Zwembadverwarming

Zwembadverwarming Een zwembad in België en Nederland is maar enkele maanden per jaar van aangename temperatuur. Dit kan opgelost worden met een warmtepomp, warmtewisselaar, zonnecollector of zonnepaneel.

Zwembad verwarmen

Water opwarmen vraagt veel energie.Maar water koelt ook traag af. Het is dus belangrijk eens het zwembad warm is dit ook te behouden. Anders zal de energierekening snel hoog oplopen en kan het zijn dat je zwembadwater zelfs nog niet warm genoeg is. Daarom is het belangrijk om je zwembad te isoleren. Het water kan op 3 manieren zijn warmte verliezen. Door de lucht, de grond en in het buizensysteem. Het is een simpele klus om isolatie tussen het zwembad en de grond te steken. Gebruik hiervoor iets dat tegen het vocht kan bijvoorbeeld isolatieplaten. Om het verliezen van warmte via de lucht tegen te gaan is het aangeraden om elke nacht het zwembad te overdekken. Hiervoor zijn speciale doeken in de handel die gemaakt zijn uit noppenfolie uitermate geschikt. oor een, eventuele elektrische, rol naast het zwembad te plaatsen is het een kleine klus om deze elke avond af te rollen. Indien het water verwarmd wordt zal er warmteverlies zijn via de buizen tussen het zwembad en het filtersysteem. Ook deze dienen geïsoleerd te worden.

Zonnecollectoren

Er zijn vele verschillende types zonnecollectoren in de handel maar deze zijn vrij preizig. Het is niet zo moeilijk om zelf een zonnecollector te maken en het rendement zal nagenoeg hetzelfde zijn als één uit de handel. Hiervoor neem je een dikke houten plaat die je volledig zwart schildert. Hier zaag je enkele latjes af waarvan je een kader maakt dat je op de plaat vijst. Vervolgens komen hier zwartgeschilderde buizen in die vaak geplooid worden zodat het hele kader vol buizen ligt. De beste materialen voor de buizen zijn koper en dergelijke maar deze zijn vrij duur in aanschaf. Een kunststof buis kan ook gebruikt worden maar deze geleid de warmte minder goed dus neem deze zeker niet te dik. Als laatste leg je een glazen plaat op je kader en sluit je dit aan op je buizensysteem. Afhankelijk van de grootte van je zonnecollector kan je toch enkele graden winnen die zeker de moeite zijn. Let er wel op dat je je zonnecollector op een licht hellend vlak zet ( 20°-25°) de zon moet er namelijk loodrecht op invallen voor een maximaal rendement. Het grootste voordeel aan dit systeem is dat er geen bijkomende energiekosten zijn.

Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt deels energie onder de vorm van elektriciteit en deels de energie die in de lucht zit onder de vorm van warmte. Er wordt warmte uit de lucht gehaald dat doorgegeven wordt aan het zwembadwater. Hierbij komt er koude lucht uit de warmtepomp. Dit is hetzelfde principe als een koelkast maar dan binnenstebuiten. Voor het overgeven van de warmte van de lucht naar het zwembadwater, via een ingebouwde warmtewisselaar, is wel een hoeveelheid elektrische energie nodig. Echter is dit systeem zuiniger dan het opwarmen met behulp van enkel elektrische energie.

Elektrische zwembadverwarming

Bij het opwarmen van het zwembad via een elektrische verwarming wordt er veel stroom verbruikt. De aanschaf van het verwarmingssysteem is op zich wel goedkoop. Dus enkel indien men slechts af en toe enkele graden wil verwarmen is dit een efficiënt systeem. Doordat er enkel elektrische energie gebruikt wordt is dit logischer wijze een dure grap op de elektriciteitsrekening indien men hiermee continu wil verwarmen. Echter hebben zonnecollectoren en warmtepompen hun beperkingen. Indien men dus echt warm water wil zal het toch via een elektrische verwarming moeten gaan. De energiekosten kunnen eventueel gedrukt worden met zonnepanelen.
© 2011 - 2024 Bienstman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bouwen van een zwembad in de tuinHet bouwen van een zwembad in de tuinSteeds meer mensen bouwen hun eigen zwembad in de tuin. Dit kan omdat het voor steeds meer Nederlanders betaalbaar wordt…
Wat kost een zwembad?Wat kost een zwembad?Eén van de meest luxe toevoegingen aan uw huis is het plaatsen van een zwembad. Een zwembad is echter duur in aanschaf e…
Zwembad verwarmen met zonne-energieHeel wat mensen dromen van hun eigen zwembad in de tuin. Zoals je weet is het bij ons maar een korte tijd aangenaam om i…
Zwembad voor in de kleine(re) tuinZwembad voor in de kleine(re) tuinEen zwembad in de tuin is echt niet meer voor de beter gesitueerde met een enorme tuin. Zwembaden in alle soorten en mat…

Vloerverwarming zonder hakken en brekenVloerverwarming is nog steeds sterk in opkomst vanwege het grote comfort. Vloerverwarming is tevens milieuvriendelijk en…
Sneeuwvrij maken stoep, hoe doe je dat?Er zijn verschillende manieren om de stoep sneeuwvrij te maken. Het is in ieder geval handig om voordat de winter echt b…
Bronnen en referenties
Bienstman (18 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.