Vijver in de tuin; pomp, filter of UV-lamp?
Een vijver is beslist een aanwinst voor het totaalplaatje en de beleving van de tuin. Als bij het ontwerp en de aanleg hiervan alles goed doordacht is, dan zal je jarenlang plezier beleven aan de vijver. Wil je het geheel verfraaien met een fontein of een beekloopje, dan is een pomp in de vijver onmisbaar. En lukt het je niet om een mooie heldere vijver te krijgen (én te houden), dan is het installeren van een filter of een UV-lamp in de vijver misschien de juiste oplossing. Maar wanneer en hoe maak je gebruik van een pomp in de vijver, een filter of een UV-lamp?
Pompen geschikt voor in de vijver
Een pomp in de vijver wordt meestal gebruikt voor het oppompen van water naar een waterval, fontein, beekloop en dergelijke. Maar ook voor het aansturen van een filtersysteem is een pomp nodig. De meeste pompen zijn elektrisch en dus moet er al bij de aanleg van de vijver rekening gehouden worden met het feit dat er elektriciteit bij de vijver moet komen. De pompen zijn uiteraard niet geluidloos, maar vaak is het geluid dat zij produceren te verwaarlozen, omdat het bewegende water het geluid ook nog enigszins zal dempen. Het is voor een goed resultaat belangrijk om bij de aanschaf van een pomp te letten op de capaciteit van de motor, de opvoerhoogte voor als er een fontein in de vijver komt en het totale stroomverbruik. Laat je, alvorens over te gaan tot aanschaf van een pomp, goed voorlichten door een vakman.
Eigenschappen en vermogen van een vijverpomp
Capaciteit van de vijverpomp
Met de capaciteit van een pomp wordt de maximale hoeveelheid water bedoeld die per minuut verpompt kan worden. Voor een waterval waar veel water overheen komt, is een zwaardere (= meer capaciteit) pomp nodig, dan voor een vijver waar het water slechts zachtjes rouleert.
Opvoerhoogte van een pomp
De opvoerhoogte is de maximale hoogte tot waar de pomp het water kan opstuwen. Wilt je namelijk het water omhoog pompen naar het begin van een beekloop of kies je voor een hoog opspuitende fontein, dan is het erg belangrijk dat de gekozen pomp de gewenste hoogte ook daadwerkelijk kan bereiken.
Stroomverbruik van een pomp in de vijver
Het stroomverbruik behoeft geen verdere uitleg. Zowel voor het milieu als de eigen portemonnee is een laag stroomverbruik altijd beter dan een hoog stroomverbruik.
Beste standplaats voor de pomp
De meest gebruikte vijverpomp is de zogenaamde dompelpomp. Een dompelpomp of elektrische waterpomp staat helemaal in het vijverwater. Zet de dompelpomp bij voorkeur niet op de bodem, maar iets hoger. Op de bodem van een vijver verzamelt zich allerlei vuil en hierdoor kan de pomp verstopt raken. Door de pomp iets hoger te plaatsen kan dit voorkomen worden. Er zijn ook zogenaamde droogpompen in de handel, die buiten de vijver geplaatst worden. Vaak worden ze ingegraven in de tuin en afgedekt met een (sier-)steen, zodat ze volledig uit het zicht verdwenen zijn. Ook kunnen ze geplaatst worden achter hoge beplanting, waardoor ze aan het zicht worden onttrokken. Bij het wegwerken van de pomp moet we rekening gehouden worden met het feit dat je er gemakkelijk bij moet kunnen komen in verband met eventueel onderhoud.
Verschillende soorten vijverpompen voor in de tuin
Schoonwaterpomp
Pompen die fonteinen, watervallen en dergelijke moeten aansturen kunnen geen vervuild water verwerken. Door vervuild water zouden de kleine gaatjes van de sproeikop immers direct verstopt raken. Schoonwaterpompen worden hiertegen beschermd door een spons, die is geplaatst vlak voor de rotor, het bewegende en stuwende deel van de pomp. De spons houdt vervuiling, zoals steentjes en plantdelen, tegen.
Vuilwaterpomp
Vuilwaterpompen zijn speciaal ontwikkeld om filtersystemen mee aan te voeren. De vuilwaterpomp verpompt water met fijne en grove vuildeeltjes naar het filtersysteem. De rotor van een vuilwaterpomp is veel grover gevormd dan die van de schoonwaterpomp en het vuile water zal dus niet voor een verstopping kunnen zorgen. Een nadeel van deze grovere schoepen kan zijn, dat de opvoerhoogte duidelijk lager ligt dan de bij meeste andere pompen.
Filters voor in de vijver
Filters worden gebruikt om het water uit de vijver te zuiveren en zijn er in vele soorten en maten. Door middel van een pomp wordt water uit de vijver gepompt en vervoerd naar het filtersysteem. In de filter wordt het water gezuiverd en vervolgens stroomt dit gezuiverde water weer terug in de vijver. Filters werken mechanisch met speciaal filtermateriaal, biologisch met bacteriën of volgens een combinatie van deze twee.
Verschillende soorten vijverfilters
- Drukfilters
- Meerkamerfilter
- Zeefbochtfilter
- Beadfilter
UV-lamp voor gebruik in de vijver
Een UV-lamp is een de oplossing voor vijvers met groen water. De UV-lamp bevindt zich in een bak en staat altijd op het droge. Vanuit de vijver wordt er water naar de bak gepompt. De UV-lamp zal het water korte tijd bestralen op een frequentie die voldoende is om de eencellige algen te vernietigen. Een UV-lamp helpt alleen tegen groen water (veroorzaakt door eencellige algen dus) en beslist niet tegen draadalgen. De lamp moet minstens éénmaal per jaar vervangen worden.