Kerstster of kerstroos verzorgen en overhouden

Kerstster of kerstroos verzorgen en overhouden De poinsettia, in de volksmond vaak kerstster of kerstroos genoemd, is een kamerplant. Een kamerplant die haar populariteit aan de opvallende en mooi gekleurde schutbladeren ontleent. De gekleurde schutbladen zitten in een rozet rond kleine groenwitte bloempjes. Op deze wijze vormen de gekleurde schutbladen een ster. De kerstster of kerstroos wordt vaak gekocht voor de kerst en gaat vervolgens in januari het huis weer uit. Echter, de kerstster is geen wegwerpplant. Veel mensen denken echter dat de kerstster speciaal voor de kerstdagen wordt gekweekt en zien daarom deze bijzondere plant als een wegwerpartikel. Met de juiste verzorging van de kerstster behoudt de kerstster of kerstroos echter maandenlang zijn mooie gekleurde schutbladeren en is deze bijzondere kerstplant zodoende een blikvanger in iedere woonkamer.

Kerstster of kerstroos

De poinsettia is een kamerplant. Een kamerplant die in de volksmond veelal kerstroos of kerstster wordt genoemd. In Nederland en België worden de kerstster en de kerstroos vaak met elkaar verwisseld. Officieel is de kerstster de Euphorbia pulcherrima, ook wel poinsettia, en de kerstroos de Helleborus niger. Dat beide planten vaak met elkaar verwisseld worden is logisch, want de kerstroos en de kerstster lijken ook op elkaar. Het verschil zit in het feit dat de kerstster in het geheel niet gevaarlijk is en de kerstroos daarentegen giftig is. De verwisseling is in België en Nederland echter onoplosbaar want in België en Nederland wordt de benaming kerstroos voor beide planten gebruikt.

Poinsettia

De poinsettia behoort tot de wolfsmelkfamilie. De Poinsettia wordt voornamelijk gekocht voor de kerst. De kerstster komt van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika. In Midden- en Zuid-Amerika wordt de kerstster echter niet gezien als kamerplant. In Midden- en Zuid-Amerika groeit de kerstster zelfs in het wild. De Poinsettia kan zelfs een hoogte van maar liefst vijf meter bereiken. De kerstster heeft donkergroene en licht gekartelde bladeren. Daarnaast heeft deze plant schutbladeren die prachtige kleuren hebben, zoals rood, wit en roze. Deze schutbladeren vormen samen een ster. Vandaar dat de bijnaam kerstster aan de poinsettia is gegeven. Veelal wordt er gedacht dat deze schutbladeren de bloemen zijn, maar deze schutbladen zijn echter niet de bloemen. De kerstster heeft kleine onopvallende bloemen. De onopvallende bloemen zijn groen met een geel randje.

Verzorgingstips

Bron: Ben Kerckx, PixabayBron: Ben Kerckx, Pixabay
De kerstster wordt door velen gezien als een moeilijke kamerplant. Dit valt in feite behoorlijk mee. De koper moet alleen weten hoe deze plant verzorgd moet worden.

Water

De kerstster is een plant die maar heel weinig water nodig heeft. Wanneer de plant te veel water krijgt, zal de kerstster haar bladeren laten vallen. Er mag dan ook nooit een laagje water onder in de pot blijven staan. De meest ideale manier van water geven is de wortels eens per week in lauwwarm water onder te dompelen. De wortels moeten worden ondergedompeld tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen. Vervolgens moeten de wortels nog kunnen uitdruppelen.

Temperatuur

De kerstster is zeer temperatuurgevoelig. Een ideale temperatuur voor de kerstster is een temperatuur van 15 tot 22 graden Celsius.

Licht

Een ideale standplaats voor de kerstster is een lichte, zonnige standplaats

Overhouden

De kerstster wordt vaak gezien als echte kerstplant en wordt dan ook na de kerst weggegooid. Jammer, want de kerstster is geen eenjarige plant en wanneer men een kerstster goed verzorgt dan is het goed mogelijk om de kerstster ook het jaar er naar weer aan de bloei te krijgen. Wanneer men dit wenst, dan moet men de kerstster in het voorjaar terugsnoeien en nieuwe potgrond geven. Deze potgrond moet gemengd worden met kokosvezel. Vervolgens kan de pot buiten een plekje krijgen en worden afgedekt met een emmer. Voordat de eerste nachtvorst komt, haalt men de plant weer naar binnen en met een beetje geluk wordt de kerstster dan weer net zo mooi als het jaar ervoor.

