Welk hout is het beste geschikt voor uw kachel of openhaard?

Of u een kachel of openhaard heeft, is niet zo van belang. Wel welke houtsoorten u stookt. Veel houtsoorten branden slecht omdat ze niet goed gedroogd, al gestookt worden. In onderstaand artikel krijgt u wat informatie over de verschillende houtsoorten en mogelijkheden.

De soorten stookhout

Alle stookhout wat geschikt is voor de openhaard, kan ook altijd prima in de kachel gebruikt worden. Er zijn veel soorten hout mogelijk om te stoken. Onderstaand overzicht laat een aantal soorten zien die zoal op de markt te koop zijn:
 • essenhout
 • berkenhout
 • eikenhout
 • elzenhout
 • haagbeuk, fruitbomenhout
 • naald- en loofhout
 • briketten
 • houtpellets
 • vurenhout

Essenhout

Essenhout is zonder meer een ideale houtsoort voor de openhaard. Taai, hard en elastisch hout. Geeft een trage verbranding en een goede warmte. Ook zeer geschikt voor de grotere openhaarden. Zorgt voor mooie vlammen.

Berkenhout

Berkenhout is ook een prima openhaard houtsoort. Berkenhout is een houtsoort die door zijn schone verbranding, weinig vervuiling van het rookkanaal geeft. Het hout is erg zuiver, maar kan wel "last" hebben van paddenstoelengroei. Hoewel dit geen kwaad kan, ziet het er wat raar uit. Natuurlijk gedroogd hout kleurt grijs op en kunstmatig gedroogd geeft het een mooie witte kleur. De schors heeft de eigenschap dat het zeer makkelijk vlam vat. Nadeel is wel dat het snel opbrandt.

Bron: Decar66, RgbstockBron: Decar66, Rgbstock

Eikenhout

Eikenhout is een zeer harde , maar wel elastische houtsoort. Het brand erg lang met weinig rook en er hoeft dus niet dikwijls hout bijgedaan worden. Het hout moet wel minstens 2 jaar gedroogd hebben voor het gebruikt wordt. Als het goed droog is geeft het hout bewegende en knisperende vlammen.

Elzenhout

Elzenhout is een lichtere houtsoort dan de bovenstaande soorten. De verbranding is erg goed, maar het brand sneller op dan eiken- en essenhout. Wel geeft het daardoor sneller z'n warmte af aan de omgeving. Dit hout is bijzonder goed geschikt voor speksteenkachels. Het speksteen geeft erg lang warmte af aan de omgeving.

Haagbeuk en fruitbomenhout

Hoewel dit soort hout niet erg veel voorkomt, is het wel erg geschikt als stookhout.

Naald- en loofhout

Hoewel naaldbomen veel warmte geven, heeft dit hout het nadeel dat het snel opbrandt en de vonken, veroorzaakt door de harsen in het hout, ver weg kunnen springen. Niet geschikt voor een openhaard dus. In een kachel heeft u geen last van dit nadeel. In de open haard gebruik je dus best loofhout dat rustig brandt, zoals hout van de beuk, esdoorn en fruitbomen. Een alternatief kan zijn om een haardrooster, ter bescherming van vloerbedekking of personen, voor de openhaard te plaatsen.

Niet alle loofbomen zijn goede verbranders: linde-, wilgen-, kastanje- en populierenhout branden niet best en geven zodoende ook weinig warmte.

Briketten

Houtbriketten zijn een prima keus voor het stoken in huis. Ze zijn gemaakt van geperste houtkrullen en houtvezels die als afval overblijven uit de houtindustrie. Verder zitten er geen toevoegingen in.
Hoewel ze wel wat duurder zijn dan de standaard houtsoorten, hebben ze een aantal grote voordelen:
 • hoog rendement
 • minder schadelijke uitstoot.
 • minder opslag ruimte nodig
 • hoeven niet gedroogd te worden
 • zijn altijd op dezelfde maat
 • hoeven niet gekliefd te worden
 • minder restafval door de hoge verbrandingstemperatuur
 • langere brandduur

Houtpellets

Houtpellets zijn geperste korrels (van houtafvalprodukten) die alleen in een speciale pelletkachel of CV-installatie gebruikt kunnen worden.

Vurenhout.

