Sylvesterparty gezellig thuis vieren

Sylvesterparty gezellig thuis vieren Elk jaar weer dezelfde vraag: waar en hoe moet oud en nieuw worden gevierd? Wie genoeg heeft van openbare festiviteiten of een jaarwisseling onder de blote hemel, wil misschien wel eens een viering thuis. Met een paar tips kan de viering van oud en nieuw thuis ook een onvergetelijk feest zijn.

Sylversterparty in hotel of partycentrum

Wie oudejaarsavond in smoking of galajurk in een partycentrum of hotel wil vieren, moet daar al grif 25 tot 200 euro voor neertellen. De besloten feestjes zijn in en het concept is vrijwel overal hetzelfde:

  • lekker eten;
  • goed drinken;
  • stijlvol dansen;
  • met een band of DJ;
  • soms nog met een circusact erbij.

Om 12 uur knallen dan de champagnekurken, is er vuurwerk en kunnen de gasten een paar uur uit hun dak op de dansvloer met discomuziek. Tussendoor is er nog een koffie- annex dessertbuffet en rond twee uur half drie ’s nachts gaat iedereen naar de hotelkamer dan wel met de taxi naar huis.

En hoewel dergelijke oudejaarsparty’s altijd uitverkocht zijn, zijn er toch steeds meer mensen die, mede ingegeven door de economische crisis, ervoor kiezen om de oudejaarsavond gezellig thuis door te brengen.

Oud en nieuw gezellig thuis in plaats van op een groot feest

Echte feestbeesten hebben natuurlijk ook op oudejaarsavond behoefte aan een spetterend feest. Maar meer en meer mensen verlangen naar een meer ingetogen viering. De oudejaarsviering thuis is een welkome afwisseling. Niet alleen vanwege het feit dat men in kleine kring met familie en vrienden kan vieren, een privéparty spaart ook de portemonnee. Wie oud en nieuw met kinderen viert, doet dit meestal sowieso liever gezellig thuis.

Voldoende drank in huis halen

Een geslaagde oudejaarsavond wil men natuurlijk niet alleen met limonade of mineraalwater doorbrengen. Het mogen best een paar excentrieke en alcoholische dranken zijn. Op de eerste plaats moet er natuurlijk voldoende champagne aanwezig zijn. Want die heb je toch wel nodig om met familie en vrienden op het nieuwe jaar te klinken.

Maar ook voor de rest van de avond hoeft het niet alleen maar bier te zijn. Lekkere cocktails, die je in een handomdraai zelf mixt of zelfs een klassieke Sylvesterbowl kan voor een bijzondere afwisseling zorgen. De recepten voor bowl en cocktail hoeben niet ingewikkeld te zijn. De ingrediënten vind je in elke goed uitgeruste supermarkt.

Het eten op oudejaarsavond

Op het eten moet je niet beknibbelen. Houd rekening met het feit dat een Sylvesterparty erg lang kan uitlopen en er waarschijnlijk meerdere malen opgediend zal worden. Bijzonder geschikt voor een knusse en gezellige sfeer zijn vooral raclette of fondue. Natuurlijk zijn er daarbij ook tientallen variaties mogelijk. Bij fondue kan je denken aan het koken van vlees in hete olie of bouillon, maar misschien is ook een kaasfondue de perfecte keus. Bij raclette kan vrijwel alles worden gebruikt wat goed smaakt en warm kan worden gegeten.

Voor de late uurtjes na middernacht kan men bijvoorbeeld, een kaasplankje of cake met koffie voorbereiden.

Hoe kan je de oudejaarsavond doorbrengen?

In het algemeen zal de oudejaarsavond thuis nogal verschillen van de rumoerige party buitenshuis. Blijft dus de vraag waarmee men de tijd tot het nieuwe jaar aangenaam kan doorbrengen. Naast een gemoedelijke conversatie hebben gezelschapsspellen van diverse aard zich al vaak bewezen. Maar let erop dat het uitverkoren spel niet te lang moet duren. Want anders kan de avond al snel te saai worden.

Voorzover de gasten daarmee akkoord zijn, kunt u natuurlijk ook de televisie als een entertainer inschakelen. Met name op oudejaarsavond is er aan geslaagde amusementsprogramma´s geen gebrek.

Hoe zit het met vuurwerk?

Ook vuurwerk behoort volgens velen standaard tot de jaarwisseling. In principe is daar niets op tegen maar het afsteken van voetzoekers en vuurpijlen moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Vuurwerk moet uiteraard alleen buiten worden ontstoken en ver genoeg verwijderd van huizen en tuinen. Verder moet men altijd zorgen dat omstanders op royale afstand blijven. Elke vuurpijl kan immers uit zijn baan schieten en in plaats van naar de hemel naar de verbaasde menigte razen.

Vooral voor kinderen is eigen vuurwerk iets heel speciaals dat hun aandacht volledig in beslag neemt. Ze willen er natuurlijk met hun neus op staan maar beseffen niet de gevaren. Bij vuurwerk met kinderen moeten de ouders dus extra waakzaam zijn. Dat functioneert natuurlijk het beste als je gedurende de avond niet te diep in het glaasje hebt gekeken.

Conclusie

Een Sylvesterparty thuis kan een reëel alternatief voor de traditionele viering zijn. Het is veel gemoedelijker, persoonlijker en ook goedkoper. Aangezien men bij een privéfeestje natuurlijk zijn gasten zelf kan uitzoeken, mag ook plezier en vermaak niet ontbreken.
© 2010 - 2023 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oud & Nieuw: Sylvesterparty’s, Nieuwjaarsgala’s, enzovoortVroeger vierden Nederlanders Oud en Nieuw in huiselijke kring met familie en vrienden. Dit was min of meer standaard. Ma…
Oudejaarsavond vieren: ideeën voor oud en nieuw thuisOudejaarsavond vieren: ideeën voor oud en nieuw thuisOudejaarsavond. Al weken voordat het weer zover is, stellen mensen zich de vraag: hoe gaan we oud en nieuw dit jaar vier…
Bescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkBescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkVuurwerk zorgt voor angst en paniek bij huisdieren, meer specifiek bij honden en katten. De overgang van oud naar nieuw…

Een goede regenwaterinstallatie, wat en hoe?Hoe werkt een regenwaterinstallatie en hoe kan ik deze onderhouden. Hierbij volgen enkele tips om een goede installatie…
Hout branden in de open haardHout branden in de open haardEen houtvuurtje maken is een kunst. Het is een beetje genant als het vuurtje steeds uitgaat. Het is niet vakkundig en ge…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.