Spinnen zijn nuttig, maar liever niet in huis

Spinnen zijn nuttig, maar liever niet in huis Veel mensen hebben een duidelijk afkeer voor spinnen vanwege hun angstaanjagende uiterlijk. Een kanjer van een spin aantreffen in je woning is voor veel mensen een van de meest vreselijke gebeurtenissen die je in je leven kan meemaken. Maar wist je dat deze beestjes juist heel nuttig zijn? Mensen hebben bij het zien van een spin de neiging om deze zo snel mogelijk te doden en door het toilet te spoelen. Dit is echter een slechte gewoonte want spinnen zijn een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem. Als je ze toch liever niet in huis hebt vang je ze best en zet je ze gewoon buiten.

Nut van spinnen

Spinnen zijn vrij vaak voorkomende plagen die we in onze woonomgeving kunnen tegenkomen. Ondanks hun nogal griezelige uiterlijk kunnen ze heel nuttig werk verrichten in onze tuinen en huizen. We hebben het hier dan uiteraard over de niet-giftige en onschadelijk variant. Met een beetje respect en begrip voor spinnen kunnen we in een perfecte harmonie samenleven. Hier volgen enkele voordelen waarom we spinnen in onze leefomgeving moeten koesteren.

Ongediertebestrijding

Spinnen helpen bij het beheersen van populaties van huishoudelijk ongedierte zoals sprinkhanen, kakkerlakken, muggen en bladluizen. Spinnen in huis zijn dus heel belangrijk als je ongedierte op een natuurlijke manier wilt vermijden. Door de aanwezigheid van spinnen hoef je geen geld uit te geven aan dure pesticiden en producten tegen ongedierte. Spinnen lossen dit gemakkelijk op in jouw plaats.

Medische eigenschappen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gif van spinnen gebruikt kan worden in de behandeling tegen artritis en bepaalde hartkwalen. Op termijn zal de medische wereld meer en meer gebruik maken van deze toepassing in de strijd tegen allerhande kwaaltjes aan aandoeningen.

Culinaire voordelen

In bepaalde gebieden van de wereld worden grote spinnen beschouwd als een delicatesse en worden daar ook effectief gegeten. In Cambodja is de consumptie van gefrituurde spinnen bijvoorbeeld zeer gebruikelijk bij de lokale bevolking. In Zuid-Amerika en Thailand wordt het eten van spinnen dan weer gezien als een bron van geluk.

Ziektepreventie

Door het beperken van allerhande ongedierte populaties en andere potentiële ziektedragers verminderen spinnen ook opmerkelijk het ontstaan en verspreiden van verschillende ziekten. Een goed voorbeeld hiervan is malaria die wordt overgedragen door de malariamug. De aanwezigheid van spinnen zorgt ervoor dat deze muggen geen kans meer hebben om deze ziekte te verspreiden.

Hoewel spinnen normaal op insecten en ander ongedierte azen zijn er bepaalde soorten zoals de zwarte weduwe en de bruine kluizenaar die toch best worden vermeden door de mens. Een beet van deze spin kan ernstige symptomen veroorzaken zoals pijn in de borst, braken, buikpijn en misselijkheid.

Vermijden van spinnen

Hoewel er toch heel wat voordelen verbonden zijn aan de aanwezigheid van spinnen zullen de meeste mensen er toch alles aan doen om deze beestje te mijden uit hun huiselijke omgeving.

Spinnenwebben verwijderen

Spinnen gebruiken hun web voor meerdere doeleinden zoals onderdak, bescherming, vangen van een prooi en ter bescherming van hun eitjes. Het regelmatig weghalen van deze webben zal ervoor zorgen dat de spin geen prooien zal kunnen vangen waardoor het zich ook niet zal kunnen voeden. Hij zal ook geen eitjes kunnen leggen waardoor je vermijdt dat deze beestjes zich zullen vestigen in of rond je huis.

