Zelf een schuttingdeur plaatsen

Een schuttingdeur plaatsen kun je prima zelf doen. Eerst kies je de beste schuttingdeur uit die past bij de tuin en de schutting. Bij het plaatsen van de schuttingdeur moet je het juiste ophangsysteem gebruiken. Aan de hand van de schuttingdeur bepaal je welk ophangsysteem het meest geschikt is. Als je alle materialen hebt gekocht dan kun je beginnen met het ophangen van de schuttingdeur.

Verschillende soorten schuttingdeuren

Voordat je begint met het plaatsen van de schuttingdeur zoek je eerst een goede deur uit. Bij verschillende bouwmarkten of specialistische zaken zoals een houthandel kun je vele soorten schuttingdeuren vinden. Als je de juiste schuttingdeur hebt gevonden dan kun je de overige materialen erbij kopen. De meest gangbare schuttingdeuren hebben een universeel ophangsysteem, er zijn echter schuttingdeuren die daarin afwijken. Let daarom goed op als je een deur hebt uitgezocht dat je wel het juiste ophangsysteem erbij koopt.

Het plaatsen van een schuttingdeur

Op verschillende plekken kun je een schuttingdeur plaatsen. Zo kun je ergens in de schutting een deur plaatsen, maar ook aan het einde van de schutting. Een schuttingdeur midden in een groene tuinafscheiding kan ook, maar is qua bevestiging iets lastiger. Het beste kun je een schuttingdeur aan het einde van de schutting plaatsen, bijvoorbeeld tegen het huis, de schuur of de garage aan. De reden hiervoor is dat de deur dan maximale stevigheid krijgt in de ophanging.

Het ophangen van een schuttingdeur

Als je de plaats hebt bepaald waar de deur moet komen dan kun je beginnen met het bevestigen van de deur. Let daarbij op dat je de scharnierkant van de deur aan de kant van het huis, de schuur of de garage plaatst. Dit is het gedeelte waar het gewicht van de deur aan komt te hangen. Afhankelijk van de zwaarte van de deur bepaal je hoeveel scharnieren je nodig hebt om de schuttingdeur op te hangen. Standaard zijn twee scharnieren voldoende, echter voor extra stevigheid kun je ook voor drie kiezen.

Werkwijze voor plaatsen schuttingdeur

In de onderstaande werkinstructie is gekozen voor een extra stevige constructie. Het frame bestaat uit een onderbalk, een dwarsbalk en twee palen. Je kunt altijd een ander frame in elkaar zetten, of zelfs werken zonder frame met alleen 2 palen.

  • Bepaal de breedte van de deur en het frame waartussen de deur komt. Maak het kozijn door aanslaglatten op de staanders te schroeven.
  • Je kunt kiezen voor extra versteviging van de deur door nog schoorbalken te bevestigen maar dit hoeft niet.
  • De schoorbalken bevestig je op de schuttingdeur voor extra stevigheid. Ze lopen altijd schuin naar boven vanaf het scharnier.
  • Je kunt nu de hengen op de deur bevestigen met stevige bouten. Gebruik geen eenvoudige schroeven want die houden het niet lang vol.
  • Bij het bevestigen van de deur straks aan het frame moet je rekening houden met een tussenruimte van minimaal 5 millimeter.
  • Nu maak je het frame af door beide staanders te monteren. Je bevestigt ze op de onderbalk en één aan de muur van bijvoorbeeld de garage en één aan de schuttingzijde.
  • Aan de staander aan de schuttingzijde bevestig je een schoorbalk voor extra stevigheid.
  • De dwarsbalk bevestig je aan de staander bij de schutting en aan de schutting.
  • De onderbalk die tussen beide staanders ligt schuur je een beetje bol zodat het water eraf loopt.

Behandelen van de schuttingdeur

In de meeste winkels kun je geïmpregneerde deuren en balken kopen. Dit scheelt een hoop nawerk. Het is altijd goed om het hout nogmaals te behandelen met een goede beits om houtrot te voorkomen. De onderbalk die je iets bol hebt geschuurd moet je zeker behandelen met een goede beits om problemen te voorkomen. Normaal onderhoud moet minimaal eens in de vijf jaar plaatsvinden.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost het plaatsen van een schutting?De kosten voor het inrichten van de tuin wordt vaak onderschat. Een schutting plaatsen kan een dure klus zijn die veel m…
Plaatsen van een schuttingPlaatsen van een schuttingHet plaatsen van een schutting in uw tuin hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende voordelen aan het plaatsen…
Regels voor plaatsen schutting of scheidsmuurRegels voor plaatsen schutting of scheidsmuurEen schutting plaatsen lijkt een eenvoudige handeling, maar er zijn toch enkele regels die in acht genomen moeten worden…
Creatief met steigerhout en pallethout, is dat ongezond?Creatief met steigerhout en pallethout, is dat ongezond?Creatief met steigerhout en pallethout is een ware rage geworden in Nederland. Steigerhout past perfect bij de landelijk…
Entresol: bouwen van een tussenvloerEntresol: bouwen van een tussenvloerIn steeds meer huizen wordt tegenwoordig een tussenvloer gebouwd. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn, zeker niet als u…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.