Een huis erven en verkopen
Een huis erven kan in eerste instantie geld kosten aan erfbelasting. De Belastingdienst gaat namelijk een claim neerleggen bij de erfgenamen. Ook in het geval het vermogen is het huis zit.
Na het overlijden gaan de bezittingen over naar de erfgenamen. Deze moeten de waarde onderling weer verdelen. De erfgenamen worden ook de gezamenlijke eigenaren van het koophuis in de nalatenschap. Dit kan een huis zijn die lang geleden is gekocht en inmiddels is afbetaald, maar het kan ook een huis zijn waar nog een zware hypotheeklast op rust. In de meeste gevallen wordt de hypotheek in ieder geval gedeeltelijk afbetaald door een bij de hypotheek afgesloten overlijdensrisicoverzekering. De overwaarde is voor de Belastingdienst interessant. Hierover moet namelijk erfbelasting worden betaald.
Huis staat lang te koop
Maanden na het overlijden zal de Belastingdienst wel de betaling van de erfbelasting verwachten. Indien er naast het huis geen financiële middelen beschikbaar waren, moet de claim betaald worden uit de opbrengst van het huis. Zolang deze echter niet verkocht is, zal de belasting toch op een andere manier betaald moeten worden. Een mogelijkheid is om in eerste instantie uitstel aan te vragen. Hiermee moet u niet wachten tot de Fiscus aanmaningen heeft gestuurd. U kunt voor drie maanden uitstel aanvragen. Deze periode is nog te verlengen tot één jaar.
Huis verkopen lukt niet op korte termijn
Om te voorkomen dat u het huis onder druk te goedkoop gaat verkopen, kunt u ook kijken naar andere mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld als gezamenlijke eigenaren een hypotheek op het huis nemen om de erfbelasting te kunnen betalen. Zodra het huis verkocht is, kunt u met de verkoopopbrengst de hypotheek weer aflossen.
Eén van de erfgenamen gaat het huis kopen
Erfgenamen kunnen het huis verkopen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om het huis zelf te houden. In dat geval moeten de overige erfgenamen worden uitgekocht. Dit kan met geld, maar dit kan ook door een andere vorm van verrekening. Indien dit niet mogelijk is kan er zelfs een hypotheek op het huis worden genomen door diegene die het huis op naam krijgt.
Het huis verhuren
De erfgenamen kunnen het huis ook gaan verhuren, eventueel aan één van de erfgenamen. Voordat u hiertoe over gaat, moet u zich goed laten voorlichten door een notaris. Het lijkt namelijk eenvoudiger dan dat het in werkelijkheid is. U krijgt ook te maken met
huurbescherming van de huurder, waardoor het moeilijk is om deze huurder weer uit het huis te krijgen.
De hypotheek is hoger dan de waarde van het huis
In een gedaalde huizenmarkt is het zelfs mogelijk dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis. Dit kan naast een waardedaling ook te maken hebben met een huis die kortgeleden aangeschaft is. Huizen zijn namelijk vaak voor 125 procent van de waarde gefinancierd (
tophypotheek). In dat geval zal de schuld na de verkoop in de nalatenschap vallen. In de praktijk zal dit niet vaak voor komen.
Onenigheid tussen de erfgenamen
Onenigheden tussen de erfgenamen kan de nodige problemen opleveren bij het verkopen van het huis. Eén van de erfgenamen wil bijvoorbeeld het huis kopen, maar ze zijn het niet eens over de prijs. In dat soort gevallen loont het de moeite om een mediator in te schakelen. Deze bemiddelaars proberen te bemiddelen tussen de partijen. Dit is goedkoper dan het inschakelen van advocaten waarvan het tarief veel hoger ligt.