Huis schilderen: zelf doen of laten doen

Huis schilderen: zelf doen of laten doen De benaming schilder voor een beroep is eigenlijk zonder toevoeging onduidelijk. Wordt een kunstschilder bedoeld of iemand die huizen schildert? Die laatste kan daarom beter huisschilder worden genoemd. Maar ook die naam is uiteraard niet volledig want een zogenaamde huisschilder verft ook diverse andere dingen zoals allerlei houtwerk van tuinhek tot meubels en een huisschilder zou ook een gebouwenschilder kunnen heten. Wellicht is daarom de term schilder toch het best omdat meestal van het onderwerp kan worden afgeleid of het over een kunstschilder of andere schilder gaat.

Schilderen om te beschermen of verfraaien

Schilderen of verven heeft als belangrijk doel om het materiaal te beschermen tegen weersinvloeden, corrosie en andere aantastingen. Maar het meest opvallende effect van schilderen is uiteraard de verfraaiing van het materiaal met name door middel van een bepaalde kleur. Dat materiaal kan bestaan uit hout, steen, kunststof en metaalsoorten als ijzer, zink, plaatstaal enz.

Meesterschilder toen en nu

In de middeleeuwen was een schilder, evenals allerlei andere ambachtslieden, lid van een gilde. Om lid te kunnen worden had hij eerst een opleiding genoten als gezel onder toezicht van een meesterschilder die al lid was van het gilde. Maar ook nu kan nog een meesterschilder-titel worden behaald bij opleidingsinstituten als ROC, NIMETO te Utrecht, St. Lucas te Boxtel of het CIBAP te Zwolle.

Risico bij zelf doen

Het schilderen van een woning gebeurt niet alleen tijdens de nieuwbouw maar is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een huis en uiteraard ook van een gebouw. Houtwerk dat niet wordt onderhouden zal eerder gaan rotten en metaal gaan roesten. Veel doe-het-zelvers wagen zich er daarom aan om zelf de verfkwast in handen te nemen. Soms worden halsbrekende toeren verricht om bepaalde plekken te kunnen bereiken. Bij gebrek aan goede ladders en andere hulpmiddelen wil het zelf schilderen nog wel eens verkeerd aflopen.

Liever laten doen door vakman

Wie de nodige financiële middelen heeft zal er daarom beter aan doen een vakman in te schakelen. Ook alleen die weet precies welke verfsoorten het best zijn om er weer enkele jaren tegen te kunnen. Niet-vaklui zullen bij gebrek aan die kennis daarom weer eerder op de ladder moeten wat opnieuw verf kost en waar wellicht ook snipperdagen aan moeten worden besteed.

Makkelijk offertes opvragen

De vakman neemt ook de hele klus en al wat daar bij hoort voor zijn rekening zoals het wellicht noodzakelijk huren van een steiger en andere materialen. Maar welke vakman wordt het? In elke buurt zijn wel schilders te vinden die onder meer als zzp-er werken en elke klus aankunnen. In plaats van lukraak iemand te kiezen is het echter beter eerst enkele offertes op te vragen en te vergelijken. Voor dat opvragen van offertes bestaan online-systemen die weinig inspanning kosten en binnen enkele werkdagen een zestal offertes opleveren.

Kosten bij verkoop huis betalen zich terug

Besparen op schilderwerk of het uitstellen daarvan is niet verstandig. Naast het minder beschermd zijn van de materialen is het ook geen fraai gezicht als de verf afbladdert en kale of verkleurde plekken zichtbaar zijn. Zeker een woning die in de verkoop staat moet er verzorgd uitzien om kopers te trekken. De investering vlak voor de verkoop lijkt zonde omdat er niet zelf van kan worden genoten maar betaalt zichzelf terug in de verkoopprijs.

Drie stappenplan

Een schilder, zowel de vakman als de doe-het-zelver, zal meestal in drie stappen te werk gaan.

Stap 1: De materiaalkeuze

De eerste stap bestaat uit het bepalen wat er allemaal geschilderd moet worden en welke materialen daarvoor nodig zijn. De materiaalkeuze begint bij het nagaan wat de ondergrond is omdat elke ondergrond weer een andere verfsoort nodig heeft. Ook bestaan er verschillende verfsoorten voor binnenwerk en buitenwerk en voor de verschillende materialen als hout, steen of metaal. De verfkeuze heeft ook te maken met de manier van verwerking van de verf door bijvoorbeeld met een kwast, roller of spuitmachine.

Stap 2: De voorbereiding

Een beschadigde ondergrond moet eerst worden hersteld met bijvoorbeeld een vulmiddel. Oude verflagen moeten in veel gevallen worden verwijderd. Voor een goede hechting van de verf moet het te schilderen oppervlak eerst worden ontvet. Schuren van de ondergrond geeft een mooier resultaat. Begin ook voor een mooier resultaat en betere hechting met het aanbrengen van een grondverf.

Stap 3: Het schilderen

Als alle materialen voorhanden zijn en de ondergrond goed is voorbereid kan het eigenlijke schilderwerk beginnen.

Over de kostprijzen van de vaklui

  • Voor het schilderen van grote oppervlakten wordt door een schilder dikwijls een prijs per vierkante meter bepaald.
  • Voor ander schilderwerk zoals bijvoorbeeld deuren of raamkozijnen geldt meestal een uurtarief.
  • Voor buitenschilderwerk wordt in de regel een hogere prijs gevraagd dan voor binnenwerk omdat voor buitenwerk andere verf nodig is en soms een steiger of hoogwerker.
  • Het schilderen van muren en plafonds gaat sneller als dit door middel van spuitwerk gebeurt en tijd is geld waardoor de prijs lager blijft dan bij handwerk.
  • Het inschakelen van een schilder voor een kleine klus is uiteraard naar verhouding duurder dan een groot karwei.
  • Laat schilderwerk zoveel mogelijk in één keer gebeuren.
  • Wellicht dat de buurman ook aan schilderwerk toe is dan heeft een gezamenlijke opdracht voordelen.
  • Ook kan voordeel gehaald worden door een opdracht (indien mogelijk) in de winter te geven. De winter is voor de schilder een rustige tijd waarin hij best werk kan gebruiken en de prijs kan aanpassen waar de klant voordeel van heeft.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis zelf buitenom schilderen of uitbestedenEén van de grote kostenposten voor eigen huis bezitters is het schilderen van het huis buitenom. Het schilderwerk binnen…
Huis zelf schilderen bespaart geldHet laten schilderen van uw huis kan u duizenden euro’s kosten. U kunt de klus zelf voor uw rekening nemen, maar weet wa…
Wat kost een schilder?Eens in de vijf jaren zou u uw huis moeten schilderen of laten schilderen. Niet iedereen is handig genoeg om dit zelf te…
Schilder inschakelen is voor een betere kwaliteitSchilder inschakelen is voor een betere kwaliteitTen onrechte wordt vaak gedacht dat iedereen zelf zijn huis goed kan schilderen, het is echter wel een vak apart. Iedere…

Serre: aanbouw met veel glas als vergroting van woonruimteSerre: aanbouw met veel glas als vergroting van woonruimteOnder een serre wordt meestal een aanbouw aan een huis op de begane grond verstaan hoewel die in sommige streken ook wel…
Garagedeuren: veel soorten, maten en kleurenGaragedeuren: veel soorten, maten en kleurenEen garage zonder deur is als een kookpan zonder deksel. De auto kan er gewoon in en in die pan kun je best koken. Maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Huisschilder
  • http://www.schilder-weetjes.nl/
  • Foto pixabay
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.