Droogbloemen - Bloemen drogen, tips

Droogbloemen - Bloemen drogen, tips Bloemen selecteren om te drogen c.q. droogbloemen te maken, moet je doen als de kleuren nog mooi, diep en op hun hoogtepunt zijn. Als je bloemen uit de tuin haalt (bijv. hortensia's) ben je aan een seizoenslimiet gebonden. Snijbloemen van de bloemist kunnen natuurlijk altijd. Er zijn meerdere methoden om bloemen te drogen. Sommige bloemen hang je rechtop (bijv. lavendel), andere ondersteboven (bijv. papaver, vingerhoedskruid) of in het donker.

Bloemen drogen

Er zijn in principe drie methoden om bloemen te drogen:

Drogen aan de lucht

Er zijn verschillen qua methode van drogen; dit hangt mede van de bloemsoort af. Sommige bloemen kunnen het beste rechtop, andere ondersteboven en weer andere in het donker gedroogd worden. Hieronder wordt een aantal populaire en favoriete bloemen genoemd die goed geschikt zijn om te drogen en ook vaak door mensen gedroogd worden.

Bloemen rechtop ophangen

Onderstaande bloemen behouden hun kleur op langere termijn het beste als ze rechtop worden gehangen en gedroogd.
 • Guldenroede
 • Lavendel
 • Duizendschoon

Bron: Congerdesign, PixabayBron: Congerdesign, Pixabay
Bloemen in het donker drogen
De volgende bloemsoorten drogen beter in het donker:
 • Ridderspoor
 • Hortensia

Bloemen ondersteboven drogen

De meeste andere grote bloemen en vruchten kunnen het beste ondersteboven op een warme en droge plaats gedroogd worden, zoals bijvoorbeeld:
 • Vingerhoedskruid
 • Papaverbollen
 • Iriszaaddozen
 • Gerst
 • Haver
 • Majoraan

Hele grote bloemen kunnen ook in kippengaas gestoken worden. Kleine tere bloemetjes kan je beter op dik pakpapier leggen. Voor alle genoemde bloemen geldt dat je het beste kleine bosjes kunt maken en altijd meer dan je nodig denkt te hebben. Bindt de bosjes samen met een schuifknoop, die bijgesteld of ingesnoerd kan worden naarmate de bosjes verder indrogen.

Wanneer zijn de bloemen droog?

Een makkelijke, concrete aanwijzing dat het drogingsproces is voltooid, is om even voorzichtig aan de bloemblaadjes te voelen. Wanneer de bloemen papierachtig aanvoelen en ritselen, zijn ze goed gedroogd.

Drogen door persen

Bij persen hangt het resultaat voor het grootste gedeelte af van de versheid van het materiaal. Het is belangrijk om de bloemen droog te verzamelen en niet na bijv. een regenbui, bij ochtenddauw of als ze vochtig zijn.
 • Leg de bloemen voorzichtig tussen vloeipapier of een oude krant
 • Bij tere bloemen, bijv. boterbloemen of rozen, is het belangrijk om de bloemblaadjes zorgvuldig te schikken
 • Pers de bloemen ongeveer 4 tot 6 weken onder zware boeken op een warme en droge plaats
 • Hoe langer de perstijd, des te meer kleurechtheid de bloemen later hebben

Drogen met chemische middelen

Droogmiddelen worden toegepast om het vocht aan de bloemen te onttrekken. De bloemen blijven er met gebruikmaking van deze methode vrij natuurlijk uitzien. De kleuren rood, blauw en geel worden iets dieper van kleur. Andere kleuren zullen ietwat verbleken. Bij de drogist of het tuincentrum zijn de meest bekende droogmiddelen verkrijgbaar.

Chemische droogmiddelen

 • Borax
 • Silicagel
 • Zand

Drogen met Borax of silicagel

Doe de bloemen in een plastic bak die je luchtdicht af kunt sluiten, tezamen met het droogmiddel. Droog wel iedere bloemsoort apart. Als je verschillende bloemen in dezelfde bak droogt, krijg je vaak niet het mooiste resultaat. De droogtijd loopt uiteen en hangt van de bloemsoort af. Wat in ieder geval voor alle soorten geldt is, dat je ze niet te lang in het droogmiddel moet laten zitten.

Drogen met zand

Het voordeel van zand is dat het makkelijk en overal te verkrijgen is. Het nadeel is dat zand zwaar is en tere bloemen c.q. bloemblaadjes makkelijk kan beschadigen. Je kunt zand het beste gebruiken voor bloemen die van nature toch al wat platter zijn, zoals b.v. viooltjes. Wanneer je bloemen droogt met zand, duurt het ongeveer 3 tot 4 dagen voordat het vocht aan de bloemen onttrokken is.

Succes en een mooie indrukwekkende droogbloemenweelde toegewenst...!

Lees verder

© 2007 - 2020 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De papaver of klaproos brengt kleur in de tuinDe papaver of klaproos brengt kleur in de tuinDe papaver of klaproos zorgt voor kleur in je tuin. Je komt verschillende soorten tegen in het wild, dit zijn eenjarigen…
Hortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tipsHortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tipsHortensia's. Wanneer moet je een Hortensia snoeien en hoe doe je dit om een optimaal resultaat in het aantal bloemen en…
Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien?Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien?Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien? Krijg je door het snoeien minder bloemen? Het snoeien van een hortensia is…
Medicinale plantenDe groenten die u eet bevatten vitaminen en sporenelementen die een gunstige invloed kunnen hebben op uw gezondheid. Som…

Citroen: Een huis-, tuin- en keukenmiddeltjeCitroen: Een huis-, tuin- en keukenmiddeltjeIedereen weet dat citroenen veel vitamines C bevatten en een goed middeltje zijn tegen de verkoudheid. Maar citroenen ka…
De efficiente huisvrouw / -man: de open haardEen open haard in huis geeft veel sfeer. Het is gezellig verzamelen rond het vuur in de wintermaanden. Als het wintersei…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PactoVisual, Pixabay
 • Kuiper, J.G., Bloemenweelde. Haarlem: Gottmer.
 • Afbeelding bron 1: Congerdesign, Pixabay

Reageer op het artikel "Droogbloemen - Bloemen drogen, tips"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Nicole, 16-05-2011 20:46 #1
Ik moet voor school een herbarium maken, maar ik vind vind het erg lastig om de werkelijke namen van de bloemen te vinden. Als ik het opzoek, kom ik telkens op de verkeerde paginas. Heb je misschien een idee om de namen van bloemen op te zoeken? Ik zou het erg fijn vinden als ik zo snel mogelijk een antwoord krijg.

Infoteur: Sila
Laatste update: 10-08-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!