met oude blikjesSlim besparen door simpele zon-verwarming met oude blikjesEr zijn wel wat artikelen, boeken, websites en TV programma’s over bezuinigen. Waar kan je allemaal nog meer op besparen…
Tapijtlijm verwijderenTapijtlijm verwijderenHet verwijderen van tapijtlijm is een lastige, vervelende en meestal langdurige klus. Vooral lijmresten op een trap kunn…
Shannach (20 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.