Papiervisje, ovenvisje of zilvervisje

Papiervisje, ovenvisje of zilvervisje Papiervisje, ovenvisje of toch een zilvervisje? Helaas, ze komen niet voor in het water maar in je huis. Iedereen is wel eens zo’n grijze griezel tegengekomen in de douche, in de boekenkast of in de stapel oud papier. Het is grijs, klein, razendsnel en vooral lastig uit huis te krijgen. De visjes lijken misschien wel op elkaar, maar waar de één houdt van een droge omgeving, doe je de ander een plezier met een vochtige ruimte.

Inhoud


Papier-, oven-of zilvervisje?

Zilvervisje

Een zilvervisje heeft een zilverkleurig lichaam met een witte gloed. De beestjes worden ongeveer 10 mm. lang en hebben een langgerekt plat lichaam. Ze hebben twee voelsprieten aan hun kop en drie staarten. De voelsprieten zijn korter dan het lichaam. Zilvervisjes komen voor in vochtige ruimtes in het huis. Zilvervisjes eten schimmels en dode insecten maar voeden zich waarschijnlijk vooral met suikers en cellulose.

Ovenvisje

Een ovenvisje en een zilvervisje lijken erg op elkaar, het ovenvisje heeft alleen beharing over het hele lichaam. Ovenvisjes hebben warmte nodig, het beestje voelt zich het prettigst bij een temperatuur van 37°C. Ovenvisjes kwamen vroeger veel voor in bakkerijen daar vonden ze voldoende voedsel en een goede temperatuur.

Papiervisje

Het papiervisje heeft net als het zilvervisje, twee antennes en drie staarten. Het verschil met het zilvervisje is dat de voelsprieten net zo lang zijn als het lichaam. Papiervisjes hebben een droge en vooral warme omgeving nodig. De beestjes leven in het donker en worden vaak meegenomen in oude boeken of kleding. De diertjes voeden zich met allerlei organische materialen, zoals papier.

Het grote verschil tussen papier-, oven- of zilvervisje

Het verschil tussen de visjes is misschien moeilijk te zien maar hun leefomgeving is wel heel verschillend. Het papiervisje wil een droge en warme omgeving, het zilvervisje wil een vochtige en warme omgeving. In de douche kom je een zilvervisje tegen, in de boekenkast een papiervisje. Ovenvisjes komen vooral voor in bakkerijen en restaurantkeukens, amper in woonhuizen.

De voelsprieten/antennes van een zilvervisje zijn korter dan die van een papiervisje. Wil je zeker weten wat je in huis hebt kun je een kleine ‘val’ zetten. Neem een kleine koker (van een oud filmrolletje) doe er een stukje plakband in. Heeft het gevangen beestje lange voelsprieten, een papiervisje, heeft het kortere, een zilvervisje. Je kunt ook naar een professioneel bedrijf gaan om het dier te laten identificeren. Alleen wanneer je weet waar je mee te maken hebt, kun je beginnen met het verdelgen van de griezels.

Wat kun je doen tegen zilvervisjes

De diertjes willen een vochtige omgeving. De ruimte waarin ze bivakkeren, moet dus zo droog mogelijk worden gehouden. Goed ventileren en een vochtvreter kan helpen. Daarnaast zijn er lijmvallen in de handel die voor alle soorten te gebruiken zijn. Zilvervisjes zijn ook te vangen met een doorgesneden aardappel, in een half open plastic zakje. ’s Avonds neerleggen en ’s morgens het zakje dichtknopen.

Zilvervisjes zijn niet schadelijk maar wel lastig, tenminste wanneer ze in grote hoeveelheden de badkamer bevolken.

Wat kun je doen tegen ovenvisjes of papiervisjes

Beide soorten gedijen in een warme omgeving, de temperatuur in de woning onder de 22 graden houden en goed ventileren. Naast dat de diertjes niet van temperaturen houden onder de 22 °C, planten ze zich ook minder snel voort. Boeken en kleding steeds goed uitkloppen, ook boeken van bijvoorbeeld de bibliotheek. Oud papier niet in het huis verzamelen, maar in een schuur of garage. Papiervisjes eten behang, oude boeken, kranten en schilderijen en kunnen flinke schade aanrichten.

