InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Een moeras in de tuin

Een moeras in de tuin

Een moeras in de tuin is uitermate geschikt om vleesetende planten in te houden. Echter, niet alle vleesetende planten.. Hoe leg je nu een moeras aan? En welke soorten vleesetende planten zijn geschikt om in een moeras te zetten? Lees mee en leer het zelf te doen. Vleesetende planten kunnen niet gewoon tussen andere planten in de tuin gezet worden. Wel kunnen bepaalde soorten in een moeras in de tuin gehouden worden. In een moeras groeien de volgende soorten goed:
  • Darlingtonia
  • Sarracenia
  • Enkele Drosera soorten, zoals D. anglica, D. intermedia, D. rotundifolia, D. filiformis
  • Enkele Pinguicula soorten, zoals P. vulgaris, P. grandiflora, P. alpina

Bovengenoemde soorten zijn winterhard. Dek het moeras in de winter af tegen de wind om uitdroging van de grond te voorkomen.

Moerasbak

Als moerasbak kan een cementbak of voorgevormde vijver gebruikt worden. Beide zijn erg stevig. De grootte van de moerasbak is afhankelijk van het aantal planten die erin komen en de beschikbare ruimte in de tuin. Plaats de moerasbak in de grond. Kies een plaats in de tuin, zodat het moeras zoveel mogelijk uren, direct zonlicht krijgt.

Inhoud van een moeras

Zodra de moerasbak in de grond zit kan deze gevuld worden. Allereerst wordt de moerasbak met een laag van 5 à 10 centimeter perliet gevuld. Perliet zijn erg lichte korrels die water absorberen en de grond luchtiger maken. De korrels zijn verkrijgbaar in de grotere tuincentra. Bovenop de laag perliet komt een mengsel. Dit mengsel bestaat uit turf, speelzand of zilverzand en perliet. In de turf mogen geen toevoegingen zitten zoals meststoffen.
De verhouding van het mengsel is:
  • 3 delen turf
  • 1 deel speelzand of zilverzand
  • 1 deel perliet

Regenwater

Om overtollig regenwater af te laten voeren, worden er net onder het oppervlakte van de turflaag, meerdere gaatjes geboord. De gaatjes dienen een diameter van 10 millimeter te hebben.

Voordat de vleesetende planten erin kunnen dient het moeras erg drassig gemaakt te worden met regenwater. Wacht dan een half uur terwijl de perlietkorrels zich vol zuigen met het regenwater. Maak het moeras nogmaals drassig met regenwater. Nu kunnen de planten erin. Houd de eerste paar dagen het moeras in de gaten of deze nog drassig genoeg is.
Gebruik altijd regenwater, omdat in leidingwater teveel mineralen zitten.
© 2007 - 2019 Leplat, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vleesetende plantenVleesetende plantenVleesetende planten bestaan er in alle soorten en maten, zo zijn er 4 methoden waarop een vleesetende plant de insect ka…
Het ontstaan van steenkoolHet ontstaan van steenkoolSteenkool is een fossiele delfstof, steenkool is het restant van organisch materiaal, vandaar de naam fossiele delfstof.…
Turf en compost laten de planten in uw tuin stralenTurf en compost laten de planten in uw tuin stralenTurf en compost geven voeding en bescherming aan uw planten en zijn goede grondverbeteraars in uw tuin. Het zijn allebei…
Venus vliegenval handleiding: verzorging en meerVenus vliegenval handleiding: verzorging en meerDe meeste planten halen hun voedsel uit de grond maar er bestaan ook vleesetende ofwel carnivore planten. De venus vlieg…
Wasmachine en wc op regenwaterIedereen zoekt altijd kleine tips om te besparen op onze waterfacturen, wassen met regenwater is een grote besparing op…

Reageer op het artikel "Een moeras in de tuin"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Leplat
Gepubliceerd: 20-10-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Schrijf mee!