Dakopbouw: uit welke delen is een dak opgebouwd?

Dakopbouw: uit welke delen is een dak opgebouwd? Om te voorkomen dat weersinvloeden van bovenaf de woning binnendringen zit er op ieder huis een dak. Het is een vanzelfsprekendheid dat het er zit en heeft tot doel dat wij in onze eerste levensbehoefte kunnen voorzien, namelijk een droog onderkomen. Dat houdt in dat het dak op een juiste manier is samengesteld, zodat het klimaat in de woning normaal is. Waar is het dak eigenlijk uit opgebouwd en welke verschillende delen vormen de dakopbouw?

Dakopbouw


Dragende spanten

Meest belangrijk van een dakopbouw is de hoofddraagconstructie bestaande uit spanten. Deze zorgen er primair voor dat het eigen gewicht van het dak en sneeuw met wind belasting naar de ondergelegen constructie worden afgevoerd. Deze dragende spanten worden traditioneel gemaakt van hout, deze kunnen echter ook zijn gemaakt van staal. Staal is namelijk veel sterker en kan een dak dan ook met relatief weinig materiaal stabiel en stevig maken. Stalen spanten worden over het algemeen toegepast bij woningen met een groot dakoppervlak, waarbij het dak praktisch gezien niet in hout kan worden uitgevoerd.

Ravelende gordingen

Tussen de spanten dienen horizontale gordingen aangebracht te worden welke een deel van de dakbelasting naar de spanten afvoeren. Over deze gordingen wordt het dakbeschot aangebracht, welke rechtstreeks het dakoppervlak op de gordingen laat belasten. Gewoonlijk liggen de gordingen ongeveer een meter uit elkaar, afhankelijk van de afstand tussen de spanten.

Knieschot

Om de dimensies van de spanten te beperkten kan er een knieschot zijn aangebracht welke als tussensteunpunt fungeert voor het dakvlak. Haal het knieschot dan ook nooit weg, juist omdat het een deel van de dakbelasting draagt. Middels houten dragers wordt de belasting naar de vloer afgevoerd. Die belasting moet dan door de zoldervloer opgenomen worden danwel door onderliggende muren.

Muurplaat

Een belangrijk facet van de dakopbouw vormt de muurplaat. Dit is veelal een houten plaat welke de verbinding vormt tussen dakvlak en vloer. Omdat het dak schuin is aangebracht is er sprake van een verticale belasting maar ook een horizontale belasting. Dit wordt ook wel de spatkracht van het dak genoemd. De muurplaat zorgt ervoor dat die spatkracht wordt opgenomen zodat het dak als het ware wordt opgesloten en niet kan afschuiven. De muurplaat zorgt er dus feitelijk voor dat het dak overeind blijft. Het wordt gewoonlijk aan de vloer vastgemaakt middels staalstrippen. Zodoende kan de spatkracht uit het dak worden geneutraliseerd aangezien het linker en rechter dakdeel elkaar via de vloer in balans houden. Indien nodig kunnen de strippen van muurplaat naar muurplaat over de zoldervloer worden aangebracht om afschuiven te voorkomen.

Panlatten en dakpannen

Over het dakbeschot worden panlatten aangebracht alsmede een laag dakpannen. Deze worden van onderuit opgebouwd, waarbij een hoger gelegen laag over de bovenkant van de onder gelegen laag ligt. Daarbij sluiten de vormen van de pannen goed op elkaar aan, zodat eigenlijk één geheel ontstaat. Daardoor kunnen sneeuw, water en wind niet binnendringen. Een goed gelegde pannendak zorgt er dus al feitelijk voor dat de woning bewoonbaar is. Toch vormt enige isolatie aan de binnenkant ervoor dat de woning ook aangenaam warm blijft zonder hoge stookkosten.

Isolatie onderdeel dakopbouw

Achter het dakbeschot kan isolatie worden aangebracht om zo effectief warmte binnen de woning te houden. Daarnaast heeft het deels tot doel om eventuele condensvorming of vocht buiten de woning te houden zodat de woning warm en droogt blijft. Heb je en oude woning dan is het altijd aan te bevelen om te gaan isoleren. Isolatie zorgt ervoor dat er minder energie nodig is waardoor de energiekosten drastisch kunnen dalen. Isoleer altijd je dak om ervoor te zorgen dat je bespaart. De investering in isolatiemateriaal heb je er namelijk zo weer uit. Laat ook je dak isoleren omdat het goed voor de portemonnee is.

Laat je informeren bij verbouwing

Wil je een opening in het dak maken door bijvoorbeeld een dakvenster aan te leggen, dan is het de vraag wat voor consequenties dat heeft. Een dakopening waarbij geen gordingen of spanten worden doorbroken heeft geen consequenties voor de sterkte van het dak. Indien er echter wel materiaal uit de hoofddraagstructuur wordt weggenomen dan kan dit ervoor zorgen dat er aan sterkte wordt ingeboet waardoor het dak kan doorbuigen of in het ergste geval kan bezwijken. Er dienen dan altijd aanvullende voorzieningen te worden aangebracht zodoende dat het dak sterk en stevig is. Laat je daartoe informeren door een constructeur of aannemer bij jou in de buurt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zeilboot of zeiljacht kopen, waar moet u op letten?Een zeilboot of zeiljacht kopen, waar moet u op letten?Een zeilboot of zeiljacht geeft u vrijheid op het water. Zeilboten worden tegenwoordig gemaakt van allerlei materialen,…
Zelf je dak herstellenNa een onweer of hevige wind wil je dak al wel eens schade oplopen. Vaak kan je dit via de verzekering laten herstellen.…
Een dakraam installerenHet inbouwen van een dakraam of dakvenster lijkt een geweldig moeilijke en gevaarlijke klus, maar samen met een vriend o…
Dakbedekking: dakpannenDakpannen worden al eeuwen lang gebruikt als dakbedekking met als doel het waterdicht houden van uw woning of gebouw. Er…

Elektrische wasdroger is brandoorzaak nummer 1 in huisElektrische wasdroger is brandoorzaak nummer 1 in huisBrand in huis behoort tot de ergste dingen. Als bewoner kun je er zelf het nodige aan doen om zo'n traumatische ervaring…
Een muis in huis: hoe kun je een muis uit huis verwijderen?Een muis in huis: hoe kun je een muis uit huis verwijderen?Het valt bijna niet op, maar op een gegeven moment loop je er tegen aan. Verpakt eten is aangeknaagd en dat houdt in dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TACLUDA, Rgbstock
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.