Tips voor aanmaak houtkachel of open haard

Het aanmaken van de kachel of de openhaard gaat niet iedereen even goed af. Hieronder volgen wat tips om dit snel voor elkaar te krijgen en te kunnen genieten van een lekker vuurtje.

Kachel of open haard

Voor de procedure van het aanmaken, maakt het geen verschil of u een kachel of een open haard heeft. Voor het gemak zal ik in dit artikel alleen nog maar spreken over de kachel.

Schone kachel

Uiteraard moeten uw kachel en de afvoerbuizen regelmatig schoongemaakt worden. De kachel kunt u zelf zuiver maken, door de as via het rooster in de daaronder gelegen opvangbak te doen. De meeste kachels hebben hiervoor een handel om te schudden. Zo niet, dan zult u met een schepje aan de slag moeten. Dit schoonmaken bevordert de luchttoevoer naar de kachel en een betere trek door de afvoerbuizen.
Die afvoerbuizen dienen overigens elk jaar schoongemaakt te worden en het is aan te raden, dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. U heeft dan meteen een bewijs voor de verzekering. Die verlangt dat meestal indien zich onverhoopt een schoorsteenbrand voor heeft gedaan.

Klaarmaken van de kachel

Als basis om de kachel aan te steken, kunt u het beste gebruik maken van aanmaakblokjes. Deze zijn in een bruine en in een witte uitvoering te koop bij de supermarkten en de doe het zelf zaken. (Ook geschikt voor aanmaak van de traditionele barbecue). Voor het aanmaken is het het beste om op twee of drie plaatsen, een beetje verdeeld over het rooster, wat van die blokjes neer te leggen.
In plaats van de aanmaakblokjes kunnen ook een paar proppen papier gebruikt worden, maar dit geeft veel as en het schijnt veel meer aanslag te geven in de afvoerbuizen.
Op de aanmaakblokjes kunt u het beste een paar vuren latjes of heel dunne spanen leggen,die u van uw eigen stookvoorraad splijt. Dit gaat prima met een klein hakbijl.
Op het vurenhout of de spanen worden dan een aantal uitgezochte, dunnere houtblokken gelegd. Die houtblokken worden er enigszins kruislings opgelegd.
Als laatste komen er een aantal dikkere stammetjes boven op te liggen. Dit kruislings leggen zorgt voor een betere trek in de kachel.
U heeft nu een goede basis gelegd om de kachel aan te maken.

Aansteken van de kachel

Met liefst extra lange lucifers, steekt u nu de aanmaakblokjes aan en sluit de deur van de kachel. Alle ventilatiestrips openzetten en pas nadat de kachel echt goed brandt, eventueel wat dimmen. Bij de openhaard er nog wel even op letten dat het afsluitrooster naar de afvoerbuis van tevoren opengezet wordt, om rookoverlast te voorkomen.

Hebben de bovenste stammetjes goed vlamgevat en beginnen ze hier en daar te gloeien, dan kunt u er van uitgaan dat u de hele avond plezier kunt hebben van uw kachel. Af en toe een van de wat dikkere blokken hout erop en u heeft er verder geen omkijken meer naar.
Als u wat minder harde houtsoort stookt, dan zult u er wat regelmatiger een of meerdere blokjes op moeten leggen.

Zeker nooit gebruiken

Wat u zeker nooit moet doen en wat men soms nog wel eens bij de barbecue ziet gebeuren, is het toevoegen van spiritus of andere vloeibare brandstoffen. U loopt het risico op een ontploffing en mocht u wat geknoeid hebben bij het gieten, op fikse brandwonden en mogelijk een brand binnenshuis.
© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste?Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste?Welke houtsoort is het beste om te gebruiken in de houtkachel en wat zijn de prijzen? Er bestaan verschillende soorten h…
Welk hout is het beste geschikt voor uw kachel of openhaard?Of u een kachel of openhaard heeft, is niet zo van belang. Wel welke houtsoorten u stookt. Veel houtsoorten branden slec…
Een houtkachel of open haard: veilig stokenEen houtkachel of open haard: veilig stokenEen houtkachel of een open haard, heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. In 1 van de 5 huishoudens staat tegenwoordig e…
Speksteenkachel i.p.v. gewone houtkachel: gezonde warmteSpeksteenkachel i.p.v. gewone houtkachel: gezonde warmteDe speksteenkachel (van o.a. Tullikivi) wordt steeds populairder, door zijn voordelen.Dit type houtkachel geeft gezonde…

Eetbaar Tuinieren; Het Eetbare BalkonGeen tuin en toch graag zelf verse groenten en kruiden kweken? Als je een balkon hebt, is dit geen probleem. De mogelijk…
Zuinige cv-ketelZuinige cv-ketelMet een zuinige cv-ketel kunnen mensen veel geld besparen. Dit komt omdat de stookkosten een stuk kunnen afnemen doordat…
Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 30-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.