Gras maaien

Het klinkt vrij simpel maar het werkt ook effectief. Houd het gras altijd aan de korte kant en vermijd onkruid. Dit zijn immers de plekjes waar spinnen hun web zullen opstellen om prooien te vangen. Veel van deze beestjes gebruiken geen web tijdens hun jachtoffensief maar verstoppen zich gewoon in het gras. Het gras kort houden zal de bescherming van de spinnen door het gras wegnemen waardoor hij snel op zoek zal gaan naar andere plekjes.

Vermijden van rommel en puin

Spinnen houden van rommel en puin omdat het hen de ideale plek biedt om zich te verbergen. Ongebruikte bloempotten, gereedschappen, stukken hout, banden en vele andere zaken die niet echt in je tuin horen te liggen vermijd je dan ook best. Je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor spinnen zal ervoor zorgen dat ze andere oorden zullen opzoeken.

Licht vermijden

Licht trekt insecten aan en dus ook spinnen. Vermijd dus best licht aan de buitenkant van je woning zodat insecten en spinnen niet in de buurt zullen komen. Als dit licht echt noodzakelijk is kan je altijd gebruik maken van speciale insectenlampen die deze beestjes wel zullen afschrikken en voorkomen dat ze je woning betreden.

Regelmatig poetsen

Regelmatig poetsen is essentieel in de strijd tegen spinnen. Spinnen houden immers van rommel en vuil omdat ze zich daarin kunnen verbergen. Enkel stofzuigen en afstoffen is niet voldoende om de spinnen af te schrikken. Spinnen houden ervan om een web te bouwen dus is het belangrijk om dit te voorkomen.
  • Stofzuigen tot in de kleine hoekjes, onder stoelen, banken en kasten
  • Gebruik een verlengstuk voor plafonds, lampen en hoeken
  • Grondige reinigingen van de boekenkast
  • Gebruik de slang van de stofzuiger voor luchtkanalen en afvoeren

Producten

Veel methoden die je gebruikt bij het bestrijden van kakkerlakken en mieren zullen ook spinnen afschrikken. Gebruik lijmvallen op plaatsen waar je vaak spinnen treft bijvoorbeeld achter de boiler of onder de gootsteen.
Spinnen houden ook niet van pepermuntolie of azijn. Gebruik dus een combinatie van deze twee om de spinnen te verjagen. Behandel vensterbanken, deuren en ramen met een oplossing van een half kopje azijn, anderhalve deciliter water en twintig druppels pepermunt etherische olie of eucalyptus olie. Zo zal je vermijden dat spinnen je huis zullen binnendringen langs kieren en spleten.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmels, bacteriën en spinnen!Schimmels, bacteriën en spinnen!De keuken en de badkamer zijn de lievelingsplaats van bacteriën. De badkamer vinden ze geweldig omdat het er lekker warm…
Kattengedrag: spinnenKattengedrag: spinnenWanneer je een kat aait gaat hij soms spinnen. Velen zien dit als hét teken dat de kat blij is. Dit hoeft echter niet zo…
Bestrijden van spinnen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…
Arachnofobie: angst voor spinnenArachnofobie is een overmatige angst voor spinnen. Naar verluidt is arachnofobie de meest voorkomende 'dierenfobie'. Ara…

De Amaryllisbol, tips voor het planten en verzorgenDe Amaryllisbol, tips voor het planten en verzorgenDe Hippeastrum, die in de volksmond Amaryllis wordt genoemd, is een prachtige kamerplant. De Amaryllis werd in december…
Tips om inbraken te voorkomenTips om inbraken te voorkomenTenzij je in een stalen bunker woont is het vrijwel onmogelijk om inbrekers buiten te houden als ze echt de bedoeling he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClassicallyPrinted, Pixabay
  • http://www.accuraatplaagdieren.nl/spinnen.html
  • http://ohsimply.com/natural-ways-to-keep-spiders-out-of-your-home/
  • http://nl.wikihow.com/Zo-kom-je-van-spinnen-af
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.