Slim besparen door simpele zon-verwarming met oude blikjes

Slim besparen door simpele zon-verwarming met oude blikjes Er zijn wel wat artikelen, boeken, websites en TV programma’s over bezuinigen. Waar kan je allemaal nog meer op besparen in de crisis? Alle kleintjes maken een hele grote. Maar het is ook zinvol om de grote kostenposten onder de loep te nemen. Energiekosten zijn onnodig duur. Maar we moeten er voorlopig mee leren leven. Het zou toch mooi zijn als je de energierekening flink omlaag kan krijgen. Dat kan sneller dan je denkt. Zelfvoorzienend zijn kan best makkelijk gerealiseerd worden, maar dan moet je weten hoe. Een superslim idee dat in Canada al veel in het nieuws is geweest daar, kan wereldwijd worden toegepast door iedereen die een beetje handig is: gratis 75 graden warmte met oude colablikjes.

Begin vanaf vandaag met oude blikjes sparen

Een hele eenvoudige manier om op energiekosten te besparen is met Cansolair. Je kunt meer informatie vinden als je die term in Google zoekt. Het principe is heel erg eenvoudig: je spaart bier en colablikjes. Je boort aan de onderkant en aan de bovenkant een gat ter grootte van een twee euro muntstuk. Je stapelt er tien op elkaar. En zo doe je ook tien rijen naast elkaar. Dus honderd blikjes. Die schilder je matzwart en plakt ze aan elkaar. Dan monteer je deze rechthoek van blikjes in een geïsoleerde bak. En op die bak plaats je een doorzichtige perspex of glas plaat.

De lucht in de zwarte blikjes wordt heet

Dan heb je dus een bak met doorzichtige plaat. Vol met zwarte blikjes op en naast elkaar. Op de achterkant aan de bovenkant en aan de onderkant maak je twee gaten. Dan plaats je het geheel tegen de muur of op een dak van je huis. De zon verwarmt de lucht in de blikjes. Want de hitte kan er wel doorheen, maar wordt geabsorbeerd door de zwarte blikjes en daardoor wordt de lucht in de blikjes verwarmd.

Het ziet er professioneel uit en kan zo op de buitenmuur of op je dak

Warme lucht stijgt omhoog (net als in een luchtballon) en als je nou een gat in je muur maakt waar de gratis hete lucht de zonnebak uit zo je huis in kan dan heb je gratis warmte in je huis.

Bespaar makkelijk 100 euro per maand

Het gat aan de onderkant zorgt voor het wegtrekken van koude lucht uit je huis rechtstreeks in de zwarte blikjes. Soms moet er een ventilator geplaatst worden om de luchtcirculatie te bevorderen. Boven wordt de temperatuur van de lucht 70 a 80 graden. Warm genoeg dus om je huis ermee te verwarmen. Zo hou je elke maand makkelijk 100 euro over. Is toch weer een leuke gratis vakantie.

Het werkt ook in de sneeuw

Het werkt overal waar de zon schijnt. En waar 's zomers gras kan groeien. Ook al is het winter. Dus ook in het koude Canada waar een flink pak sneeuw ligt. En als het daar al werkt dan kan het zeker hier in Nederland. Er zijn onderhand best veel mensen wereldwijd die met dit idee aan de slag zijn gegaan. Je ziet alle filmpjes op Youtube. Ze bouwen zelf hun eigen zonnepaneel en zorgen met de Low Tech oplossing voor gratis energie in huis.

De hitte opslaan voor de avond in een bak met keien

Je kunt eventueel nog extra de warme lucht in je huis via een kachelpijp opslaan in een grote geïsoleerde bak gevuld met keien. Die stenen in de bak slaan de warmte van de dag op en houden de warmte goed vast en geven deze weer af in de avond als de zon niet meer schijnt en je juist lekkere warme lucht wil voelen.

Wil je geen gaten in de muur of geen paneel op je dak?

Een andere manier is om een paar kleinere bakken met zwarte blikjes er in te maken en die schuin onder je raam te plaatsen. In de richting van de zon. Een buis aan de bovenkant van de kast gaat dan door het opengeschoven raam naar binnen. Maak wel een passend gat in een plaatje onder het opengeschoven raam om tocht te voorkomen. Nu stroomt er warme lucht via een gat in je openstaande raam naar binnen.

Ten slotte

In de Verenigde staten en Nederland en andere landen is veel kritiek op het aanleggen van steeds maar meer energiecentrales die op kolen draaien. In Duitsland hebben ze nu zoveel extra gratis energie door de zon, waardoor ze nu al acht(!!) van de zeventien kerncentrales voorgoed hebben gesloten. En dat allemaal doordat het land heeft gekozen voor zonne-energie... Dus het kan wel allemaal.
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…
Gemakkelijk besparen op energiekostenGemakkelijk besparen op energiekostenMet stijgende energiekosten, kan het besparen van energie of in ieder geval het besparen op de kosten van energie een aa…
Tips om energie te besparenElektriciteit gebruiken we elke dag en we kunnen dan ook niet zonder. Ons energieverbruik kan waarschijnlijk wel wat min…
Energierekening omlaag brengenEnergierekening omlaag brengenHet maandelijkse voorschot aan de energiemaatschappij neemt een grote hap weg van het besteedbaar inkomen. Door te bespa…

Stukadoren - Gips (en tegelwerk) in de badkamerStukadoren - Gips (en tegelwerk) in de badkamerJuist wanneer de economische recessie toeslaat, worden vele taken zelfstandig uitgevoerd om geld te besparen. Zo ook bij…
DIY: Pimp je eigen kledingkast heel gemakkelijk!Heb jij een mooie kledingkast, maar ben je toch niet helemaal tevreden met de uitstraling van de kast met betrekking tot…
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.