Vurenhout is een houtsoort die erg veel voorkomt en vooral als timmer- en pallethout gebruikt wordt. Is een zachte houtsoort, die alleen geschikt is om in een kachel gestookt te worden. Er willen bij het stoken nogal eens vonken afspringen en het brandt snel op. Het geeft wel een hoge verbrandingswarmte en als u het er voor over heeft om het zelf te zagen, dikwijls ook nog gratis te krijgen (wegwerppallets of sloophout). Let wel op gelakt of gebeitst hout. Dit geeft een grote vervuiling in uw schoorsteen en is slecht voor het milieu.

Droogtijden van hout.

Afhankelijk van de houtsoort moet het verse hout, een tijd lang goed geventileerd kunnen drogen:
 • dennenhout en populier 1 jaar
 • lindehout, wilg, spar, berk, es, els 1,5 jaar
 • fruitbomen en beukenhout 2 jaar
 • eikenhout 2 a 2,5 jaar

Het hout kan verder het beste iets van de grond staan zodat er geen vocht in kan trekken en zorg daarbij ook voor voldoende ventilatie rondom het hout.
© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een houtkachel of open haard: veilig stokenEen houtkachel of open haard: veilig stokenEen houtkachel of een open haard, heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. In 1 van de 5 huishoudens staat tegenwoordig e…
Kachels en open haardenKachels en open haardenIn de winter aan een nieuwe open haard of gaskachel beginnen is laat, als je hier over nadenkt, is dit voor de winter be…
Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste?Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste?Welke houtsoort is het beste om te gebruiken in de houtkachel en wat zijn de prijzen? Er bestaan verschillende soorten h…
Houtkachel of open haard als bijverwarmingHoutkachel of open haard als bijverwarmingWat komt er kijken bij het gebruik van een houtkachel of open haard als bijverwarming? Een houtkachel of open haard is g…

Wat kosten zonnepanelen en zonnecollectoren?Wat kosten zonnepanelen en zonnecollectoren?Met zonnepanelen en zonnecollectoren kunt u energie opwekken. Er bestaat in Nederland een mogelijkheid om subsidie te kr…
Investeren om energie te besparenInvesteren om energie te besparenOp uitgaven aan energie kunt u maandelijks veel geld besparen. Dit kunt u doen door te investeren in energiezuinige prod…
Bronnen en referenties
 • Afbeelding bron 1: Decar66, Rgbstock
Reacties

Karin, 10-09-2017
Hallo,
ik heb met fsc haardhout gekocht bij ranzijn van golden flame. Bij thuiskomst wilde ik de houtjes leuk opstapelen onder de kachel in houtmodule. Nu had ik er een paar neergelegd, zie ik op 1 allemaal beestjes. Grijs/zwart die lijken op luizen? Dus platgedrukt en alles weer opgeruimd want dacht ineens "heb een houten vloer in huis".

Dit beestje zag ik ook een keer op een stuk boomstam waar ik de schors af ging halen.
Wat is het en is het erg? Heb meteen hout naar schuur gedaan en gestofzuigd. Pfff.
Was dus geen ovengedroogd hout?
Groet en dank! Reactie infoteur, 12-09-2017
Hoi Karin. Ik ben geen bioloog dus kan je niet helpen…
De gemeente heeft een afdeling ongediertebestrijding en weet het vast wel.
Succes.

Ramaker, 07-12-2016
Goedemiddag,
Ik heb van een kennis superveel pallet hout gekregen deze heeft hij in stukken gezaagd en het zijn enorme brokken. Ze passen in mijn openhaard (met deurtjes) maar branden niet! Nu heb ik aanmaak blokken gekocht bij AH en die moeten 8 uur branden… papier erbij maar ik krijg de pallet stukken niet aan het branden. Wat doe ik verkeerd? Ik ben met de kleinste blok begonnen 12x12x12 er geen vuur. Er liggen nu 12 pallets keurig opgestapeld in stukken van 25x12x12 maar ik durf het bijna niet in huis te stoken. Het rookt wel en smeult maar geen vlammen. Graag spoedig uw advies!
Vr gr
Jacqueline Reactie infoteur, 09-12-2016
Het beste is om de blokken te klieven. Ze zijn gewoon te groot als ik het zo hoor.
Kan te weinig zuurstof bij die nodig is voor de verbranding. Probeer het eens uit met een blok in dtukkrn te hakken. Succes.

