Het zilvervisje

Het zilvervisje Het zilvervisje is een insect dat zich overdag niet laat zien, maar wel houdt van een vochtige omgeving. Dit beestje is makkelijk te onderscheiden van zijn verwanten het oven- en papiervisje. Zijn kleur is iets anders en zijn antennes zijn korter. Ook is zijn voedsel iets anders. Het eet namelijk graan en meel, als het maar vochtig is. Het richt geen grote schade aan, daarvoor moet het in grote getale voorkomen wat niet zo snel gebeurd.

Algemeen

Eén van de soorten insectenvisjes is het zilvervisje, ook wel suikergast genoemd. Ze leven van onder ander vochtig geworden behangpapier.

Wat is een zilvervisje

Het zilvervisje is een vleugelloos insect van maximaal 11,5 mm lang. De Latijnse naam is Lepsima Sccharina, is familie van de Lepismatidae en behoort tot de orde van de Thysanura (franjestaarten). Net als zijn soortgenoten het oven- en papiervisje, beweegt het zich voort door snelle slangachtige bewegingen. Het leeft op vochtige plaatsen.

Hoe ziet een zilvervisje eruit

Het zilvervisje is wit zilverachtig als parelmoer, met fijne schubben, een duidelijke plaatvormige verbreding aan de borstsegmenten en is zonder beharing. Het heeft korte antennes en drie lange aanhangsels aan het achterlijf.

De eieren worden tussen april en augustus gelegd in groepjes van ongeveer 150 stuks van een max. lengte van 1,00 mm, onder andere in naden en kieren van hout. Bij een luchtvochtigheid van ongeveer 75% en een temperatuur van 25° C komen de eieren na bijna een maand uit. Het zilvervisje vervelt gedurende zijn leven, dat 2 tot 3 jaar kan duren, ongeveer 20 keer. Hiervan is ongeveer 9 maal gedurende de larvetijd.

Hoe leeft het diertje

In de vochtige omgeving waar het visje leeft, is ook vaak schimmelvorming te vinden. Deze schimmels bieden een geweldige vorm van voeding voor het diertje. Ze kunnen pas echt schade aanrichten als ze in grote aantallen voorkomen.

Het zilvervisje is net als de andere twee visjes lichtschuw en laat zich pas in het donker zien. Ze zijn te vinden in onder andere de keuken (het gootsteenkastje), douchecel of badkamer. In ieder geval op plaatsten waar het (heel) vochtig is.

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit zetmeelhoudende producten, zoals behangstijfsel, of half vergaan behangselpapier (als dat vochtig is), vochtig graan en meel. Het voedingspatroon wordt aangevuld met eiwitten die ze uit het eten van dode insecten en mijten halen en lijm die gebruikt wordt voor het inbinden van boeken. En natuurlijk de eerder genoemde schimmels. Dit beestje is in staat om enige maanden zonder voedsel te kunnen overleven.

Bestrijding

Zoals eerder gemeld leeft het zilvervisje in een vochtige ruimte. Het is dus heel makkelijk het diertje te bestrijden door de ruimte waar het gesignaleerd is droog te houden. Dit moet vaak al genoeg zijn, het gebruik van insecticiden is bij het visje niet nodig. Zeker niet wanneer de ruimte niet eerst grondig gedroogd is, want dan heeft het totaal geen effect.

Ook het dichtmaken van de naden en kieren heeft een groot effect, en natuurlijk de temperatuur verlagen tot onder de 25° C.

In Nederland zijn diverse bedrijven gespecialiseerd in de bestrijding van het zilvervisje.
© 2007 - 2022 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kleine ovenvisjeHet kleine ovenvisjeHet ovenvisje wordt vaak verward met zijn verwant het papiervisje. Ze lijken heel erg veel op elkaar, zo zijn ze niet al…
Papiervisje, ovenvisje of zilvervisjePapiervisje, ovenvisje of zilvervisjePapiervisje, ovenvisje of toch een zilvervisje? Helaas, ze komen niet voor in het water maar in je huis. Iedereen is wel…
Identificeren van papiervisjes, zilvervisjes en ovenvisjesDe opmars van papiervisjes in Nederland heeft menig huishouden tot wanhoop gedreven. Waar men vroeger veelal last had va…
Zilvervisjes, papiervisjes, ovenvisjes: bestrijden voorkomenHeb je ze ook in huis? Zilvervisjes? Kleine zilveren vliegensvlugge beestjes zijn het. Ze glippen zo snel weg als een vi…

Klompen, het bekendste schoeisel in NederlandDe klomp is het meest bekende typische Nederlandse schoeisel. De traditionele grap van toeristen is ook de opmerking dat…
Bouwen in FrankrijkVeel mensen worden lekker gemaakt door de televisieprogramma's van mensen die naar het buitenland verhuizen. Dat hierbij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 09-07-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.