Brandpreventie en wat te doen bij brand

Wat moet je doen bij brand? Veel mensen weten dat niet. Ook het voorkomen van brand is van groot belang. Maar ook dat weten veel mensen niet. Door te weten wat je bij brand moet doen kunnen dodelijke slachtoffers voorkomen worden. Voorkomen van brand is nog beter. Maar als de vlam dan toch inslaat, zijn er regels waar iemand zich het beste aan kan houden. De regels bij brand en de regels om brand te voorkomen.

Brand komt het meest door kortsluiting

Het voorkomen van brand, voorkomt ook andere problemen. De meeste branden in woningen ontstaan nog steeds doordat er kortsluiting ontstaat in elektrische apparaten. Dit komt omdat zich teveel stof heeft opgehoopt of omdat de apparaten oververhit zijn geraakt. Oudere televisies waar stof gemakkelijk aan de achterkant in kan komen vliegen het snelst in de brand. Daarna volgen:
  1. Wasdrogers
  2. cv-ketels

Hoe kan je voorkomen dat er brand ontstaat?

Er zijn talloze tips aan te geven om brand te voorkomen. Voorzichtigheid is de belangrijkste. Brand ontstaat altijd omdat er ergens de kans is dat er vuur ontstaat. De tips:
  1. Het regelmatig laten nakijken van de cv-ketel voor iemand die daartoe bevoegd is, zorgt er voor dat zich geen stof ophoopt. Daar kan dan dus al geen brand ontstaan.
  2. Zorg voor een wasdroger die zo weinig mogelijk stof bevat. Er zit een filter in de deur die vrij moet worden gemaakt van het stof, maar vaak heeft het apparaat ook onderin de wasdroger nog een tweede filter. Ook die moet zo veel mogelijk stofvrij worden gemaakt.
  3. Zet apparaten niet aan die in de brand kunnen vliegen bij het verlaten van het huis. Dus geen wasdrogers aan bij vertrek. Ook niet ’s nachts, want juist dan slapen de bewoners van een woning snel en rook is een stof die mensen bedwelmt en waardoor ze heel snel overlijden. Wie een open haard heeft, moet ieder jaar zijn schoorsteen laten vegen. Gebruik bovendien alleen maar materiaal in de kachel dat “gewoon”brandt. Sommige mensen gooien werkelijk alles in hun open haard, maar oud meubilair bijvoorbeeld bevat verfresten die heel snel zorgen voor een schoorsteenbrand.
  4. Pas op met het gebruik van kaarsen en andere branders. Zorg ervoor dat ze niet in de buurt staan van textiel (gordijnen of tafelkleden) en zorg er voor dat kinderen er niet bij kunnen.
  5. Installeer rookmelders. Zorg voor deze apparaten op elke verdieping. Houd ook in de gaten of de batterijen het nog doen.

Het belang van rookmelders

Het belang van rookmelders is heel erg groot. Brand kan een kamer in 35 tellen helemaal in de rook zetten en dat is dan van de grond tot het plafond. Een mens kan maar 1 minuut in rook in leven blijven en het is dus cruciaal om er voor te zorgen dat er direct rookmelders afgaan als er rook ontstaan. Rookmelders zorgen er echt voor dat mensenlevens worden gered.

Omgaan met rookmelders

  • Een rookmelder moet goed worden geïnstalleerd. Kijk daarvoor op de verpakking of laat iemand het doen die er verstand van heeft.
  • De batterij is van groot belang voor een rookmelder. Is die leeg dan werkt het apparaat niet. Vervang batterijen dus regelmatig.
  • Zorg er voor dat een rookmelder zo stofvrij mogelijk is. Stof kan de werking beïnvloeden.

Brand-, en inbraakalarm samen

Tegenwoordig zijn er ook systemen waarbij inbraak en brandpreventie samen gaan. Daarbij heeft de gebruiker ook een abonnement op een meldkamer. De rookmelder wordt in dat geval goed onderhouden en van afstand wordt altijd gecontroleerd of de systemen het nog doen. De woning is daarnaast ook beschermd als de bewoners niet thuis zijn, want bij een rookmelder moet nog wel ingegrepen worden als hij afgaat. Is er niemand thuis dan gebeurt dit vaak niet. Bij zo’n automatisch systeem komt de rookmelding binnen bij de meldcentrale die meteen de brandweer inschakelt.

Wat te doen bij brand?

Verder is het belangrijk dat mensen weten wat ze moeten doen als er wel brand uitbreekt. Brand waarschuwt van tevoren namelijk niet en het is dan dus ook goed om te oefenen wat er moet gebeuren als er opeens vlammen uit de woning slaan. Bovendien gaat brand gepaard met rookontwikkeling en dat betekent dat er werkelijk helemaal niets meer te zien is. Mensen moeten dus goed weten waar zich een brandblusser bevindt en ook hoe ze het beste kunnen vluchten. Goed om te weten is verder waar hoofdafsluiters zitten van gas en elektra. Wie met meerdere mensen in een huis woont, moet vantevoren afspraken maken over wie wat doet. Wie grijpt welk kind en welk huisdier en waar gaat de vluchtroute langs, dat soort zaken is belangrijk. Dit oefenen is heel belangrijk, want bij daadwerkelijke brand slaat de paniek vaak hevig toe en juist dan is daadkrachtig optreden van het grootste belang.

Tips bij brand:

  1. Leg blusmiddelen op een plaats of liever op meerdere plaatsen in huis die iedereen weet. Of het nu een blusdeken of een brandblusser is, zorg er voor dat de apparaten snel te pakken zijn. Op die manier kan een net gestarte brand een halt worden toegeroepen.
  2. Wie een brandblusser of branddeken aanschaft moet ook weten hoe alles werkt. Ga daar voor zitten en pak het apparaat zo nu en dan nog eens om te kijken of nog duidelijk is hoe alles moet.
  3. Bepaal een goede vluchtroute. Die loopt altijd van boven naar beneden omdat rook opstijgt. Probeer te vluchten naar een plek die aan de kant van de straat ligt zodat hulpverleners snel kunnen zien dat er mensen zijn en ze kunnen ingrijpen.
  4. Zorg er altijd voor dat sleutels op een plek liggen die snel te vinden is. Wie de deuren in de nacht op slot heeft en de sleutel bij brand niet kan vinden heeft een heel groot probleem. Wel oppassen voor inbrekers natuurlijk, want ook die zijn gek op sleutels.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandpreventie met rookmeldersEen rookmelder waarschuwt je op het moment dat er brand uitbreekt. Ieder huishouden en bedrijf zou moeten werken met roo…
Rookmelders en andere brandbeveiliging verplicht stellenIn ieder huis zouden rookmelders moeten zitten of een andere vorm van brandpreventie. De kans op brand in uw woonhuis is…
Waarom rookmelders in huis installeren?Zodra u brand in huis ziet ontstaan is er voldoende tijd om te vluchten. Helaas blijkt in de praktijk dat bewoners vaak…
Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…

Een huis erven en verkopenEen huis erven kan in eerste instantie geld kosten aan erfbelasting. De Belastingdienst gaat namelijk een claim neerlegg…
Waterzuiveraar: Hoe kies je een goed waterfilter voor thuis?Steeds meer mensen vinden het belangrijk om veilig uit de kraan te kunnen drinken en kiezen daarom voor een waterfilter…
Bronnen en referenties
  • Homesafety Brandweer Lemsterland
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.