Bloedzuigende bedwantsen en ander vies ongedierte in je huis
Vooral tijdens de zomer, als ramen en deuren vaak wagenwijd open staan, worden we lastig gevallen door allerlei hinderlijke insecten. Kun je niet eens rustig je broodje in de tuin eten, vanwege hinderlijke wespen. En word je uit je slaap gehouden door het gezoem van stekende muggen. Maar wat moet je doen als er een bloedzuigende bedwants (zie foto) is gesignaleerd?!
Vies ongedierte in huis
Aan ongedierte oftewel vervelende hinderlijke insecten heeft iedereen een hekel. En dan hebben we het nog niet eens over muggen, spinnen (spin is trouwens geen insect), hooiwagens enz. Nee echt vies vinden we papiervisjes, vliegen, kakkerlakken, bedwantsen, kevers en huisstofmijt. Dat levende spul willen we allemaal liever niet in onze slaapkamer.
Hygiëne
Het is een misverstand om te denken dat ongedierte in huis wordt veroorzaakt door het onvoldoende schoonhouden van je huis. Door vakantie kun je bijvoorbeeld per ongeluk een kakkerlak in je bagage hebben meegenomen, wat ook geldt voor een bloedzuigende bedwants. Een muis kun je ook amper tegenhouden. Natuurlijk werkt het schoonhouden van je huis wel preventief om vermeerdering van het spul te voorkomen. Tropische warmte is ideaal voor de voortplanting van de dieren. Daarbij komt nog dat ramen en deuren dan vaker open staan. Daarom zijn er in de zomer meer vliegen dan tijdens de koele perioden. Vliegen zijn dol op mest en daarom vooral veel in de nabijheid van paarden, koeien en varkens. Ze nemen de poep mee aan hun 6 poten en ze werken hun maaginhoud naar buiten op jouw boterham met jam.
Papiervisjes
Kunnen enorme overlast veroorzaken en een ware epidemie in je woning veroorzaken. Altijd gelijk platdrukken als je zo’n diertje ergens ziet, om erger te voorkomen. Slechte ventilatie en hoge temperaturen van (nieuwbouw)woningen kunnen tot een plaag leiden. Overigen voelt het diertje zich het best in een droge omgeving. Het papiervisje hoort samen met het zilvervisje en het ovenvisje tot de franjestaarten. Het insect leeft van het zetmeel dat zich in papier bevindt. Ze zitten graag tussen oude boeken of in spouwmuren waar ze het isolatiemateriaal opvreten. Als het een hardnekkige plaag wordt zal chemisch bestrijding moeten plaats vinden.
Wespen
Bij andere insecten hoeft meestal geen professionele hulp te worden ingeschakeld, maar moet je vooral vaak stil blijven zitten, teneinde een vervelende prik te voorkomen. Overigens kun je beter wel deskundige hulp inschakelen als je een wespennest dicht bij huis hebt. En let op: als een klein kind door een wesp of Bij in de mond gestoken wordt, raadpleeg dan met spoed een arts of bel desnoods 112 om verstikking te voorkomen.
Wat is er nog meer voor hinderlijk gespuis
Bedwantsen
Een bedswants, (ook wel wandluis of bedluis genoemd), is een bloedzuigend parasitair insect dat zich meestal verstopt in het beddengoed en de matras. Bevindt zich vaak in hotelkamers en wil nog wel eens na een vakantie mee naar huis komen. Veroorzaakt huidirritatie en jeuk, maar zelden ziektes. Kan wel tot een allergische reactie leiden. Als je er veel in bed hebt gaat het matras verkleuren en stinken. Je kunt het voorkomen door je vakantiekleren en ook de koffer bij thuiskomst goed te wassen.
De beet van een bedwants herken je het best aan rode bultjes of vlekken. De bultjes vaak vlak bij bloedvaten die dicht onder de huid liggen.
Vaak meerdere bultjes dicht bij elkaar. Daardoor is een bedwantssteek te onderscheiden van een muggenbeet, aangezien een mug niet dicht bij elkaar meerdere bulten achterlaat.
Broodkever
Houdt van brood en andere meelhoudende voeding zoals macaroni, beschuit enz. Hou de producten koel en afgesloten om indringen te voorkomen. Eenmaal aangetaste spullen moet je weggooien anders blijven ze in huis.
Vlieg
Ergernis nummer 1, omdat ze irritant geluid maken, vies zijn, in groten getale voorkomen en je ze bijna niet buitenshuis kunt houden. Bovendien een ziekteverspreider. Altijd voedsel goed afsluiten en etensresten onmiddellijk afdekken. Horren op deuren en ramen voorkomen ze. En met een oude krant kun je ze dood slaan. Zo’n hor is ook heel fijn om de muggen buiten de deur te houden.
Huisstofmijt
Heel klein spinachtig insectje. Vrijwel niet op te merken en voorkomend in iedere woning. Het beestje leeft van de huidschilfers van mensen. De uitwerpselen van het diertje kunnen allergische prikkels veroorzaken bij astmagevoelige personen. Ook steeds meer kinderen zijn allergisch voor hun poep. Regelmatig stofzuigen en ventileren kan de populatie binnen de perken houden en natuurlijk regelmatig het beddengoed verschonen. Slaapkamer koel houden. Dus vooral ’s-winters (profiteer van de kou) de ramen van de slaapkamer na het opstaan een tijdje goed open houden en ook het bed nog niet gelijk opmaken maar de dekens juist van de matras. Zomers heb je dat voordeel natuurlijk minder. Overigens liefst de hele dag en nacht de slaapkamerramen toch wel zo veel mogelijk open om constant te ventileren, indien er mensen in huis wonen die last van allergie hebben.
Kakkerlak
Vocht en weinig licht vinden ze ideaal, ze zijn graag in de keuken en vooral in de nacht actief. Ze zijn verspreider van bacteriën, ziektekiemen en schimmels. Sommige personen zijn voor hun uitwerpselen allergisch. Hou je huis goed schoon dan voorkom je hun aanwezigheid. Je kunt ze bestrijden door een natte dweil neer te leggen, waar ze graag onder kruipen. Bij hardnekkige gevallen is chemische bestrijding nodig.
In de natuur heeft alles nut
Het getuigt natuurlijk van enige hoogmoed van de mens door over ongedierte (of onkruid) te spreken. Elk levend organisme heeft z’n nut op onze aarde. Zelfs een vlieg die er voor zorgt dat kadavers en uitwerpselen zo snel mogelijk worden opgeruimd.
Lees verder