Tulpen, hoe blijven tulpen langer mooi, slaphangen tegengaan

Tulpen, hoe blijven tulpen langer mooi, slaphangen tegengaan De tulp is éénzaadlobbige plant uit de Leliefamilie en draagt bij aan het ultieme lentegevoel en de tulp is dan ook voor veel mensen één van de meest geliefde voorjaarsbloemen. Het woord tulp komt van het woord Tulipa. Tulpa is een Latijnswoord en Tulpa betekent in het Nederlands: de bloem die lijkt op een tulband. Reeds tijdens de Middeleeuwen werden tulpen gekweekt en verhandeld in Turkije. In Turkije droegen de mannen een tulband en onze tulpen stammen af van de tulpen uit Turkije. Tulpen stonden in Turkije in een hoog aanzien en rond 1550 was een mensenleven minder waard dan één enkele tulp! Tulpen worden in Nederland veelal in de tuin gepland, maar kunnen ook prima worden gebruikt als snijbloemen. Wanneer tulpen goed worden verzorgd, kunnen tulpen minimaal één week goed blijven en kan slap hangen gemakkelijk worden tegen gegaan.

Tulipa en tulpen

Tulipa is de naam van het plantengeslacht waar de tulp bij hoort. Het plantengeslacht behoort tot de éénzaadlobbige planten uit de Leliefamilie. Er zijn meer dan duizend tulpensoorten. Deze tulpensoorten zijn verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en kleurcombinaties. Dat er zoveel tulpen zijn komt onder andere doordat de tulp eenvoudig muteert zonder dat de mens hier invloed op hoeft uit te oefenen. De duizenden soorten tulpen zijn onder te verdelen in:
 • enkel- en dubbelbloemige tulpen.
 • leliebloemige tulpen.
 • franje tulpen.
 • botanische tulpen.

Goede verzorging

Een bosje tulpen staat gemiddeld zeven tot tien dagen. Hoelang de tulpen daadwerkelijk staan is sterk afhankelijk van de omstandigheden en de verzorging. Om maximaal te genieten van een mooie bos tulpen is het belangrijk een goede standplaats voor de vaas met tulpen te zoeken. Tulpen blijven het langst mooi wanneer de tulpen op een zonluwe, tochtvrije plaats en niet te dicht bij de verwarming staan.

Verzorgingstips

Overigens kan de duur dat tulpen kunnen staan gemakkelijk met vijf tot twaalf dagen worden verlengd door een goede verzorging. Enkele verzorgingstips die voor het verzorgen van de tulpen erg belangrijk zijn, zijn ondermeer:
 • Daar de tulpen nog een aantal centimeters door groeien, is de keuze van een vaas, die voor de tulpen hoog genoeg is, erg belangrijk.
 • Na aankoop van de tulpen kunnen deze het beste eerst een uurtje in papier of folie in de vaas worden gezet. Dit geeft de tulpen de mogelijkheid om zich vol te zuigen met water en daardoor trekken te tulpen zich als het ware recht.
 • Gebruik vooral het kraanwater dat op kamertemperatuur is.
 • Ververs het water regelmatig.
 • De stengels moeten schuin af gesneden worden.
 • Zet een vaas tulpen altijd op een koele, niet zonnige plaats die uit de buurt van de fruitschaal is.

Hoeveelheid water

Een veel voorkomende fout van tulpen liefhebbers is, dat men de tulpenvaas volledig vult met water. Tulpen blijven echter veel langer mooi wanneer tulpen in een bodempje van ongeveer 1,5 cm water worden gezet. De tulpen moeten dan namelijk hun best doen om het water op te zuigen en zullen op deze manier sterk blijven. Deze wijze zorgt er ook voor dat de tulpen langer mooi blijven. Zorg er wel voor dat de tulpen niet helemaal droog komen te staan en de tulpen zullen dan sneller gaan uitdrogen.

Bron: Albenheim, PixabayBron: Albenheim, Pixabay

Slaphangen van tulpen voorkomen

Tulpen zijn snelgroeiende bloemen. Zelf in de vaas kunnen tulpen binnen enkele dagen nog een paar centimeter groeien. Doordat tulpen zo snel groeien, worden tulpen in de vaas binnen een paar dagen lang en slungelig en hebben de tulpen de neiging om te gaan hangen. Het groeiproces van een tulp kan men eenvoudig doorbreken.

Gaatje in de steel maken

Het doorbreken van de groei doet men het gemakkelijkst door met een naald, vlak onder de knop van de tulp, door de steel te prikken. De tulp zal nu de zelfde lengte houden, als op het moment dat de tulpen voor het eerst in de vaas werden gezet. Wanneer men vergeten is om een gaatje in de steel van de tulp te prikken en de tulpen toch gaan slaphangen, dan is er nog geen man over boord. In tulpen die slap gaan hangen, kan men alsnog gaatjes prikken. Wanneer men de tulpen vervolgens stevig in een krant wikkelt en ze zo een nacht in het water laat staan, dan zullen de tulpen hun stevigheid weten terug te vinden.

Grootmoeders tips

Om het tulpenleven te verlengen en het slap hangen van tulpen te voorkomen, doen er vele tips de ronde. Eén tip die veelvuldig voorkomt is een tip uit grootmoeders tijd. Deze tip zegt dat een tulpen liefhebber in elke vaas met tulpen enkele oude muntstukken moet gooien. De muntstukken zouden ervoor zorgen dat de tulpen veel langer mooi blijven. Hoewel oude tips veelvuldig gedeeld worden, is deze tip nooit wetenschappelijk bewezen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tulpen: De geschiedenis van de tulp en bekende soortenTulpen: De geschiedenis van de tulp en bekende soortenTulpen zijn bloemen met een lange steel en hebben meestal een felle kleur. Zij komen in allerlei maten en vormen voor. D…
Bloemen en planten in en om het huisBloemen en planten in en om het huisBloemen en planten in huis en tuin. Iedereen houdt ervan. Ben je niet geboren met groene vingers? Geen nood, met onderst…
Snijbloemen in verschillende kleurenSnijbloemen zijn er in veel verschillende kleuren en dat maakt het niet altijd even makkelijk kiezen. Stel men wil graag…
De tulpen van de NoordoostpolderDe tulpen van de NoordoostpolderBij bloemen denken we al snel aan de bollenstreek in het Westland tussen Haarlem en Leiden, maar het merendeel van de tu…

Een waterboiler. Overbodige luxe of prettig comfort?Een waterboiler. Overbodige luxe of prettig comfort?Een waterboiler, ook wel keukenboiler genoemd, is een apparaat met een inhoud van maximaal 25 liter die in de keuken gep…
Goedkoop verwarmen met pelletkachel ook milieuvriendelijkOm onze energierekening zo laag mogelijk te houden zoeken we voortdurend naar een doeltreffende, milieuvriendelijke en v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Anelka, Pixabay
 • www.tuinadvies.be
 • Afbeelding bron 1: Albenheim, Pixabay
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 22-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.