De dieren zijn te vangen met lijmvallen en verschillende chemische bestrijdingsmiddelen. Laat je hierover goed informeren, sommige chemische bestrijdingsmethoden kun je beter overlaten aan een professional.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kleine ovenvisjeHet kleine ovenvisjeHet ovenvisje wordt vaak verward met zijn verwant het papiervisje. Ze lijken heel erg veel op elkaar, zo zijn ze niet al…
Identificeren van papiervisjes, zilvervisjes en ovenvisjesDe opmars van papiervisjes in Nederland heeft menig huishouden tot wanhoop gedreven. Waar men vroeger veelal last had va…
Zilvervisjes, papiervisjes, ovenvisjes: bestrijden voorkomenHeb je ze ook in huis? Zilvervisjes? Kleine zilveren vliegensvlugge beestjes zijn het. Ze glippen zo snel weg als een vi…
Het zilvervisjeHet zilvervisjeHet zilvervisje is een insect dat zich overdag niet laat zien, maar wel houdt van een vochtige omgeving. Dit beestje is…

Het barbecueseizoenHet barbecueseizoenHet barbecue seizoen ligt – afhankelijk van het feit dat de weergoden meewerken – tussen mei en september. Logisch dat d…
Veel geld besparen op stookkosten in voorjaar en najaarVeel geld besparen op stookkosten in voorjaar en najaarIn mei, september en oktober kunnen we vaak niet volledig zonder de kachel of centrale verwarming. Vooral in de avondure…
Bronnen en referenties
Reacties

Annet, 22-08-2016
Ook wij worden thuis helemaal dol van de beestjes, met name ik en de rest van het gezin van mij. We hebben zelfs 2 x hulp van de Roteb ongediertebestrijding gehad. Je hele huis op z'n kop, alles van de kant etc. maar goed… ik dacht als het helpt. Niet dus. Roteb is nog een derde keer geweest, begrijpt het ook niet. Het huis is super opgeruimd, schoon en alle kamers hebben een open raam, 24/7. Buren zeggen geen last te hebben. Wat blijft er nu nog voor mij over? Ik woon juist zo fijn in ons huis, maar dit maakt echt mijn leven zuur. Reactie infoteur, 02-09-2016
Eigenlijk heeft u alles gedaan wat mogelijk is, misschien komt er nog een reactie met een echt goede oplossing.

Baris, 01-08-2014
Ik word inmiddels gestoord van die beesten! Ze zitten werkelijk overal! Badkamer, toilet, tussen m'n borden en bekers, in m'n boeken, agenda, in bed, tussen m'n eten in de voorraadkast, elke kamer in huis zitten ze. Van piepklein tot heel groot. Ik weet me geen raad. Wat moet ik hier mee? Reactie infoteur, 01-08-2014
Schakel in deze (echt zeldzame) gevallen een professionele bestrijder in, ze hebben de geschikte middelen om een dergelijke omvangrijke overlast te bestrijden. Vraag overigens ook na bij de buren, wanneer deze ook grote overlast hebben dan is het beter om samen iets te ondernemen anders heeft u ze ook zo weer terug. Veel succes!

Sarah, 01-09-2013
Net met hg gesprayd, maar vraag mij nu af of dit schadelijk voor mijn katten kan zijn? Reactie infoteur, 02-09-2013
De biologische variant niet, de chemische spray wordt afgeraden bij huisdieren, mondcontact met de spray wordt gezien als ongezond.

Derk, 31-08-2013
Ik zie af en toe één in mijn badkamer en vandaag heb ik er 7 gedood op mijn slaapkamer, vooral onder mijn bed. Slaapkamer raam staat 24/7 open. Misschien omdat de lucht vochtigheid buiten op het moment 75% is dat ze nu goed overleven? Kan dat kloppen? Reactie infoteur, 31-08-2013
Ja dat klopt, zilvervisje vinden dit prima weer.