Ronald, 18-01-2015
@peter
ik denk dat je pAllets en pEllets door elkaar haalt, voor pellets heb je idd een speciale kachel (haard) nodig.
pallets zijn die lading dragers, die je zelf in stukken moet zagen. ik raad wel aan ze alleen in een afsluitbare kachel te stoken of een vonken scherm te plaatsen ze kunnen behoorlijk spetteren! Reactie infoteur, 19-01-2015
Beste Peter,
Ik heb het idee dat je het artikel niet goed gelezen hebt.
Er staat heel duidelijk het verschil in tussen pellets( korrels) en pallets ( vurenhout)…

Peter, 28-11-2014
Ik heb zelf een openhaard en vraag mij af of hier echt geen pellets in kunnen? Een kennis heeft een voorraadje pellets aan mij aangeboden. Nu lees ik dat deze pellets alleen in speciale pelletbranders kunnen als deze: http://www.schonewinst.nl/productoverzicht/
komt dit echt zo precies of kan ik ze gewoon opstoken in mijn open haard? Reactie infoteur, 28-11-2014
Helaas kan ik u hier geen juist advies in geven. De ervaring ontbreekt me op dit gebied.

G. Verboom, 10-11-2014
Hallo, wij stoken pallethout, doordat dit hout snel op brand en daardoor erg warm wordt moeten wij de kachel veel temperen.wij stoken een janus wat verder goed bevalt.
Echter ons probleem is op dit moment de kachel ploft nogal eens, komt dan een rookpluim uit.
Enig idee hoe te handelen? Reactie infoteur, 11-11-2014
Allereerst dient u zeker te weten dat het rookkanaal goed geveegd is. Als dit regelmatig (zeker een maal per jaar) gebeurt, zal er een goede trek in de kachel zijn.
Het temperen van een kachel is niet echt goed voor de verbranding van het hout. U kunt misschien proberen om minder hout tegelijkertijd in de kachel te doen. Dan stijgt de temperatuur niet zo hoog en hoeft u minder te temperen. Ploffen kan ook ontstaan doordat er wat te weinig zuurstof in de kachel aanwezig is. Op het moment dat er net een beetje extra of net wat minder zuurstof aangezogen wordt, kan het vuur wat doven of aangewakkerd worden.
Ik hoop dat u hier wat aan heeft. Succes met de kachel.

Teunis, 17-01-2014
Kan notenhout ook gebruikt worden? Daar lees ik weinig tot niets over.

Met vriendelijke groet,

Teunis Reactie infoteur, 17-01-2014
Beste Teunis,
Hoewel ik zelf geen ervaring heb met notenhout, is het een harde houtsoort. Wordt eigenlijk zelden of nooit aangeboden voor de stook bij leveranciers van stookhout.
Het lijkt me overigens geen enkel probleem om te stoken in zowel de kachel als de open haard. Geen grote hoeveelheden hars, dus ook niet slecht voor het rookkanaal.
Hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.

Hans, 17-10-2013
Hallo
Weet iemand of gelakt meubelhout ook erg aankoekt in de kachel?

Groet Hans Reactie infoteur, 18-10-2013
Hoewel dit zeker geen forum is, toch even een antwoord.
In het artikel had u kunnen lezen dat gelakt hout slecht voor het milieu is en een negatieve
invloed heeft op het rookkanaal. Het antwoord is dus ja.

Laurens, 11-01-2013
Weet iemand of wilgenhout ook geschikt is voor de openhaard/houtkachel? Lijkt mij erg snel te branden. Reactie infoteur, 11-01-2013
Zie het artikel: wilgenhout brandt niet best en geeft dus ook niet zoveel warmte af.

Tinus, 02-01-2013
Zijn coniferen ook geschikt voor de kachel? Ze vertellen me dat van hars de schoorsteen dicht gaat zitten.
gr tinus Reactie infoteur, 03-01-2013
Helaas zelf geen ervaring mee. We begrepen dat het nogal spettert bij verbranding.

Terry, 29-01-2012
Kan palmhout ook voor een openhaard gebruikt worden? Ik woon in Spanje vandaar. Reactie infoteur, 29-01-2012
Hoi Terry, ik heb geen enkele ervaring met palmhout. Woon dan ook niet in Spanje.
Ik ga ervan uit dat als het hout goed droog is, het dan altijd te stoken is in een kachel. Of het hout geschikt is voor een open haard weet ik niet. Dat hangt ervan af of het spettert (brandgevaar) bij verbranding.

Maud Eijkman, 07-10-2011
Wij hebben veel laurierstruiken in onze tuin staan, die we willen terugsnoeien. Is laurierhout geschikt om te gebruiken als openhaardhout? Reactie infoteur, 07-10-2011
Ik heb geen ervaring met laurierhout. Dit kunt u beter bij een kachelhoutleverancier navragen.
Uiteraard dient het hout altijd goed droog te zijn, voordat u het eventueel gaat stoken.

Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 30-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.