Zilvervisjes, papiervisjes, ovenvisjes: bestrijden voorkomen

Heb je ze ook in huis? Zilvervisjes? Kleine zilveren vliegensvlugge beestjes zijn het. Ze glippen zo snel weg als een visje vandaar de naam zilvervisjes. Zilvervisjes lijken erg op papiervisjes of ovenvisjes, maar dit zijn verschillende beestjes. Hoe kun je zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes bestrijden en/of voorkomen?

Het zilvervisje

Wat zijn dit toch voor kleine beestjes? Een zilvervisje staat ook wel bekend als suikergast. Het zijn kleine, primitieve, insectachtige beestjes met een zilverachtige kleur van ongeveer 12 mm lang. Ze glippen weg zodra je ze ziet en zijn moeilijke te vangen. De kleine zilvervisjes doen zich vaak ten goede aan suiker en andere organische materiaal. Zilvervisjes kunnen ook voorkomen in stijfsel, zetmeel. Zilvervisjes komen met name voor op plekken waar de luchtvochtigheid hoog is, denk aan de badkamer, keuken, kelder, gang, wc, washok enzovoorts. Overdag zie je ze niet zo snel omdat het nachtdiertjes zijn. In de nacht gaan ze op pad om zich ten goede te doen aan alles wat maar enigszins een vorm van suiker bevat. Zilvervisjes kunnen 2-8 jaar oud worden. Alhoewel de beestje meestal niet veel schade aanrichten is het hebben van ongedierte in huis nooit gewenst. Ongedierte kunnen bacteriën overdragen en allergische reacties veroorzaken. De volgende manieren kunnen van pas komen bij het voorkomen en/of bestrijden van zilvervisjes.

Hoe kun je Zilvervisjes voorkomen/bestrijden?

 • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid laag is. De beestjes houden van een luchtvochtigheid van ongeveer 70-90 %. Is de luchtvochtigheid lager, dan is het onwaarschijnlijk dat de beestjes blijven. Ze gaan zelfs dood bij een luchtvochtigheid lager dan 50%. Je kunt de luchtvochtigheid in huis verlagen door goed te ventileren, de kachel niet hoger dan 22 graden te zetten, een vochtvreter te plaatsen. Niet voor niets komt het zilvervisje veel voor in nieuwbouwhuizen. Het hout en alles is nog vochtig en doordat dit verdampt is de luchtvochtigheid in huis meestal hoger dan in een ouder huis. Hier is ook goed ventileren van belang om zilvervisjes te voorkomen.
 • Zorg dat er geen schuilplaats is voor de beestjes. Zilvervisjes mogen graag in kieren en naden zitten. Kit deze naden zoveel mogelijk dicht. Als er geen schuilplaats is voor de zilvervisjes gaan ze zich niet nestelen.
 • Zilvervisjes lokken? Ja dat kan heel makkelijke. Plaats een aardappel of suiker in een zakje en leg het op de plek waar de zilvervisjes zich huisvesten.
 • Chemische bestrijdingsmiddelen zijn ook verkrijgbaar, maar dit is eigenlijk alleen maar noodzakelijk in uitzonderlijke gevallen. Deze uitzonderlijke gevallen komen niet veel voor omdat de populatie meestal klein is. Desondanks is het altijd raadzaam, bij veel overlast, de buren ook te vragen of ze last hebben van zilvervisjes. Ze kunnen zich in de tussenmuur/spouw hebben genesteld.

Het papiervisje

Het papiervisje lijkt erg op het zilvervisje, maar is toch een ander beestje. Anders dan het zilvervisje zit het papiervisje liever tussen kranten, tijdschriften of ander vezelachtig materiaal. Papiervisjes kunnen boeken of postzegelverzamelingen aantasten. Papiervisje kunnen 15 mm lang worden en zijn net als zilvervisjes zilverachtig van kleur. Ze lijken erg veel op elkaar en wil je echt zeker weten of het een zilvervisje of een papiervisje is dan kan dat bijna alleen met een loep of microscoop.

Hoe kun je papiervisjes voorkomen/bestrijden?

 • Zet de verwarming niet te hoog.
 • Voorkom warme plekken in de muren of kasten doorat de buizen van de cv te isoleren.
 • Een papiervisje kan zich niet goed ontwikkelen bij lagere temperaturen en een lage luchtvochtigheid.
 • Koop speciale middeltjes om de papiervisjes te bestrijden. Vaak zijn deze middelen op basis van kiezelgoer. Kiezelgoer doodt de beestjes door hun beschermde laag te beschadigen.
 • Nemen de beestje steeds meer in aantal toe? De ongediertebestrijding kan je dan verder helpen.

Het ovenvisje

Ovenvisjes lijken sterk op het zilvervisje en het papiervisje. Een ovenvisje houdt erg van warmte, en zit om deze reden vaak onder of achter een oven, vandaar de naam ovenvisjes. Ovenvisjes gedijen goed bij een temperatuur van ongeveer 37 graden. Ovenvisjes kunnen ongeveer 2 jaar oud worden. Ovenvisjes kunnen makkelijk bacteriën overdragen, voorkom daarom grote aantallen van deze beestjes.

Hoe kun je ovenvisjes voorkomen/bestrijden?

 • Voorkom plekken waar het warm is.
 • Gebruik lokvoer of lokdoosjes.
 • Zet de verwarming niet te hoog.
 • Zorg dat naden en kieren gedicht zijn. De beestjes kunnen zich nu moeilijk nestelen.
 • Maak regelmatig schoon, ook onder de oven enzovoorts.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilvervisjes in huis - bestrijding en voorkomenZilvervisjes in huis - bestrijding en voorkomenEen zilvervisje of suikergast is een klein insect dat in veel huizen gevonden kan worden. Het zilvervisje is niet hetzel…
Papiervisje, ovenvisje of zilvervisjePapiervisje, ovenvisje of zilvervisjePapiervisje, ovenvisje of toch een zilvervisje? Helaas, ze komen niet voor in het water maar in je huis. Iedereen is wel…
Zilvervisjes tegengaanHeeft u last van zilvervisjes in uw woning en heeft u geen idee hoe u de beestjes te lijf kunt gaan? Er zijn een aantal…
Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes, het probleemZilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes, het probleemZilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes. Een groot probleem in de tijd van de goed geïsoleerde huizen! Een plaag zit in…

Badkamer schoonhouden, hoe doe je dat?Badkamer schoonhouden, hoe doe je dat?Het schoonhouden van de badkamer is een klus die wekelijks moet worden uitgevoerd. Als je bovendien dagelijks de boel ee…
Waspoeder of vloeibaar wasmiddel; wat is beter?Waspoeder of vloeibaar wasmiddel; wat is beter?Wat is beter waspoeder of vloeibaar wasmiddel? Ze doen allebei hetzelfde, of toch niet? Waarom zou je waspoeder boven vl…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.