Een goede regenwaterinstallatie, wat en hoe?

Hoe werkt een regenwaterinstallatie en hoe kan ik deze onderhouden. Hierbij volgen enkele tips om een goede installatie te plaatsen en te zorgen dat deze goed blijft werken mits een beetje onderhoud en voorbereiding. Met het gebruik van regenwater kan je een serieuze besparing doen op je waterfactuur.

De binneninstallatie

De binneninstallatie bestaat uit een aanzuigpomp en filters. De aanzuigpomp moet voldoende zuigkracht hebben om het water van de waterput tot binnen in je huis te krijgen. Hou bij de plaatsing rekening dat je aanzuigleiding zo weinig mogelijk verticaal staat, hierdoor moet de pomp veel harder werken en gaat je debiet van aangezogen water drastisch naar beneden. Je kan het vergelijken alsvolgt, als de pomp water 1 meter verticaal moet aanzuigen heeft deze evenveel energie nodig als dat ze 5 meter horizontaal water moet gaan aanzuigen.

De filters

Tussen de pomp en de eventuele verdeelleiding die naar verschillende eindpunten gaat, vb. wc, buitenkraantjes en wasmachine, plaats je 2 filters, nl. de groffe vuilfilter en de actieve koolstoffilter. De groffe vuilfilter gaat eventuele meegezogen zandkorrels of een klein stukje blad tegenhouden. De actieve koolstoffilter moet steeds na de groffe vuilfilter geplaatst worden, deze zuivert het water volledig van kleine vuiltjes die je met het blote oog niet kan waarnemen, ook elke bacterie wordt hierdoor verwijdert. Hou wel in de gaten dat je deze regelmatig moet vervangen als de koolstof is uitgewerkt.

Voorzorgen

In de dakgoot plaats je best een rechtopstaand roostertje op de punten waar je afvoerbuizen naar beneden komen, dit houdt takjes en bladeren al tegen zodat deze niet in je regenwaterput terecht kunnen komen. Op de afvoerbuis die in je regenwaterput toekomt kan je een simpele nylonkous plaatsen, dit filtert de iets kleinere vuildeeltjes die anders in de put terechtkomen. Vervang deze wel regelmatig om opstopping te voorkomen. Als je een nieuwbouwproject achter de rug hebt kan je best voordat je de regenwaterpomp in werking stelt de regenwatertank reinigen. De beste methode hiervoor is de put leeg te pompen en in de put te kruipen met een hogedrukreiniger. Spuit de wanden proper en verwijder daarna al het vuil op de bodem van de put. Hierdoor gaat al het vuil dat door de werkzaamheden mee in de put is geraakt verwijderd zijn en kan je met een propere put beginnen aan te zuigen. Spoel ook eerst een keer al de leidingen die je binnen in je huis hebt gelegd zodat deze ook volledig proper en vrij van stof en vuil kunnen in werking genomen worden.

Wetgevingen

Tegenwoordig ben je verplicht van een regenwaterput te plaatsen bij de bouw van een nieuwbouwwoning, als dit niet gedaan wordt kan men de bouwvergunning niet afleveren en zal je geen nieuwbouwwoning mogen bouwen. Sommige gemeentes of steden geven ook subsidies voor het plaatsen van een regenwaterput, hiervoor informeer je je best bij de gemeente of stad waar je gaat bouwen.

Hou er ook rekening mee dat regenwater overal in huis mag gebruikt worden behalve op plaatsen waar het regenwater kan opgenomen worden door het lichaam. Een heel simpel geheugensteuntje, als het water in contact kan komen met je mond is het verboden, dus niet in de vaatwasser, douche of bad. Uitzondering hierop is een buitenkraantje.
© 2010 - 2024 Edwaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wasmachine en wc op regenwaterIedereen zoekt altijd kleine tips om te besparen op onze waterfacturen, wassen met regenwater is een grote besparing op…
Vijver in de tuin; pomp, filter of UV-lamp?Vijver in de tuin; pomp, filter of UV-lamp?Een vijver is beslist een aanwinst voor het totaalplaatje en de beleving van de tuin. Als bij het ontwerp en de aanleg h…
Waterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWaterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWanneer u een vijver is het belangrijk om ook een waterfilter te hebben. Dat dient om de vijver schoon te houden. U kunt…
Sanibroyeur producten zelf installerenAls je op een bepaalde plek sanitair wilt installeren waar geen afvoerbuis ligt dan kun je kiezen voor een product van S…

Afval: metalen kopen en verkopenAfval: metalen kopen en verkopenEr gaat veel geld om in de handel van metalen die bijvoorbeeld bij de sloop van huizen vrij komen. Deze metalen kunnen g…
Sylvesterparty gezellig thuis vierenSylvesterparty gezellig thuis vierenElk jaar weer dezelfde vraag: waar en hoe moet oud en nieuw worden gevierd? Wie genoeg heeft van openbare festiviteiten…
Edwaar (23 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.