Regenwaterputten en filters
Nu een regenwaterput of hemelwaterput bijna altijd verplicht is, kan je er maar beter voldoende gebruik van maken. Alles wijst er immers op dat binnen afzienbare tijd, de prijs van drinkwater fel zal stijgen.
Een regenwaterput is verplicht
Sinds halfweg 1999 ben je verplicht om gebruik te maken van een regenwaterinstallatie wanneer je een nieuwbouwwoning wenst te plaatsen met een voorgevelbreedte van minstens 6 meter. Enkel kleinere gezinswoningen of woningen die geplaatst worden op bouwgronden die kleiner zijn dan 3 are, worden hier van vrijgesteld. Dit is niet alleen een regeling die goed is voor het milieu, het bespaart gezinnen die hiervan op een slimme manier gebruik maken heel wat geld. De wetgeving verplicht de gezinnen de installatie van een regenwaterput, maar er is geenszins een verplichting om ook werkelijk van dit regenwater gebruik te maken. De overgrote meerderheid gebruikt de regenwaterput voor het doorspoelen van de toiletten en voor het buitenkraantje waarop men de tuinslang aansluit. Andere mogelijkheden zijn de vaatwasser en de wasmachine, maar ook de douche en het bad. Lavabo- en keukenkranen zijn dan weer minder aan te raden.
De regenwatertank
Een doorsnee geïnstalleerde regenwaterput, met de nodige toebehoren, zoals de pomp en de leidingen, kost om en bij de 3000 euro. De regenwatertank zelf kan je krijgen in beton of kunststof. De tanks in beton zijn goedkoper, maar erg zwaar en dus duurder in plaatsing. Een betonnen tank heeft bijkomend als voordeel dat er zich micro-organismen aan de wand vastzetten, die opgeloste organische stoffen afbreken en water dus op een natuurlijke manier reinigen. Het belangrijkste is dat de tank niet beschadigd kan worden door druk van bovenaf ( bij een oprit bijvoorbeeld ). Tevens mag hij niet te diep geplaatst worden en vooral vorstvrij geplaatst, hetgeen betekend dat hij zo dicht mogelijk tegen de woning geplaatst moet worden.
De grootte van de regentank kan je berekenen aan de hand van de dakoppervlakte. Aannemers en architecten rekenen over het algemeen een tankinhoud van 50 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlakte. De overheid legt een minimum tankinhoud op in functie van de horizontale dakoppervlakte. Er moet per 20 vierkante meter begonnen horizontale dakoppervlakte een volume van 1000 liter voorzien worden. Daarnaast moet je wel rekening houden waar je het regenwater allemaal voor wenst te benutten. De tank heeft aan de oppervlakte een mangat met kraag en deksel.
De regentanktank kan echter ook in de kelder geplaatst worden, maar het ganse systeem dient dan wel perfect waterdicht te zijn en je dient rekening te houden met een serieuze vloerbelasting. Een tank in de kelder kan wel zijn nut hebben wanneer het water ook gebruikt wordt om te douchen of de wasmachine van water te voorzien. Het water is dan reeds door de omgevingswarmte opgewarmd en zal minder energie verslinden om in de ketel op gebruikstemperatuur gebracht te worden.
De installatie
Enkel het water van het dak mag gebruikt worden voor een "propere" regenwaterput. Voor de regentank wordt een voorfilter geplaatst om bezinkbare en zwevende stoffen tegen te houden, zoals bladeren en takjes. Dit is om slib- en geurvorming in de tank te voorkomen. Meestal is deze eenvoudige filter mee ingewerkt in de verticale regenafvoerbuis op de plaats waar de buis onder de grond verdwijnt. Je hebt zelfreinigende systemen en niet zelfreinigende systemen. Bij de laatste dien je uiteraard om de zoveel tijd het vuil zelf te verwijderen. Zelfs met deze voorfilter, zal je zeker om de twee jaar de bodem van de tank even moeten ontslibben. Een tank is voorzien van een overloop. Enkel als het niet anders kan, mag je die aansluiten op de riolering. Beter is het deze aan te sluiten op een vijver of gracht om het water de kans te geven in de grond te verzinken. Een terugslagklep moet voorkomen dat er vuil water in de tank terecht komt. De overloop moet worden gemaakt als een sifon, als slot tegen geurhinder en ongedierte. Verder bevind zich in de tank nog een vlotter met aanzuigstuk, zodat het water aangezogen wordt dat zich ongeveer 10 cm onder de oppervlakte bevind. Eventueel kan er droogloopbeveiliging geplaatst worden, waarbij de pomp uitgeschakeld wordt als de tank dreigt leeg te geraken.
De pomp voor de regenput
Er bestaan verschillende soorten pompen. Tegenwoordig gebruikt men meestal centrifugaalpompen. Voor de pomp plaatst men nog een filter om het meegezogen vuil tegen te houden. Die filter dient zeker om het half jaar gereinigd te worden. Als je geen lawaai wenst van de pomp, die meestal in de garage geplaatst wordt, kan je een duurdere dompelpomp op de bodem van de tank plaatsen. Een optioneel besturingsysteem kan geplaatst worden die zorgt voor een verdeling van het water. Wanneer de regentank leeg geraakt, schakelt het systeem automatisch over op leidingwater. Bovendien voorkomt het systeem contaminatie van het drinkwater met het hemelwater. Wanneer hemelwater in drinkwaterleidingen zou terecht komen, kunnen bacteriën het drinkwater immers besmetten.
Optimaal benutten van regenwater
Persoonlijk raad ik aan om bij de bouw van een nieuwe woning de hemelwatertank voldoende groot te nemen. Ongeveer 65 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlakte. Indien mogelijk zou ik een tweede regentank ernaast voorzien die minstens even groot is en die het overgelopen water van de hemelwatertank opvangt. Op deze tank raad ik aan om de afwatering van het terras en de tuin ter voorzien. Laat uw tuin voldoende afwateren naar een systeem van goten die uitmonden in deze tweede tank. Op de hemelwatertank sluit je een filter aan van degelijke kwaliteit. Dit water kan je dan probleemloos gebruiken voor de badkamer, de vaatmachine en de wasmachine. Regenwater is zachter dan leidingwater en dus zelfs beter geschikt voor de wasmachine. Voor het drinkwater gebruik je uiteraard proper leidingwater.
Op de tweede tank plaats je een zandfilter, zoals die ook vaak gebruikt wordt voor zwembaden. Het water van deze tank kan je dan gebruiken voor de toiletten door te spoelen en als tuinwater om de planten te gieten, het gras te beregenen en de auto te wassen. Je zal merken dat je in de natte wintermaanden een voorraad aanlegt in de tweede tank, die je in de droge maanden goed zult kunnen gebruiken. Ook door de eerste tank voldoende groot te nemen, voorkom je dat de tank in drogere periodes te snel leeg geraakt. Het water in de tweede tank is vuiler en kan zelfs onaangenaam gaan ruiken, maar na filtering is geur en kleur verdwenen en is dit zeker geschikt voor uw toiletten en tuin. Als u twijfelt over de kwaliteit van het gebruikte water of de goede werking van de filters, kan je best enkele maanden na de installatie stalen laten nemen door een gespecialiseerde firma en deze laten onderzoeken.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wasmachine en wc op regenwaterIedereen zoekt altijd kleine tips om te besparen op onze waterfacturen, wassen met regenwater is een grote besparing op…
Een moeras in de tuinEen moeras in de tuin is uitermate geschikt om vleesetende planten in te houden. Echter, niet alle vleesetende planten..…