Giftig

Lang werd met stelligheid gedacht dat de kerstster giftig zou zijn. Het sap van de plant zou rode vlekken op de huid veroorzaken en bij opname van het sap door de mond, zouden er vergiftigingsverschijnselen en spijsverteringsproblemen optreden. Ondertussen wordt er getwijfeld aan de giftigheid van de kerstster. Onderzoekers hebben onderzoeken uitgevoerd bij ratten. Bij deze onderzoeken zijn echter geen vergiftigingsverschijnselen aangetoond.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een andere kijk op de kerststerHeeft zo een modieuze, overgecultiveerde kamerplant als de 'Kerstster' ons nog iets te vertellen? Heeft deze plant nog e…
Lijst van giftige planten voor paardenIedere paardeneigenaar weet dat er planten voorkomen die zeer ongezond zijn voor paarden. Jakobskruiskruid is bijvoorbee…
Helleborus (kerstroos): vaste plant die bloeit in de winterHelleborus (kerstroos): vaste plant die bloeit in de winterHelleborus kun je onderverdelen in verschillende soorten. De naam kerstroos, ook wel winterroos genoemd slaat meestal op…
De oosprong van de versierde kerstboom en de kerststerEen kerstboom is mooi. Maar waar komt het idee om deze naaldboom in huis te halen vandaan? En, waarom wordt de boom vers…

Maatregelen om vliegen uit je huis te houdenMaatregelen om vliegen uit je huis te houdenVliegen zijn insecten die behoren tot de orde van de tweevleugeligen. Wereldwijd zijn er meer dan 1.2 miljoen verschille…
Spinnen zijn nuttig, maar liever niet in huisSpinnen zijn nuttig, maar liever niet in huisVeel mensen hebben een duidelijk afkeer voor spinnen vanwege hun angstaanjagende uiterlijk. Een kanjer van een spin aant…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • http://www.tuinen.nl/artikel/363/Euphorbia+Pulcherrima+-+Kerstster+(2)
  • http://www.vvpv.be/pidk-euphorbia.shtml
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstroos_(Helleborus)
  • Afbeelding bron 1: Ben Kerckx, Pixabay
Reacties

Klaassen, 06-04-2019
Nooit kon ik een kerstster overhouden, blad viel er al snel af. Omdat dat in 2017/18 niet gebeurde, heb ik die na de bloei in de schuur gezet.
Ik kan een plant zo maar niet weggooien als er nog leven in zit. Vorig jaar zomer weer binnen gezet, wat meer licht en langzaamaan begon het blad
weer rood te kleuren. Heb hem niet gesnoeid. En nu in 2019 staat hij nog steeds te pronken. De gever vindt het heel bijzonder, want haar planten overleefden niet, hoewel tegelijk gekocht. Daar kan ik echt van genieten. Benieuwd hoe lang nog. Reactie infoteur, 08-08-2019
Fijn om te horen en laat even weten hoelang er van de kerstster kon worden genoten en wat je daarvoor hebt gedaan.

Hiermee kun je andere lezers ook weer helpen om de kerstster langer over te houden.

TekstSchrijverT

Van Dosselaer, 11-12-2018
Ik had heel mooie kerstroos. Deze morgen stonden we op en al de rozen en bladeren hingen slap, wat kan ik doen? Reactie infoteur, 26-12-2018
De oorzaak van het slaphangen kan ik zo niet beoordelen, maar de meest ideale manier van water geven is de wortels eens per week in lauwwarm water onder te dompelen. De wortels moeten worden ondergedompeld tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen. Vervolgens moeten de wortels nog kunnen uitdruppelen. Daarnaast is de temperatuur voor de kerstster erg belangrijk en de kerstster is zeer temperatuurgevoelig. Een ideale temperatuur voor de kerstster is een temperatuur van 15 tot 22 graden Celsius. Ook een ideale standplaats voor de kerstster is een lichte, zonnige standplaats.

Er kunnen dus verschillende redenen zijn en soms herstelt de kerstroos zich weer.

