Het zilvervisje
Het zilvervisje is een insect dat zich overdag niet laat zien, maar wel houdt van een vochtige omgeving. Dit beestje is makkelijk te onderscheiden van zijn verwanten het oven- en papiervisje. Zijn kleur is iets anders en zijn antennes zijn korter. Ook is zijn voedsel iets anders. Het eet namelijk graan en meel, als het maar vochtig is. Het richt geen grote schade aan, daarvoor moet het in grote getale voorkomen wat niet zo snel gebeurd.
Algemeen
Eén van de soorten insectenvisjes is het zilvervisje, ook wel suikergast genoemd. Ze leven van onder ander vochtig geworden behangpapier.
Wat is een zilvervisje
Het zilvervisje is een vleugelloos insect van maximaal 11,5 mm lang. De Latijnse naam is Lepsima Sccharina, is familie van de Lepismatidae en behoort tot de orde van de Thysanura (franjestaarten). Net als zijn soortgenoten het oven- en papiervisje, beweegt het zich voort door snelle slangachtige bewegingen. Het leeft op vochtige plaatsen.
Hoe ziet een zilvervisje eruit
Het zilvervisje is wit zilverachtig als parelmoer, met fijne schubben, een duidelijke plaatvormige verbreding aan de borstsegmenten en is zonder beharing. Het heeft korte antennes en drie lange aanhangsels aan het achterlijf.
De eieren worden tussen april en augustus gelegd in groepjes van ongeveer 150 stuks van een max. lengte van 1,00 mm, onder andere in naden en kieren van hout. Bij een luchtvochtigheid van ongeveer 75% en een temperatuur van 25° C komen de eieren na bijna een maand uit. Het zilvervisje vervelt gedurende zijn leven, dat 2 tot 3 jaar kan duren, ongeveer 20 keer. Hiervan is ongeveer 9 maal gedurende de larvetijd.
Hoe leeft het diertje
In de vochtige omgeving waar het visje leeft, is ook vaak schimmelvorming te vinden. Deze schimmels bieden een geweldige vorm van voeding voor het diertje. Ze kunnen pas echt schade aanrichten als ze in grote aantallen voorkomen.
Het zilvervisje is net als de andere twee visjes lichtschuw en laat zich pas in het donker zien. Ze zijn te vinden in onder andere de keuken (het gootsteenkastje), douchecel of badkamer. In ieder geval op plaatsten waar het (heel) vochtig is.
Hun voedsel bestaat voornamelijk uit zetmeelhoudende producten, zoals behangstijfsel, of half vergaan behangselpapier (als dat vochtig is), vochtig graan en meel. Het voedingspatroon wordt aangevuld met eiwitten die ze uit het eten van dode insecten en mijten halen en lijm die gebruikt wordt voor het inbinden van boeken. En natuurlijk de eerder genoemde schimmels. Dit beestje is in staat om enige maanden zonder voedsel te kunnen overleven.
Bestrijding
Zoals eerder gemeld leeft het zilvervisje in een vochtige ruimte. Het is dus heel makkelijk het diertje te bestrijden door de ruimte waar het gesignaleerd is droog te houden. Dit moet vaak al genoeg zijn, het gebruik van insecticiden is bij het visje niet nodig. Zeker niet wanneer de ruimte niet eerst grondig gedroogd is, want dan heeft het totaal geen effect.
Ook het dichtmaken van de naden en kieren heeft een groot effect, en natuurlijk de temperatuur verlagen tot onder de 25° C.
In Nederland zijn diverse bedrijven gespecialiseerd in de bestrijding van het zilvervisje.