Serre: aanbouw met veel glas als vergroting van woonruimte

Serre: aanbouw met veel glas als vergroting van woonruimte Onder een serre wordt meestal een aanbouw aan een huis op de begane grond verstaan hoewel die in sommige streken ook wel veranda wordt genoemd. Maar anderen vinden een veranda een open aanbouw terwijl een serre meestal aan alle kanten gesloten is. Die afsluitingen bestaan dan voor een groot deel uit glas of glazen schuifdeuren. Serres zijn in zeer veel soorten en maten verkrijgbaar en kunnen aangepast worden aan de maten van de woning. In een enkel geval staat een serre geheel vrij van het huis wat uiteraard minder praktisch is voor de doorloop van de woning naar de serre.

Verschil serre en veranda

Ook al worden de namen serre en veranda door elkaar gebruikt is er eigenlijk een groot verschil tussen beiden. Een serre is een dichte ruimte die als volwaardige woonruimte kan worden gebruikt. Een veranda (ook wel terrasoverkapping genoemd) bestaat uit een aanbouw aan een woning die op palen steunt en dikwijls aan één of meer zijden open is.

Warmte in zomer en winter

Een serre wordt ook wel wintertuin genoemd omdat het op zonnige winterdagen goed toeven is in die ruimte terwijl dat buiten door de lage temperatuur niet mogelijk is. Ook kan er sprake zijn van een wintertuin omdat de serre in de wintermaanden gebruikt wordt voor opslag van kuipplanten om bevriezing te voorkomen. Door de stralingswarmte van de zon kan de temperatuur ook in de winter behoorlijk oplopen. Zeker is dat het geval als de serre zich aan de zuidkant bevindt. Op zonnige zomerdagen is het daarom beslist nodig om de schuifdeuren open te zetten vanwege de hoge temperatuur.

Serre geeft extra woonruimte

Een serre geeft veel extra woonruimte waarbij het aangename is dat in een serre het gevoel ontstaat van buiten te zijn terwijl het toch binnen is. Op die manier wordt de tuin ook meer bij het huis betrokken en vormt in zekere zin één geheel. Een ander voordeel is dat een serre bestaat uit een woongedeelte dat niet verwarmd hoeft te worden terwijl het in die ruimte meestal toch lekker warm is. Het werkt dus energiebesparend. Daarnaast is het in een serre erg licht vanwege het vele glaswerk wat eveneens energiebesparend werkt. Ook vermeerdert de waarde van de woning met die extra ruimte.

Soms ook gebruikt als broeikas

Een serre wordt niet altijd alleen maar als woonruimte gebruikt. Door de constant hoge temperatuur kan hij ook dienen als kweekruimte voor bepaalde planten en kruiden. Door speciale kweekbakken te gebruiken kunnen zelfs groenten worden gekweekt. De gunstige omstandigheden maken dan van een serre een soort broeikas.

Serrebouwers en afspraken

Er zijn serrebouwers die vanaf het eerste contact met de klant tot en met de dag van oplevering alle processen uitvoeren. Zij werken niet met onderaannemers en zijn niet afhankelijk van anderen waardoor het bouwproces strikt volgens afspraak kan worden uitgevoerd. Alle werkzaamheden worden door het eigen personeel verricht zoals bijvoorbeeld het leggen van de fundering en uitvoeren van eventueel metselwerk. Ook mogelijk noodzakelijke onderhandelingen met de Welstandscommissie of Bouw- en Woningtoezicht worden door hen begeleid.

Aluminium als bouwmateriaal

Aluminium is een ideaal materiaal voor een serre met een hoge isolatiewaarde. De profielen die uit aluminium kunnen worden verkregen zijn zeer rank en bieden ruimte voor veel glasverwerking. Het geheel zorgt daardoor voor een esthetisch resultaat. Nadat aluminium van een laklaag is voorzien is het bestand tegen alle weersomstandigheden. Door die goede eigenschappen heeft aluminium voor velen de voorkeur boven een serre van hout. Uiteraard is het ook belangrijk dat een serre inbraakveilig is. Speciale sluitsystemen staan daar borg voor.

Glas als bouwmateriaal met veel licht

Naast aluminium is glas eveneens een belangrijk bouwmateriaal voor een serre om licht en zon alle kansen te geven de ruimte aangenaam te verlichten en verwarmen.

Soorten glas

Er bestaan verschillende soorten glas die geschikt zijn voor de bouw van een serre. De keuze is afhankelijk van een aantal factoren zoals:
 • LTA (Licht Toetredings Factor): Deze heeft betrekking op het zichtbaar (zon)licht dat van buiten naar binnen door het glas wordt doorgelaten.
 • ZTA (Zon Toetredings Factor). Die factor heeft betrekking op de voelbare zonnewarmte-energie die van buiten naar binnen door het glas wordt doorgelaten.
 • Ligging: Ligt de serre op het noorden, oosten, zuiden of westen.
 • Licht: Wordt veel licht verlangd of liever een beetje getemperd.

Types glas

Ook bestaan er verschillende types glas zoals:
 • Transparant glas (neutraal): Dit is helder glas, zoals een gewone ruit, met volledig zicht naar buiten. In de avond heeft dit glas een spiegelende werking.
 • Satinato glas (half transparant): Dit glas geeft mooi half diffuus licht en werkt zonnewarmte werend. Maar er kan niet doorheen worden gekeken.
 • Opaalglas (melkglas): Ook dit glas geeft mooi diffuus licht waarbij echter ongeveer vijftien procent van het licht verloren gaat. Door opaalglas heen kijken is niet mogelijk.

U-waarde van glas

Verder bestaat er enkel glas, dubbelglas of isolide glas met elk een eigen U-waarde:
 • Enkel glas met een U-waarde 5,8 w/m²·k
 • Dubbelglas U-waarde 3,0 w/m²·k
 • Isolide glas U-waarde 1,1 w/m²·k
Met de U-waarde wordt het warmteverlies door het glas weergegeven waarbij met enkel glas de meeste warmte verloren gaat.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mogelijkheden van een serreDe mogelijkheden van een serreDe serre is enorm populair en ze zijn er dan ook in alle soorten en maten. Wat zijn de afwegingen om een serre te nemen.
Aanbouw woning: Informatie en kosten van een uitbouwEen uitbouw of aanbouw van je woning voegt leefruimte toe maar zorgt ook voor een waardestijging van je woning door het…
Serre laten aanbouwen, wat zijn de voordelen?Serre laten aanbouwen, wat zijn de voordelen?Een serre aan uw huis laten aanbouwen heeft een aantal opmerkelijke voordelen waar uw huis door in waarde stijgt maar oo…
Wat kost een serre?Wat kost een serre?Uw huis uitbouwen met een serre kan van toegevoegde waarde zijn voor uw huis. U maakt niet alleen uw woonkamer groter, m…

Veranda een overkapping voor diverse doelenVeranda een overkapping voor diverse doelenEen veranda is meestal een open aanbouw aan een huis en bestaat in de regel uit een afdak dat op palen rust. Soms zijn é…
Huis schilderen: zelf doen of laten doenHuis schilderen: zelf doen of laten doenDe benaming schilder voor een beroep is eigenlijk zonder toevoeging onduidelijk. Wordt een kunstschilder bedoeld of iema…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Serre_(bouwwerk)
 • https://www.tuinmaximaal.nl/serre
 • http://jeterrasoverkapping.nl/pagina/het-verschil-tussen-een-terrasoverkapping-veranda-en-serre
 • http://www.serre2000.nl/serre2000.htm
 • Foto Pixabay
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 20-02-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.