Nikki, 10-03-2019
Beste, mijn Amarylis is nu uitgebloeid en 1 zaaddoosje is volgens mij bevrucht (dikker dan de 3 andere). Wat mag ik nu doen?
Groetjes, Nikki
Reactie infoteur, 08-08-2019
Hallo Nikki,
Kijk eens in het volgende artikel:
https://huis-en-tuin.infonu.nl/diversen/124763-hoe-kun-je-een-amaryllisbol-bewaren-tot-volgend-jaar.html
succes
TekstSchrijverT
Els van Breemen, 05-02-2019
Hoe ga je aan het werk met een Amaryllisbol die je geen water hoeft te geven?
Reactie infoteur, 11-02-2019
Veel bloembollen worden na de bloeiperiode weggegooid. Dit omdat de plant zonder bloemen minder sierlijk is. Ook denkt men vaak dat de bloembollen na de bloeiperiode afsterven en nooit weer in bloei zullen kunnen raken. Een leuk bijkomend voordeel van de Hippeastrum is dat je deze bloembollen eenvoudig kunt bewaren tot de volgende winter. De bollen zullen dan opnieuw gaan groeien en mooie bloemen vertonen.
Verwijder, zodra de bloemen van de Hippeastrum zijn uitgebloeid, de steel of eventuele stelen. Bewaar de bol in de grond op een vorstvrije plaats. Geef de bol af en toe wat water. Hiermee wordt de uitdroging van de bol voorkomen. Aangezien de bol in "rust" is heeft de bol minder water nodig, dan wanneer de Hippeastrum in bloei is.
TekstSchrijverT
Anja, 29-11-2018
Mag je een ammaryllisbol met ijzerdraad in oasis prikken in een kerststuk?
Reactie infoteur, 26-12-2018
Je kunt het beste beschadiging voorkomen door het ijzerdraad om de bol te wenden en dan in de oase te steken.
Verder is van belang dat de Hippeastrum, zolang deze nog niet bloeit, geen of weinig water nodig heeft. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de plantwijze. Pas wanneer de stengel hoger is dan 10 - 15 cm, is de plant groot genoeg geworden om aan Hippeastrum water te geven. De plant mag vanaf dat moment regelmatig water hebben, maar men moet er wel voorzorgen dat de bol niet “nat” komt te staan. Bij het maken van een kerststuk is het raadzaam hier rekening mee te houden.
Sabine Pattyn, 20-05-2018
Als de bloem is uitgebloeid en de stengel is afgesneden wat moet men dan met de bladeren doen?
Reactie infoteur, 27-05-2018
Hallo Sabine,
De bladeren hebben na het afsnijden geen functie (meer) en kunnen weggegooid worden.
Succes,
TekstSchrijverT
Marjo, 04-01-2018
Ik heb de volgende vraag bij mijn amarilysen komen knollen als ze zijn uitgebloeid. Wat is dat en wat kan ik er mee doen. Zijn wel in wax gegoten de bollen.
Reactie infoteur, 07-01-2018
Hallo Marjo,
De amaryllisbol maakt extra bolletjes, die kleine extra bolletjes kun je het beste wegnemen, die nieuwe bolletjes vreten namelijk erg veel energie.
succes
TekstSchrijverT
Evi, 08-04-2017
Ieder jaar krijg ik rond kerst een mooie amaryllis (Hippeastrum) cadeau die ik vervolgens in de aarde zet bij zijn soortgenootjes van de voorgaande jaren. Inmiddels hebben de meeste bollen al weer "kleine" bolletjes gekregen die ook al een mooie bloemstengel met bloemen hebben opgeleverd. Nu zie ik echter tot mijn schrik dat sommige bollen en bladeren een soort rode "roest" hebben. Wat is dit, kan dit kwaad en wat kan ik er tegen doen?
Reactie infoteur, 18-04-2017
Beste Evi,
De amaryllisbol kent verschillende ontwikkelingsstadia en die moet je volgen en verder niets doen tot het moment dat je de adviezen in het artikel weer moet opvolgen.
TekstSchrijverT
Marianne, 24-01-2017
Ik vind hier allerlei tips voor het overhouden tot volgend jaar van een Hippeastrum, die we als Amaryllisbol in de bloemwinkel kopen. Maar ik vind geen tips voor de versie die momenteel hip zijn, waarbij de bol in wax is gegoten en met een ijzeren steuntje zo als compleet arrangement wordt geleverd. Ik geniet al vanaf 5 december van een prachtrode ex. met wax, maar hoe kan ik deze overhouden?
Reactie infoteur, 29-01-2017
Beste Marianne,
Fijn te horen dat je al vanaf 5 december van een prachtrode Amaryllis met wax geniet. De kunst is nu om deze Amaryllis over te houden.
Het overhouden kan door de bol na de bloei de stengel(s) af te snijden en laat het blad zitten en geef af en toe nog wat water. De bol kan in de pot in het voorjaar worden weggezet op een niet al te lichte en warme plek. Geef wel af en toe nog wat water. Je kan de Amaryllis ook in mei in de tuin worden gezet. Stop wel in augustus met water geven en zet de bol vervolgens op een koele, donkere plaats. In november worden de oude bladeren en verdroogde wortels verwijderd en zet de bol daarna weer op een warme, lichte plek binnenshuis en begin weer voorzichtig met water geven.
Succes
TekstSchrijverT
Pierre Pauwels, 21-11-2016
Ik ben reeds in het bezit van een 15-tal amaryllisknollen. Ieder jaar worden ze kleiner en bloeien na de eerste keer niet meer. Wat is er aan de hand? Ik plant ze in DCM aarde van Aveve dat voorzien is met meststoffen voor honderd dagen. Toch wil ik ze niet wegsmijten.
Reactie infoteur, 28-11-2016
Beste Pierre,
Als je de tekst van het artikel volgt en voor goede aarde/bemesting zorgt, dan zou de Amaryllis je niet mogen kunnen teleurstellen.
Laat even weten wat je gedaan hebt en wat het resultaat is.
Succes,
TekstSchrijverT
Jan Smit, 17-02-2016
Onze amaryllisbol heeft al 2 maanden 6 uitlopen van max. 1 cm en doet verder niets.
Temp huiskamer 15 tot 22 graden. Anderen deden het wel goed op die plaats en zijn inmiddels wel uitgebloeid Met 12 bloemen per bol
Reactie infoteur, 14-03-2016
Hallo Jan,
Soms is geduld de moeite waard.
TekstSchrijverT