Hoe schilderen: soorten verf, voorbereiding en opruimen

In dit artikel worden allemaal tips gegeven hoe je moet schilderen en welke voorbereidingen je moet treffen voordat je kan beginnen met schilderen. Het gaat over de plek klaarmaken om te beginnen met schilderen, wat je met de verf moet doen voordat je begint, hoe je de kwast of roller reinigt ect. Hier krijg je een kleine cursus oftewel een workshop schilderen.

Wat is verf?

In verf zitten drie hoofdbestanddelen. Deze bestanddelen zijn: bindmiddel, oplosmiddel en pigmenten. Naast deze hoofdbestanddelen zijn er ook nog hulpstoffen en soms ook vulstoffen. Welk bindmiddel of oplosmiddel er wordt gebruikt verschilt van het soort verf en van de verhoudingen van de hoofdbestanddelen.

De hoofdbestanddelen van verf

 • Bindmiddel
 • Pigment of kleurstoffen
 • Hulpstoffen
 • Vulstoffen
 • Oplosmiddel

Je kunt verf in twee soorten onderscheiden: verf op oliebasis en verf op waterbasis. Verf op oliebasis is duurzamer dan verf op waterbasis maar het schildert minder makkelijk. Het nadeel van verf op oliebasis is ook dat de kwasten en rollers schoongemaakt moeten worden met oplosmiddelen en de stoffen die er in zitten zijn schadelijk. Verf op waterbasis is makkelijker om mee te schilderen en is niet schadelijk. Je kunt vlekken makkelijker verwijderen.

Verf kan je onderscheiden in verschillende glanscategorieën. Die geven aan hoe het er opgedroogd uitziet.
 • Matte verf: Deze geeft geen glans als hij opgedroogd is en is ideaal voor wanden en plafonds.
 • Zijdeglansverf: Deze verf geeft een zachte glans als hij opgedroogd is. Deze verf is ook beter afwasbaar. Ideaal dus voor wanden die vaak schoongemaakt worden.
 • Hoogglansverf: Deze verf geeft een spiegelglad effect als hij opgedroogd is. Deze verf is ideaal voor meubels die veel te verduren hebben. Het nadeel van deze verf is alleen dat je alle oneffenheden er op ziet.

Hoe maak je de plek klaar om te beginnen met schilderen?

 • Doe oude kleding en schoenen aan om het vervuilen van kleding te voorkomen.
 • Als je ook geen verf in je haar wilt hebben kan je ook het beste een muts of pet opdoen.
 • Zorg dat de plek die je wilt schilderen goed bereikbaar is. Zorg dan ook dat er tussen de oppervlakte en de meubels minimaal een meter zit.
 • Bekleed de muur of het object dat je wilt schilderen tot 1 meter eromheen met kranten of plastic, zo weet je zeker dat de vloer schoon blijft.
 • Plak de delen die je niet mee wilt schilderen af met schilderstape. Dan hoef je minder voorzichtig te doen bij die plekjes.
 • Als je een wand gaat schilderen, haal dan alle wanddecoraties zoals posters en schilderijen eraf. Je moet ook de spijkers en schroeven niet vergeten.
 • Als je een wand gaat schilderen moet je de vaste onderdelen zoals de radiator en vensterbank ook goed afplakken.

Hoe maak je een wand verfklaar?

 • Meestal kan je wel over een oude verflaag heen schilderen, maar als er duidelijk staat dat het niet kan kun je het er het beste afhalen met een krabber en schuurpapier.
 • Om het schoonmaken makkelijker te maken kan je de muur eerst insmeren met afbijtmiddel, zo word de verf zacht en kan je het er makkelijker afschrapen.
 • Als je hier mee klaar bent moet je de muur goed schoonmaken. Haal een stofzuiger langs de plinten, haal al het spinnenrag weg en neem de muur zelf af met bijvoorbeeld allesreiniger.
 • Werk als laatste met plamuur alle oneffenheden weg.

Het beginnen met schilderen

 • Leg een laag plastic of krant onder de bak met verf en roer net zolang als er staat beschreven met een roerstokje.
 • Voordat je gaat verven moet je bij verf op waterbasis de roller even vochtig maken met water en bij verf op oliebasis met oplosmiddel. Dip dan de roller in de verf. Dat betekent niet de hele roller er meteen in. Ga dan met de roller over een rooster heen om de verf mooi gelijkmatig te verdelen.
 • Als je een muur gaat schilderen moet je er aan denken om met een kwast eerst alle randen langs te gaan zodat je niet het plafond en de andere muren meeschildert. Je verft met de kwast een rand van ongeveer vijf centimeter.
 • Begin met het rollen boven aan de muur en strijk dan ongeveer met stukken van een meter naar beneden. Zorg dat je ladder dicht genoeg bij de muur staat en verplaats hem op tijd. Ga zo af en toe even een paar stappen naar achter om te kijken of je geen plekken hebt overgeslagen.
 • Rol gelijkmatig over de muur zodat je een mooie egale oppervlakte krijgt. Herdip de roller zo af en toe nog bij met verf en hou een vochtige doek bij de hand om eventuele spetters meteen te kunnen verwijderen.

Hoe reinig je een roller of kwast?

Je moet je kwast of roller meteen na het gebruiken schoonmaken zodat ze niet kunnen opdrogen. Als je roller eenmaal is opgedroogd dan kan je er niks meer mee. Kwasten met verf op waterbasis kan je schoonmaken met groene zeep en kwasten met verf op oliebasis kan je schoonmaken met terpentine of witte spiritus. Als de kwasten helemaal schoon zijn kan je ze het beste luchtdicht verpakken zodat ze niet opdrogen.

Decoratiemogelijkheden met verf

 • Met verf kan je veel verschillende dingen. Je kan er spullen mooi mee decoreren.
 • Je kan mooie schilderijen maken en meubels een nieuw fris kleurtje geven.
 • Je hebt ook verfsoorten waarmee je een leuk reliëf aan wanden of schilderijen kan geven.
© 2008 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muren schilderen: doe het zelfMuren schilderen: doe het zelfOf het nu helder wit is of gekleurd, op behang of op stucwerk, vroeg of laat moeten we allemaal wel eens de muren schild…
Schilderen met effectenSchilderen met effectenEen muur schilderen en dan speciale effecten aanbrengen. Dat kan iedereen. Natuurlijk kan een muur gewoon worden voorzie…
Kwasten en rollers bij het schilderen van (muur)verfKwasten en rollers bij het schilderen van (muur)verfBesluit u houtwerk, muren of plafonds te gaan schilderen, dan is er een keuze uit vele verschillende soorten en afmeting…

Inkorten van een fietskettingInkorten van een fietskettingRegelmatig onderhoud van uw fietsketting, versnellingskabels en derailleur levert een heleboel extra fietsplezier op. Ni…
Schilderen van verf, lak of beits op nieuw of behandeld houtSchilderen van verf, lak of beits op nieuw of behandeld houtHet schilderen van verf, lak of beits op onbehandeld, behandeld of nieuw hout vraagt -voordat je gaat schilderen- de nod…
Aron (60 artikelen)
Laatste update: 22-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.