Trampoline ingraven, de inground trampoline

Een inground trampoline is mooi weggewerkt in de tuin. Doordat het grootste deel is ingegraven valt de trampoline veel minder op. Bij het bepalen van de plaats in de tuin is het belangrijk rekening te houden met de ruimte er omheen. Voor een mooie afwerking kun je ervoor kiezen een inbouwkit aan te schaffen. Met een inbouwkit werk je de rand van de trampoline strak af, waardoor deze nog minder opvalt.

Plaats in de tuin

De plaats van een inground trampoline in de tuin moet goed toegankelijk zijn. Een inground trampoline, ook wel een ingegraven trampoline genoemd, vormt een vast onderdeel van de tuin. Je kunt deze niet even eenvoudig verplaatsen. Houd daar dus rekening mee als je van plan bent een trampoline in te gaan graven. Belangrijk is dat er voldoende ruimte om de trampoline heen is, zodat kinderen er gemakkelijk op en af kunnen springen. Ook zouden er dan nog rubberen tegels of ander materiaal omheen kunnen worden gelegd. Op die manier voorkom je ongelukjes als er per ongeluk iemand af springt.

Bij de bepaling van de plaats in de tuin voor de trampoline moet je wel rekening houden met eventuele ondergrondse leidingen. Voor zover je dit kunt bepalen kun je het beste uit de buurt blijven van riolering en waterleidingen. Tuinverlichting is vaak aangesloten op het stroomnet, kijk ook hierbij uit voor leidingen. De meeste buizen liggen op een behoorlijke diepte zodat je ze niet zult raken, maar het kan voor komen dat leidingen hoger liggen. Houd ook rekening met de bereikbaarheid van de te graven kuil in verband met een kruiwagen of een graafmachine.

Trampoline ingraven

Een inground trampoline is veiliger omdat de valhoogte lager is. De trampoline valt ook een stuk minder op in de tuin. Een trampoline ingraven kan op meerdere manieren. Dit is afhankelijk van het soort trampoline dat je koopt. Er bestaan speciale uitvoeringen die beter geschikt zijn om in te graven. Maar ook de standaard trampoline is prima in te graven. Je kunt de trampoline in zijn geheel ingraven. Bij sommige modellen kun je de poten verkorten, waardoor je kunt volstaan met een wat ondiepere kuil.

Zorg er voor dat bij het ingraven de trampoline tussen de twintig en dertig centimeter boven het gazon uitkomt. Omdat tijdens het springen veel lucht wordt verplaatst, is het noodzakelijk dat die lucht kan ontsnappen. Als de luchtverplaatsing wordt belemmerd door een rand aan de zijkant, die aansluit op het frame, dan kan de lucht niet weg. Dit zorgt voor minder springcomfort. Ook slijt daardoor de trampoline sneller, vanwege meer weerstand op het materiaal. Daarnaast zorgt het voor ventilatie in verband met vocht onder de trampoline.
Enkele voordelen van een inground trampoline:
  • de trampoline valt minder op in de tuin
  • het gebruik is veiliger omdat de valhoogte lager is
  • het gebied onder de trampoline is afgeschermd
  • kleine kinderen kunnen gemakkelijk op de trampoline klimmen

Inbouwkit

Een inbouwkit zorgt voor een afgesloten rand rondom de trampoline. In de rand zijn luchtgaten aangebracht, zodat lucht op een juiste manier kan worden verplaatst tijdens het springen. Ook vormt de rand een barrière voor kinderen en speelgoed om onder de trampoline te raken. De inbouwkit bestaat uit platen. Deze platen zijn vijftig centimeter hoog en steken voor de helft in de grond. Met schroeven worden de platen aan de trampoline vastgemaakt. De prijs van een inbouwkit varieert tussen de vijftig euro tot enkele honderden euro’s. Hoe groter de trampoline, des te prijziger de inbouwkit.

Als je handig bent kun je ook zelf een rand rondom de trampoline maken. Zorg daarbij voor voldoende gaten in verband met de luchtverplaatsing bij het gebruik.
© 2013 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veiligheid van trampolines in de tuinVeiligheid van trampolines in de tuinEen paar jaar geleden werden ze ineens populair, trampolines in de tuin. Kinderen kunnen er uren op spelen. Een uitsteke…
Afvallen met trampoline springenEen trampoline, veel gezinnen hebben er eentje in de tuin voor de kinderen. Het kan voor jezelf echter ook een leuke man…
Trampolines niet zonder gevaarTrampolines niet zonder gevaarTrampolines zijn in de mode. Geen wonder, want aan trampolines beleven kinderen veel plezier. Nauwelijks zijn de tempera…
Afvallen met Miami Life trampolineMiami Life is een fitnessapparaat dat bestaat uit een trampoline met een handvat. Je kunt hier minstens 1200 calorieën p…

Staat van onderhoud ook van invloed op waarde van woningStaat van onderhoud ook van invloed op waarde van woningEen woning is een kapitaal bezit waarvan de waarde niet mag dalen wegens gebrek aan noodzakelijk periodiek onderhoud. Go…
Het verven van binnenmurenHet verven van binnenmurenVerven in huis is een klusje wat in principe iedereen wel zou kunnen. U moet alleen even weten hoe u het verven van mure…
Bronnen en referenties
  • www.btndehaas.nl
  • www.wikipedia.org
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.