Michaela, 26-03-2013
Ik heb meerdere zilvervisjes plat gedrukt met een tissue en er komt vocht uit zo rood als bloed, wat kan dit zijn? Bijten ze dan toch? Reactie infoteur, 27-03-2013
Nee, ze bijten niet! Ik heb ook geen idee wat het is, laat de vraag staan misschien weet iemand anders een antwoord. Zilvervisjes worden een soort grijs velletje wanneer je ze plat drukt.

Roos, 16-10-2012
Ook ik bewoon een tussenwoning. We wonen er nog niet zolang, maar op zolder staat een houten tussenwand die is gezet door de vorige bewoners. Er zitten regelmatig visjes op die wand. Ik weet niet goed welke soort visjes het zijn waardoor ik niet het juiste bestruidingsmiddel weet. Ze zijn donker van kleur en de onderkant van de beestjes is licht. sommige zijn vrij klein maar heb er ook een aantal gezien van zeker rond de 2cm. Helaas zie ik ze nu ook steeds vaker op andere plekken in het huis sinds ik HG zilvervis spray gebruik. Ben bang dat ze op de vlucht zijn geslagen.

Enig idee wat ik er nog tegen kan doen? Vind ze echt verschrikkelijk! Reactie infoteur, 16-10-2012
Het is ook niet leuk en zeker niet wanneer ze je huis lijken over te nemen. Is het vrij droog in je huis dan kunnen het papiervisjes zijn maar vind je ze vooral in de 'vochtige' ruimten dan is het een zilvervisje. De eerste kunnen trouwens echt schade doen, zilvervisjes zijn alleen vervelend maar doen verder geen kwaad. Een lage temperatuur en veel luchten is wel in beide gevallen een goede manier. Nee, op de vlucht slaan ze niet :-) maar misschien hebben je buren ook een probleem? In een tussenwoning ook altijd bij je buren informeren want het zijn echte 'overlopers'. Wanneer je het zeker wilt weten waar je mee te maken hebt, zoek dan een professionele bestrijder in je buurt. Ik gok op afstand op een papiervisje en die zul je echt uit moeten roeien.

Anne, 14-10-2012
Ik bewoon een tussenwoning, maar ruim een jaar geleden zag ik voor het eerst een papiervisje. Ik heb het lange tijd genegeerd, ik wilde er gewoon niet van weten. Sinds ruim eeen maand ben ik er wel actief mee bezig. Voor deze gelegenheid ben ik maar op zolder gaan slapen, zodat de 1e verdieping uitvoerig opgeruimd, uitgezocht en schoongemaakt kan worden. Het gehele huis is al gespoten, en ook ben ik erg dik aangekleed, omdat de temperatuur in huis nu tussen de 13 en 15 graden ligt. Ik heb besloten dat ik de hoofdbewoner ben en liefst ook de enige bewoner hier in huis. Gaan de eitjes van het papiervisje en ook het papiervisje zelf, dood bij deze temperatuur? Ik heb al vele verzamelingen van papier de container in gegooid, bang dat ze daar ook in zouden gaan zitten. Reactie infoteur, 14-10-2012
De eitjes komen niet uit bij deze (zeer koude) temperaturen, eitjes komen normaal uit tussen de 4 en 6 weken maar kunnen ook na een half jaar nog uitkomen. Wanneer je de temp onder de 20 graden houdt is dit afdoende, iets meer stoken mag in dit geval dus wel. Je hebt een tussenwoning en het is wel verstandig om dit met de buren te overleggen, wanneer deze ook een plaag hebben dan komen ze zo weer je woning in.

