Rookmelders en andere brandbeveiliging verplicht stellen

In ieder huis zouden rookmelders moeten zitten of een andere vorm van brandpreventie. De kans op brand in uw woonhuis is klein, maar de gevolgen zullen zeer groot zijn mocht uw woonhuis vlam vatten. In het verleden zijn er vaak mensen omgekomen doordat ze niet op tijd ontdekt hebben dat er brand ontstaan is. Een brand kan veroorzaakt worden door honderden verschillende oorzaken. In tegenstelling tot andere dreigingen is brand zeer verwoestend en kan grote familiedrama’s veroorzaken. Schade door water en inbraak, is zeer vervelend maar niet te vergelijken met brand. Toch zijn er nog steeds veel mensen die geen rookmelders in huis hebben geplaatst. Voor €10 kunt u al een rookmelder kopen. Deze moet op meerdere plaatsen in huis gemonteerd worden. Voor een bedrag van €40 of €50 heeft u uw woonhuis een stuk veiliger gemaakt.

Familiedrama’s door brand

Op 20 augustus 2009 heeft er weer een familiedrama plaatsgevonden door een grote brand in een huis. Deze keer was het een woonhuis in Kampen waarbij een brand de familie overviel waardoor er vier kinderen om zijn gekomen. Terugkijkende in de geschiedenis is dit geen verhaal op zich. Er zijn veel vaker huizen opgebrand die gezinnen overvallen hebben. In het geval er rookmelders of andere brandbeveiliging geïnstalleerd was, zouden de bewoners gealarmeerd worden door harde geluidssignalen. De kans om een dergelijke ramp te overleven wordt door beveiliging een stuk groter.

Rookmelders verplicht stellen

Tegenwoordig krijgt brandbeveiliging bij het bouwen van huizen veel aandacht. De huidige woningen zullen ook minder gauw vlam vatten dan bijvoorbeeld een jaren dertig woning. Sinds 2003 worden in alle nieuwe woonhuizen standaard rookmelders aangebracht. Ook bij een renovatie zullen deze geïnstalleerd worden, maar het probleem ligt bij de oudere woningen. Oudere woningen zijn het meest brandgevaarlijk maar hoeven niet verplicht beveiligd te worden. Het verplichtstellen ligt ook moeilijk, want hoe zouden ze dat moeten controleren. De enige oplossing ligt waarschijnlijk bij de verzekeraars. Zij zouden het installeren van rookmelders verplicht kunnen stellen om het huis te kunnen verzekeren tegen brand. Een andere optie is dat ze korting geven zodra blijkt dat het huis rookmelders of andere vorm van brandpreventie bevat.

Politiekeurmerk

De verzekeraars geven de verzekerden korting indien ze een politiekeurmerk kunnen overhandigen. Uit dit keurmerk blijkt dat het huis goed beveiligd is tegen inbraak. Na toepassing van de noodzakelijke inbraakpreventie is de kans op inbraak maar liefst 90 procent kleiner. De verzekeraars hebben hier voordeel bij doordat er minder eenvoudig ingebroken kan worden. Dit belonen ze met een korting op de premie voor de inboedelverzekering van 10 procent. Dit zouden de verzekeraars ook kunnen introduceren voor beveiliging tegen brandschade.

Hoe werkt een rookmelder?

Het grote gevaar van brand dreigt ’s nachts. Terwijl u slaapt werken uw reukorganen niet, dus u moet vertrouwen op uw gehoor. Een beveiliging met geluidssignalen biedt oplossing. Zodra de rookmelder rook of roetdeeltjes opvangt gaat de rookmelder alarm slaan. Een rookmelder geplaatst in een keuken kan zelfs al afgaan bij grote dampontwikkelingen bij het koken. De twee meest verkochte rookmelders zijn de optische rookmelders en de ionisatierookmelders.

Ionisatierookmelders

Dit zijn de meest verkochte en goedkoopste rookmelders. Ze bevatten een radioactief deel die geladen deeltjes verstuurd. Deze worden vervolgens weer opgevangen op een elektrode, hetgeen een stroompje veroorzaakt. Bij het opvangen van rook of roet neemt het stoompje in kracht af en gaat er een alarm af.

Optische rookmelders

Een optische rookmelder werkt met een lichtbundel die opgevangen wordt door een cel. Door rook of roet komt de lichtbundel niet meer geheel terecht op de cel en gaat het alarm af.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandpreventie met rookmeldersEen rookmelder waarschuwt je op het moment dat er brand uitbreekt. Ieder huishouden en bedrijf zou moeten werken met roo…
Het belang van rookmeldersIn meer dan 5.000 Nederlandse woningen breekt er jaarlijks brand uit. Rookmelders kunnen dan wel geen brand voorkomen, z…
Rookmelder – Geen rook zonder vuurBij brand overlijden de meeste mensen niet door het vuur maar door de rook. Rook bevat koolstofmonoxide, een giftig reuk…
Brandmelder: het plaatsen en kopen van een rookmelderBrandmelder: het plaatsen en kopen van een rookmelderHet is verstandig om een rookmelder in huis te hebben. Daarbij kunnen levens worden gered. Het hoeft niet veel te kosten…

Brandveiligheid in je huisBrandveiligheid in je huisVeel mensen houden zich niet of nauwelijks bezig met brandveiligheid in huis. Het gevaar voor brand wordt onderschat en…
Wat kost centrale verwarming?Het aanleggen van centrale verwarming is meer dan alleen een cv ketel kopen en een aantal radiatoren. Het aanleggen van…
Bronnen en referenties
  • Brandveilig.com
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.