Veranda een overkapping voor diverse doelen

Veranda een overkapping voor diverse doelen Een veranda is meestal een open aanbouw aan een huis en bestaat in de regel uit een afdak dat op palen rust. Soms zijn één of meer zijden van een veranda gesloten bijvoorbeeld door een glaswand. De vloer kan doorlopen op dezelfde hoogte van die van de woning. Bij hoogteverschil is dikwijls een houten vloer gemaakt of bestaat de vloer uit de oorspronkelijke terrasvloer waar de veranda later overheen is gebouwd. Indien het bouwwerk aan alle kanten gesloten is wordt het meestal serre genoemd.

Soms eenvoudige constructie van veranda

De constructie van een veranda kan heel eenvoudig zijn. De overkapping doet dan slechts dienst als een droge plek waar weinig geleefd wordt. Maar grote dure exemplaren kunnen een soort verlengstuk van de woonkamer zijn en bevatten dan vaak permanent een tuinbankstel. Ook voor het plaatsen van een barbecue is een veranda zeer geschikt. Een onverwachte regenbui kan de pret dan niet drukken. Door de open zijden kan de lucht toch goed verdwijnen.

Steunpalen, dak en afmetingen van overkapping

Belangrijke elementen van een veranda zijn de palen waarop het dak steunt. Het dak kan bestaan uit een platdak bijvoorbeeld van doorzichtige platen of ander plaatwerk maar ook een schuin dak bedekt met dakpannen is mogelijk. De afmetingen van een veranda zijn voor een groot deel afhankelijk van de wensen van de klant maar het ontwerp wordt uiteraard aangepast aan de ruimte en het formaat en opbouw van de tuin.

Veranda voor diverse doelen

Een veranda is ook een ideaal bouwwerk om van daaruit van een goed aangelegde tuin te genieten. Op hete dagen geeft zij ook beschutting tegen te felle zon. Bij regen is het nog best goed toeven op een veranda als de temperatuur nog aangenaam is. Eveneens bij regen kan die beschutting nodig zijn om een rekje vol wasgoed droog te houden. Door de open zijden kan de wind voor voldoende droging zorgen. Afhankelijk van de plaatsing kan een veranda zelfs in de winter beschutting geven om van de laagstaande zon te genieten die onder het dak doorkomt. Zeker is dat het geval als op koude dagen een terrasverwarming wordt gebruikt.

Opslagplaats, werkruimte of rustruimte

In veel gevallen wordt een veranda (die minder in het zicht staat) gebruikt als opslagplaats voor tuingereedschap, tuinmeubelen, barbecue maar ook voor fietsen en motoren. En het bouwwerk kan dienst doen als tijdelijke werkruimte om een of andere klus of hobbywerk heerlijk in de buitenlucht te kunnen verrichten. Doordat een veranda over stevige steunpalen beschikt worden die ook vaak benut om een hangmat te bevestigen om bij tijden heerlijk een uiltje te kunnen knappen.

Hout en aluminium als materialen voor veranda

Het materiaal waaruit veranda’s bestaan is meestal hout of aluminium.

Hout

Hout leent zich voor een meer pittoreske sfeer en kan beter aangepast worden aan eventueel aanwezige andere bouwsels zoals een blokhut, houten chalet, houten garage, houten schuur, tuinberging of tuinhuis. Ook past hout sowieso dikwijls beter in een mooi aangelegde tuin. Diverse houtsoorten zijn geschikt om toegepast te worden maar soorten zachthout zullen goed geïmpregneerd moeten worden en vergen jaarlijks onderhoud om langdurig goed te blijven. Bij hardhoutsoorten is het uit oogpunt van milieu van belang dat het op duurzame wijze is verkregen.

Aluminium

Een prima materiaal voor de uitvoering in een meer strakke of moderne sfeer is aluminium. Dat materiaal kan worden gebruikt voor sterke en toch ranke stijlen en steunpalen. Het is ook bijzonder geschikt voor profielen waarin glas wordt verwerkt. Voorzien van een laklaag is aluminium bestand tegen alle weersomstandigheden. De meeste leveranciers leveren zowel in hout als in aluminium. Naast kant en klare modellen is het meestal ook mogelijk om een veranda precies op maat te laten maken. De prijzen lopen dusdanig uiteen dat er voor elk budget wel mogelijkheden zijn.

Keuze maken en zelf bouwen of laten bouwen

Sommige firma’s beschikken over een showmogelijkheid van diverse stijlen en materialen en kunnen klanten daarbij helpen een keuze te maken. Adviseurs kunnen nog beter helpen als de klant een beeld van de tuin kan geven door bijvoorbeeld foto’s mee te nemen. Soms is het mogelijk om een afspraak aan huis te maken met een deskundige om een ontwerp te bespreken en alle maten door te nemen. Er zijn ook firma’s die een veranda als bouwpakket leveren om zelf in elkaar te zetten. Maar evengoed kan het gehele werk, van eventueel aanbrengen van een fundering tot uitvoeren van metselwerk en de gehele opbouw en het schilderwerk, door de firma zelf worden uitgevoerd.
© 2016 - 2023 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terrasoverkapping of veranda, wat kost het?Terrasoverkappingen en veranda’s zijn nagenoeg hetzelfde. Toch zijn er kleine verschillen. Er kunnen diverse materialen…
Veranda: Bouwen van een verandaVeranda: Bouwen van een verandaHet bouwen van een veranda hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn voldoende manieren waarmee dat op een goedkope manier k…
Bouwen en maken van een overkappingBouwen en maken van een overkappingVeel mensen hebben een overkapping achter het huis. Het hoeft niet heel duur te zijn om een overkapping te bouwen. Deze…
Het creëren van privacy in de tuinHet creëren van privacy in de tuinEr wordt steeds meer tijd in de tuin doorgebracht en dat betekent dat de behoefte aan privacy ook groter is geworden. Do…

Wolkbreuken in Nederland en watervriendelijke tuinWolkbreuken in Nederland en watervriendelijke tuinWolkbreuken, hevige regenbuien en wateroverlast, het zal vaker voorkomen in Nederland, is de trend in de 21ste eeuw. Net…
Serre: aanbouw met veel glas als vergroting van woonruimteSerre: aanbouw met veel glas als vergroting van woonruimteOnder een serre wordt meestal een aanbouw aan een huis op de begane grond verstaan hoewel die in sommige streken ook wel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JamesDeMers, Pixabay
  • http://www.veranda.nl/
  • https://www.fonteyn.nl/veranda/
  • http://www.1001tuinhuisjes.nl/verandas.html?p=1
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Veranda
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.