Klaassen, 06-04-2019
Nooit kon ik een kerstster overhouden, blad viel er al snel af. Omdat dat in 2017/18 niet gebeurde, heb ik die na de bloei in de schuur gezet.
Ik kan een plant zo maar niet weggooien als er nog leven in zit. Vorig jaar zomer weer binnen gezet, wat meer licht en langzaamaan begon het blad
weer rood te kleuren. Heb hem niet gesnoeid. En nu in 2019 staat hij nog steeds te pronken. De gever vindt het heel bijzonder, want haar planten overleefden niet, hoewel tegelijk gekocht. Daar kan ik echt van genieten. Benieuwd hoe lang nog.
Reactie infoteur, 08-08-2019
Fijn om te horen en laat even weten hoelang er van de kerstster kon worden genoten en wat je daarvoor hebt gedaan.
Hiermee kun je andere lezers ook weer helpen om de kerstster langer over te houden.
TekstSchrijverT
Van Dosselaer, 11-12-2018
Ik had heel mooie kerstroos. Deze morgen stonden we op en al de rozen en bladeren hingen slap, wat kan ik doen?
Reactie infoteur, 26-12-2018
De oorzaak van het slaphangen kan ik zo niet beoordelen, maar de meest ideale manier van water geven is de wortels eens per week in lauwwarm water onder te dompelen. De wortels moeten worden ondergedompeld tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen. Vervolgens moeten de wortels nog kunnen uitdruppelen. Daarnaast is de temperatuur voor de kerstster erg belangrijk en de kerstster is zeer temperatuurgevoelig. Een ideale temperatuur voor de kerstster is een temperatuur van 15 tot 22 graden Celsius. Ook een ideale standplaats voor de kerstster is een lichte, zonnige standplaats.
Er kunnen dus verschillende redenen zijn en soms herstelt de kerstroos zich weer.
Angela Geers, 13-03-2017
Beste,
Ook ik verwerp het idee om de Kerstster na de feestdagen weg te gooien. Ik heb hem na Nieuwjaar op een matig lichte plek gezet waar hij af en toe wat water krijgt. Inmiddels beginnen er zich nieuwe blaadjes te vormen. Is het riskant om nu nog te snoeien? Ik las dit artikel nl een paar minuten geleden.
alvast dank voor uw antwoord,
vriendelijke groeten,
Angela Geers
Reactie infoteur, 19-03-2017
Beste Angela,
"Een kerstster draagt onder de bloeiwijze, rode lok bladeren. Die bladeren worden tegelijk gevormd met de bloeiaanleg. De bloemen worden gevormd doordat de dagen korter worden. De bloei - zonder ingrijpen - is dan vanaf januari. Geef daarom de plant vanaf september minstens 10 weken lang korter licht. De plant moet dan vanaf 4 uur in het donker staan (in een kast, bv.). Geen dag overslaan, want dan werkt het niet goed."
Om de kerstster voor de tweede keer in bloei te krijgen heeft de plant een korte dag behandeling nodig. Hiervoor moet de plant eerst minstens 40 dagen gedurende 14 uur per dag in het absolute donker staan en 10 uur per dag in het licht. Ook moet de plant na de zomer niet meer bemest worden.
Laat de kerstster maar gewoon zijn werk doen.
TekstSchrijverT
Ellen Kisjes, 26-09-2016
Ik heb een Kerstster overgehouden van Kerst 2015. Hij groeit goed, maar na het lezen van deze site heb ik te veel water gegeven, waardoor bladeren afvielen. Er komen wel nieuwe bladeren, maar helaas geen rode. Kunnen deze weer terugkomen bij goede verzorging?
Reactie infoteur, 06-11-2016
Beste Ellen,
Als er goed voor de Kerstster wordt gezorgd, dan komen er weer rode bladeren.
De rode bladeren waar je naar vraagt, zijn er weer aan te krijgen, door de plant gedurende de 24 uur van een dag niet meer dan 10 uur licht te geven. De plant gaat dan weer mooie bloemknoppen laten groeien en ook worden de bovenste bladeren van de kroon rood (bij een rood ras).
Ook is het van belang dat de donkerperiode minimaal 5 uur aan een stuk beslaat en beter is om gedurende 14 uur per dag in het absolute donker te laten staan en de overblijvende 10 uur per dag mag de kerstster dan in het licht staan.
Succes,
TekstSchrijverT
Ilse, 15-08-2016
Hallo!
Ik heb een hele mooie kerstster overgehouden van afgelopen kerst, die is enorm gaan uitlopen met mooie takken en veel bladeren. Helaas heeft mijn kat de plant per ongeluk van de vensterbank gestoten en zijn er flink wat takken afgebroken… Is de kerstster nu gedoemd te overlijden? Of kan hij met de resterende takken nog blijven doorgroeien?
Alvast bedankt,
Ilse Klein
Reactie infoteur, 12-09-2016
Hallo Ilse,
Laat de kerstster maar in alle rust haar werk doen.
TekstSchrijverT
B. Pos, 02-01-2016
Pieter, graag zie ik een manier om een kerstster weer rood te krijgen. Ik heb er namelijk één overgehouden en deze is prachtig gegroeid maar rood worden in het najaar was er niet bij. Hoe krijg ik dat voor elkaar?
Groet, Ben pos
Reactie infoteur, 03-01-2016
Hallo Ben,
Het schijnt te kunnen!
"Een kerstster draagt namelijk onder de bloeiwijze, rode lokbladeren. Die bladeren worden tegelijk gevormd met de bloeiaanleg.
De bloemen worden gevormd doordat de dagen korter worden.
De bloei - zonder ingrijpen - is dan vanaf januari.
Nu willen we dat een kerstster voor en tijden de kerst bloeit. Dat kan dus door kunstmatig de kerstster een korte dag te geven om zo de plant te dwingen bloemknoppen (en rode bladeren) te vormen.
Geef daarom de plant dus vanaf september minstens 10 weken lang korter licht. De plant moet dan vanaf 4 uur in het donker staan (in een kast, bv.). Geen dag overslaan, want dan werkt het niet goed."
Om de kerstster voor de tweede keer in bloei te krijgen heeft de plant een korte dag behandeling nodig. Hiervoor moet de plant eerst minstens 40 dagen gedurende 14 uur per dag in het absolute donker staan en 10 uur per dag in het licht. Ook moet de plant na de zomer niet meer bemest worden.
De rode bladeren zijn er dus weer aan te krijgen door de plant niet meer dan 10 uur licht te geven per etmaal, De plant gaat dan bloemknoppen aanleggen en daardoor worden de bovenste bladeren van de kroon rood (bij een rood ras) het is ook van belang dat de donkerperiode minimaal 5 uur aan een stuk beslaat.
Succes
TekstSchrijverT