Angela Geers, 13-03-2017
Beste,
Ook ik verwerp het idee om de Kerstster na de feestdagen weg te gooien. Ik heb hem na Nieuwjaar op een matig lichte plek gezet waar hij af en toe wat water krijgt. Inmiddels beginnen er zich nieuwe blaadjes te vormen. Is het riskant om nu nog te snoeien? Ik las dit artikel nl een paar minuten geleden.
alvast dank voor uw antwoord,
vriendelijke groeten,
Angela Geers Reactie infoteur, 19-03-2017
Beste Angela,

"Een kerstster draagt onder de bloeiwijze, rode lok bladeren. Die bladeren worden tegelijk gevormd met de bloeiaanleg. De bloemen worden gevormd doordat de dagen korter worden. De bloei - zonder ingrijpen - is dan vanaf januari. Geef daarom de plant vanaf september minstens 10 weken lang korter licht. De plant moet dan vanaf 4 uur in het donker staan (in een kast, bv.). Geen dag overslaan, want dan werkt het niet goed."

Om de kerstster voor de tweede keer in bloei te krijgen heeft de plant een korte dag behandeling nodig. Hiervoor moet de plant eerst minstens 40 dagen gedurende 14 uur per dag in het absolute donker staan en 10 uur per dag in het licht. Ook moet de plant na de zomer niet meer bemest worden.

Laat de kerstster maar gewoon zijn werk doen.

TekstSchrijverT

Ellen Kisjes, 26-09-2016
Ik heb een Kerstster overgehouden van Kerst 2015. Hij groeit goed, maar na het lezen van deze site heb ik te veel water gegeven, waardoor bladeren afvielen. Er komen wel nieuwe bladeren, maar helaas geen rode. Kunnen deze weer terugkomen bij goede verzorging? Reactie infoteur, 06-11-2016
Beste Ellen,

Als er goed voor de Kerstster wordt gezorgd, dan komen er weer rode bladeren.

De rode bladeren waar je naar vraagt, zijn er weer aan te krijgen, door de plant gedurende de 24 uur van een dag niet meer dan 10 uur licht te geven. De plant gaat dan weer mooie bloemknoppen laten groeien en ook worden de bovenste bladeren van de kroon rood (bij een rood ras).

Ook is het van belang dat de donkerperiode minimaal 5 uur aan een stuk beslaat en beter is om gedurende 14 uur per dag in het absolute donker te laten staan en de overblijvende 10 uur per dag mag de kerstster dan in het licht staan.

Succes,

TekstSchrijverT

Ilse, 15-08-2016
Hallo!

Ik heb een hele mooie kerstster overgehouden van afgelopen kerst, die is enorm gaan uitlopen met mooie takken en veel bladeren. Helaas heeft mijn kat de plant per ongeluk van de vensterbank gestoten en zijn er flink wat takken afgebroken… Is de kerstster nu gedoemd te overlijden? Of kan hij met de resterende takken nog blijven doorgroeien?

Alvast bedankt,

Ilse Klein Reactie infoteur, 12-09-2016
Hallo Ilse,

Laat de kerstster maar in alle rust haar werk doen.

TekstSchrijverT

B. Pos, 02-01-2016
Pieter, graag zie ik een manier om een kerstster weer rood te krijgen. Ik heb er namelijk één overgehouden en deze is prachtig gegroeid maar rood worden in het najaar was er niet bij. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Groet, Ben pos Reactie infoteur, 03-01-2016
Hallo Ben,

Het schijnt te kunnen!

"Een kerstster draagt namelijk onder de bloeiwijze, rode lokbladeren. Die bladeren worden tegelijk gevormd met de bloeiaanleg.

De bloemen worden gevormd doordat de dagen korter worden.

De bloei - zonder ingrijpen - is dan vanaf januari.

Nu willen we dat een kerstster voor en tijden de kerst bloeit. Dat kan dus door kunstmatig de kerstster een korte dag te geven om zo de plant te dwingen bloemknoppen (en rode bladeren) te vormen.

Geef daarom de plant dus vanaf september minstens 10 weken lang korter licht. De plant moet dan vanaf 4 uur in het donker staan (in een kast, bv.). Geen dag overslaan, want dan werkt het niet goed."

Om de kerstster voor de tweede keer in bloei te krijgen heeft de plant een korte dag behandeling nodig. Hiervoor moet de plant eerst minstens 40 dagen gedurende 14 uur per dag in het absolute donker staan en 10 uur per dag in het licht. Ook moet de plant na de zomer niet meer bemest worden.

De rode bladeren zijn er dus weer aan te krijgen door de plant niet meer dan 10 uur licht te geven per etmaal, De plant gaat dan bloemknoppen aanleggen en daardoor worden de bovenste bladeren van de kroon rood (bij een rood ras) het is ook van belang dat de donkerperiode minimaal 5 uur aan een stuk beslaat.

Succes

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 04-12-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.