Sara, 29-08-2012
Wij hebben de beestjes ook in huis en we zien er elke avond weer een aantal lopen. Ik weet dat je ze het best kunt bestrijden met de luchtvochtigheid, maar hoe maak ik mijn huis dan droger? Want wij hebben al elke dag de ramen open, want kunnen wij het beste doen om van deze beestjes af te komen? Reactie infoteur, 31-08-2012
Extra zouden nog vochtvreters kunnen zijn, temperatuur in je huis niet hoger dan 22 graden maar dat moet je zelf ook fijn vinden. Je badkamer steeds goed droog houden.

Jenny, 25-08-2012
Overleven visjes de stofzuiger?
Kan er sprake zijn van een plaag ook al zie je er af en toe maar een paar?
Soms zie ik erg grote exemplaren… wel 2 cm volgens mij.
Ik zie ze (gelukkig) nooit in de badkamers/wc's en in mijn kledingkasten.
Ik zie ze vaak op de trappen. Alsof ze een "betere" verdieping zoeken. (vaak bij weersverandering) En in stoffige kasten met papier. Maar nooit in de boekenkast. Reactie infoteur, 25-08-2012
Nee, de stofzuiger zullen ze waarschijnlijk niet overleven. Wanneer je er af en toe 1tje ziet dan is het nog geen plaag. Papiervisjes kunnen 1,5 cm lang worden, zilvervisjes iets korter.

Sandra, 14-08-2011
Mijn gordijnen (in between) worden door de visjes opgegeten. Overal zitten dunne plekken in de gordijnen. Ik probeer al zo goed mogelijk te ventileren maar het probleem blijft. Af en toe zie ik er twee aan de bovenkant van mijn gordijn lopen en die plet ik dan maar weer, maar wat kan ik nog meer doen? Ander soort gordijnen? Reactie infoteur, 14-08-2011
Andere gordijnen heeft niet zoveel zin. Wanneer je bijvoorbeeld de gordijnen even buiten aan een lijn hangt zijn ze schoon van visjes want die kunnen niet tegen de buitenlucht. Goed luchten, heb je misschien een rooster boven het raam dan kun je dit openhouden. Probeer het zo droog mogelijk te houden. Verder inderdaad pletten welke je ziet. Enkele visjes zouden misschien niet zoveel schade aan kunnen richten, weet je zeker dat deze het probleem zijn?

Mamavantwee, 11-08-2011
Ik denk dat oma en opa de diertjes meegenomen hebben in een ton barbies die van zolder kwam. het zijn er maar een paar, weet nog niet zeker maar denk papiervisjes.
Ik zuig ze op in stofzuiger. Hoe bestrijd ik zo'n klein aantal? ben erg bang dat ze in mijn boeken komen en binnenkort verhuizen we naar een nieuwbouwhuis dus wil ze niet zelf meenemen. Reactie infoteur, 11-08-2011
Wanneer het maar een paar zijn zet de ton dan nu even buiten en de inhoud op een kleed. (tenminste wanneer het droog is) alles even nakijken en uitschudden. Vaak is dat wel voldoende. Wat je nog ziet lopen platdrukken met een stukje keukenrol. Let inderdaad goed op, je wilt ze niet in een nieuw en dus vaak nog vochtig huis.

Yvette, 08-10-2010
Kunnen deze beestjes ook prikken/bijten? Want je ziet ze soms in bed, erg vies. Reactie infoteur, 08-10-2010
Nee, dat kunnen ze niet. Dekens of je dekbed open laten liggen dat helpt meestal het beste. (Je bed gewoon niet opmaken :-))

Debby Kessing, 22-11-2009
Ik woon in een niuewbouwwoning en ik heb in de slaapkamer en trapgang op de muren af en toe zo een beestje.
ze zijn razendsnel en ongeveer 1 cm lang en grijs/zwart. als ik ze platdruk op de muur verpulveren ze in grijze stof.

wat zijn dit voor beestjes en wat kan ik hier aan doen. Reactie infoteur, 22-11-2009
Waarschijnlijk zijn het zilvervisjes, veel luchten en weinig vocht (in een nieuwbouwwoning is dat vaak het probleem) en platdrukken welke je ziet.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 20-12-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.