Wat kost een zwembad?

Wat kost een zwembad? Eén van de meest luxe toevoegingen aan uw huis is het plaatsen van een zwembad. Een zwembad is echter duur in aanschaf en in onderhoud. Een zwembad kunt u voor sterk uiteenlopende bedragen aanschaffen. De goedkoopste varianten zijn de niet ingegraven houten zwembaden. Deze zijn voornamelijk goedkoper doordat er geen leidingen en dergelijke ingegraven hoeven te worden, het materiaal is goedkoop en de omvang is vaak beperkt. Voor ieder budget is er wel een zwembad maar een zwembad van degelijke kwaliteit en van enige omvang kost al gauw €50.000,-. Hiermee stoppen de kosten echter nog niet, u krijgt namelijk ook nog te maken met de onderhoud en vooral niet te vergeten de stookkosten.

Om de zwembad goed op temperatuur te houden moet u rekening houden met een stijging van de energierekening met honderden euro’s per jaar. De periode dat het zwembad gebruikt gaat worden is hoogstens van mei tot september. Indien de zwembad overdekt is ligt het anders, maar het prijskaartje zal ook tienduizenden euro’s hoger uitvallen.

Wat kost een zwembad?

De prijzen voor zwembaden zijn zeer uiteenlopend. Over het algemeen zijn de goedkopere varianten slechts een halve oplossing. Indien u het goed wenst aan te leggen moet het een bad zijn van enige omvang en uiteraard ingegraven. De betonnen varianten hebben de langste levensduur. De kosten van een zwembad stopt niet met het kopen en installeren van het bad. Vergeet vooral niet de kosten van het onderhoud, en de kosten om het water te zuiveren en te verwarmen.

Goedkoopste zwembaden

De kosten voor het aanleggen van een zwembad varieren van €1.000 tot €75.000. Voor €1.000 tot ongeveer €10.000 kunt u een bouwpakket kopen. Toch kunt u redelijk grote en degelijke zwembaden kopen voor deze bedragen. U kunt als bouwpakket zwembaden krijgen met een afmeting van 4 meter bij 8 meter voor ongeveer €9.000. Hiervoor krijgt u een in beton te gieten constructie. U moet echter wel rekening houden met bijkomende kosten voor een verwarming en een systeem om het water te reinigen.

Prefab zwembad

Een prefab zwembad schaft u aan voor een bedrag tussen de €10.000 en €35.000. Deze zwembaden bestaan uit een verzinkt stalen frame of een kunstof frame, in de frame hangt een prefab PVC foliebekleding. Bij deze zwembaden is het zowel mogelijk om in te graven als gewoon op een effen ondergrond te plaatsen. Het grote voordeel van deze constructie is dat ze een korte bouwtijd hebben.

Traditionele betonnen zwembad

Een betonnen zwembad is de meest luxe, maar ook de duurste. De prijs voor een dergelijke zwembad verschilt sterk, doordat u deze in verschillende omvangen kunt kopen. De prijzen varieren ongeveer tussen de €25.000 en €60.000.

Zwembad verwarmen

Een grote kostenpost is om het zwembad op een juiste temperatuur te krijgen en te houden. Hiervoor kunt u verschillende energiebronnen gebruiken. De warmtepomp is één van de meest gebruikte verwarmingsmogelijkheden. Deze verwarmt door gebruik te maken van stroom en van de omgevingstemperatuur. Indien de buitentemperatuur hoog ligt, haalt de warmtepomp meer warmte uit de omgeving en verbruikt deze minder stroom. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van zonnepanelen en zonnecollectoren. Het voordeel van deze mogelijkheid is dat de opgevangen energie gratis is, maar het nadeel is dat de aanschaf in de duizenden euro’s loopt.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bouwen van een zwembad in de tuinHet bouwen van een zwembad in de tuinSteeds meer mensen bouwen hun eigen zwembad in de tuin. Dit kan omdat het voor steeds meer Nederlanders betaalbaar wordt…
Zwembad voor in de kleine(re) tuinZwembad voor in de kleine(re) tuinEen zwembad in de tuin is echt niet meer voor de beter gesitueerde met een enorme tuin. Zwembaden in alle soorten en mat…
Zwembad kopen: Waar moet je op letten voor een goede keuze?Zwembad kopen: Waar moet je op letten voor een goede keuze?Een eigen zwembad is de droom van veel huizenbezitters. Binnen of buiten kunnen genieten van de luxe van een zwembad op…
Een veilig zwembad: hoe en wat?Iedereen weet hoe gevaarlijk de combinatie kinderen en zwembad zijn, maar toch gebeuren er jaarlijks nog verschillende o…

Graffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreinigingGraffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreinigingGraffiti wordt meestal ongevraagd aangebracht op eigendommen van anderen. Door graffiti beschadigde objecten kan woninge…
Blond Amsterdam: de complete collectieKletsende dames aan een theetafel. Bontgekleurde kopjes en schotels. Vrolijke serviezen, dekbedden, kleding, postzegels……
Bronnen en referenties
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.